•  
   • PROMO KOD

   • Ostvarite popust i unesite promo kod.
     

   •  
   •  
   • Newsletter

   • Prijavite se na naš sistem:

   •  
   •  
   • Usluge

   • Kemoimpex Vam nudi niz propratnih
    auto usluga, kao što su:

    Montiranje guma
    Balansiranje guma
    Centriranje trapa
    Pranje automobila
    Servis automobila

   •  
   •  
   • Saveti

   • Želite da kupite nove gume za Vaše vozilo, ali ne znate koju gumu da odaberete? Zimske gume, Letnje gume, Prodaja guma, Auto gume, Internet prodaja guma, Online Gume, Gume, Gume cena, Brzi servis, Auto servis, Rezervni delovi

   •  
   •  
   •  
   •  

     

     

     

     

     

     

     

     

    Aleksandra V. je postavila pitanje:   

    Kada treba montirati zimske gume?

    K:  Od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je pravilnikom koji je stupio na snagu 1. novembra 2012. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

     

    Miloš M. je postavio pitanje:

    Da li je Wintera  guma za sve sezone?

    K:   NE! Ta guma je od strane proizvođača deklarisana kao ZIMSKA guma sa karakteristikama koje odgovaraju zimskim uslovima vožnje.

     

    Nenad N. je postavio pitanje:

    Zašto pumpati gume azotom?

    K:  Auto gume su porozne i vremenom gube pritisak. Molekuli azota su veći od molekula kiseonika pa zato sporije ističu iz gume. Gume napumpane komprimovanim vazduhom izgube 0.1 bar ili više za manje od mesec dana, a gume napumpane azotom izgube 0.1 bar za skoro pola godine, zbog čega se propisani pritisak u gumama održava znatno duže.

     

    Slobodan K. je postavio pitanje: 

    Gde mogu besplatno testirati akumulator?

    K: Besplatnu proveru  akumulatora možete izvršiti u Agrohim&Kemoimpex servisnim centrima

     

    Jovica J. je postavio pitanje:

    Šta znače nove nalepnice na gumama i kako se rangiraju gume ?

    K:  Novi EU zakon nalaže da će sve gume prodate u Evropi nositi posebnu etiketu koja ocenjuje performanse guma.Na prvi pogled, EU će rangirati gume po potrošnji goriva, sposobnosti kočenja na mokrim putevima i spoljašnjem nivou buke. Zato od 1.novembra 2012, imamo novi način da uporedimo gume prilikom kupovine.

     

    Aleksandar J. je postavio pitanje:

    Da li je moguće staviti drugu dimenziju od one koju je propisao proizvodjač vozila,

    hteo bih da podignem automobil, stavio bih viši profil gume ?

    K:   U principu je moguće, ali treba paziti da odstupanje zamenske gume od originalne ne pređe + ili - 3%. Na primer, ukoliko dimenziju 215/50 R16 hoćete da zamenite dimenzijom 205/55 R16. Odstupanje odnosno razlika u prečniku iznosi nekih 1,66%, odnosno prečnik zamenske gume je veći za 1.05 cm i vozilo će imati veću visinu u odnosu na put za 0,52cm. U svakom slučaju pre svake odluke treba konsultovati specijaliste za gume ili kalkulator dimenzije guma.

     

    Milan K. je postavio pitanje:

    Na šta se odnosi garancija koju dobijemo uz gumu?

    K:  Za svaku gumu kupljenu u Agrohim&Kemoimpex d.o.o. dužni smo uz račun da Vam izdamo i garantni list. Garancija traje od 25 do 36 meseci u zavisnosti za kog proizvođača ste se opredelili i odnosi se na fabričke greške.Dakle ne obuhvata fizičko oštećenje tj. gume koje su probijene oštrim predmetom odnosno “bubrege” koji nastaju usled udarca od trotoar, rupu, tramvajske šine i sl. Često su kupci u nedoumici odnosno smatraju se prevarenim kad im zahtev za reklamaciju bude odbijen jer je guma fizički oštećena.Činjenica je da mi kao prodavci ne garantujemo za ispravnost gume. Garanciju daju kompanije GoodYear (za GoodYear, Dunlop, Fuldu, Debicu i Savu) odnosno Michelin za gume iz svog proizvodnog programa (Michelin, BF Goodrich, Kleber i Tigar) i mi kao prodavci da bi opravdali reklamaciju moramo priložiti gumu koja zaista ima fabričku grešku da bi na nju dobili nadoknadu. Istina je da se fabričke greške dešavaju ali zaista retko.     

     

    Ivica S.  je postavio pitanje:

    Da li moraju da budu iste gume na vozilu i na koju osovinu da montiram nove dve gume?

    K: Pravilo je da na jednoj osovini moraju biti gume istog proizvođača, iste dijagonalne šare. Ne moraju sve četiri gume biti od istog proizvođača, ali one koje se nalaze na istoj osovini moraju biti od istog proizvođača i iste šare. Bez obzira da li je vozilo na prednju ili zadnju vuču, preporučuje se montiranje minimalno ishabanih zadnjih guma na zadnju osovinu da bi se osiguralo bolje prijanjanje na putu, naročito u težim situacijama. Manji rizik okretanja automobila na ledenoj površini, bolja kontrola u teškim situacijama npr. iznenadno kočenje, naglo skretanje. Što manje ishabane zadnje gume = optimalna bezbednost.

     

    Jelisaveta M. je postavila pitanje:

    Kako pritisak u gumama utiče na upravljanje vozilom?                               

    K: Slab pritisak guma na prednjoj osovini u većini slučajeva prouzrokuje tendenciju da vozilo skrene manje oštrije od željenog skretanja. Slab pritisak guma na zadnjoj osovini u većini slučajeva prouzrokuje tendenciju da vozilo skrene više oštrije od željenog skretanja.

     

    Slavoljub B. je postavio pitanje: 

    Da li je starost guma važna odnosno može li nova guma biti prestara, pošto trenutno vozim na gumama iz 2009. godine ?

    K:  Najčešće postavljeno pitanje s kojim se susrećemo pri svakodnevnom radu je vezano za starost novih guma koje prodajemo i ugrađujemo. Dakle, da li je starost guma važna. Odgovor je DA! Starost guma je veoma važna, ali ne u tolikoj meri da bi se guma koja je stara 1-2 godine i ako je lagerovana na idealan način (u suvom i tamnom skladištu poput našeg) već smatrala starom i neupotrebljivom. Sve vodeće svetske asocijacije koje se bave tematikom vezanom za proizvodnju i korištenje auto guma su se izjasnile u vezi sa ovim. Tako britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume (The British Rubber Manufacturers Association - BRMA) preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korišćene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zameniti. Dakle po britanskim propisima krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja je 6 godina i kao takve se mogu prodavati. Udruženje japanskih proizvođača auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association - JATMA) preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume posle 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene pre više od 10 godina trebalo zameniti novim. Savez Nemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Nemačke navode da su gume nove ako su stare do 5 godina. Ono što je zanimljivo je da se u svim tim dokumentima ne navodi da gume nakon isteka predviđenog roka za prodaju treba povući iz prodaje odnosno da su neupotrebljive.

     

    Gordan S. je postavio pitanje:

    Koja je razlika između M+S i zimskih guma?

    K: Zimske gume bi trebalo uvek da nose oznaku M+S (Mud & Snow), M&S ili M.S. To znači, da se sve gume s tim oznakama, uključujući i neke letnje, mogu smatrati odgovarajućim zimskim gumama. Međutim oznaka M+S ne znači da je guma obavezno zimska, može biti zimska guma ili guma za sve sezone. Zimske guma označene su sa M+S i simbolom planina/snežna pahuljica. Većina proizvođača je već prihvatila simbol planina/snežna pahuljica, a očekuje se da uskoro bude na svim zimskim gumama.Kada kupite gumu sa oznakom M+S i simbolom planina/snežna pahuljica možete biti sigurni da ste kupili zaista zimsku gumu.

     

    Jovana J. je postavila pitanje:

    Koja je minimalna dubina šare kod letnjih I zimskih guma?

    K: Prema pravilniku ZOBS zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 vozila iznosi 1,6 mm za letnje gume, a 4 mm za zimske gume.

     

    Bojana Ž. je postavila pitanje :

    Zašto treba montirati zimske gume, i da li treba montirati sve četiri ili samo 2 zimske gume?

    K: Kad temperatura vazduha padne ispod +7°C, letnje gume gube svojstva i potrebno ih je zameniti zimskim gumama. Pošto su vremenske prilike na putu drugačije(led, sneg, bljuzgavica, voda) potrebna je drugačija smeša i celokupan dizajn gume. Smeša je mekša, na bazi silike, a dezen gume drugačiji - sadrži veći broj lamela, paralelni kanali su dublji i bolje odvode vodu. Automobil je stabilniji, prijanjanje je znatno bolje, zaustavni put je kraći. S druge strane, na višim temperaturama, brže se troše i imaju znatno slabije karakteristike nego zimi i treba ih obavezno zameniti letnjim.Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri točka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu, one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom, može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zakretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je da budu stavljene i na prednju osovinu. U suprotnom, može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

     

     Ivica S. je postavio pitanje:

    Zašto ne treba voziti letnju gumu zimi i obrnuto?                                                                                                            

    K:  Zimski period inače povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, jer pored niskih temperatura i padavina, vozači moraju da vode računa i o putevima pokrivenim snegom i ledom. U cilju povećanja trakcije i ostvarivanja maksimalnih performansi vozila (u smislu kočenja i upravljivosti) tu su zimske gume da nam pomognu. Već je naglašeno da one imaju drugačiji sastav i za razliku od letnjih gumaasadrže više silicijuma koji zadržava elastičnost na niskim temperaturama. To povećava prijanjanje i značajno smanjuje zaustavni put prilikom kočenja. Zato kada temperatura padne ispod 7C, zimske gume uvek predstavljaju bolji izbor od letnjih, bez obzira da li je podloga suva ili ne! Bitno je znati da uvek treba kupovati i menjati sve četiri gume istovremeno, bilo da su zimske ili letnje, odnosno na vozilu treba da su gume istog proizvođača, isti model, i iste istrošenosti dezena, odnosno starosti. Samo tada će nivo gripa odnosno prijanjanja biti približno isti, pa neće dovesti do nestabilnosti vozila. Nikako ne mešati letnje i zimske gume ili kupovati samo po dve nove, pa ih recimo postavljati na pogonsku osovinu!

     
    Nenad P. je postavo pitanje:
     
    Koja je razlika između balansiranja guma i centriranja trapa?

    K: Često se mešaju pojmovi balansiranje točkova i centriranje trapa, a radi se o dve potpuno različite stvari: Podešavanje paralelnosti točkova, ili centriranja trapa, sastoji se od podešavanja uglova točkova kako bi oni povratili upravnost u odnosu na tlo i paralelnost među sobom. S druge strane, balansiranje točkova omogućava okretanje točkova bez uzrokovanja vibracija vozila pri određenim brzinama.

     

    Stevan S. je postavio pitanje:

    Prošle sezone sam kupio 2 Starfire u dimenziji 205/55 r16 u T indexu i odlično su se pokazale u zimskoj sezoni, mogu li za zadnje da kupim još 2 u H indexu, više mi se svidja šara?

    K: Preporučuje se da imate sve 4 gume sa istom šarom, mada možete staviti različite dezene guma na automobilu, bitno je da na istom trapu nosite isti dezen i dimenzije guma.

     

    Marjan R. je postavio pitanje: 

    Koji su faktori važni prilikom odabira guma, a nema ih na etiketi?          

    K:   Etiketiranje je dobar početak, ali druga 3 faktora performansi su podjednako važna za Vas; Trajnost guma: trajnija guma košta manje na duge staze. Prava guma vam može dati više od godinu dana dodatne vožnje u poređenju sa drugom gumom. Prianjanje na putu u krivinama: 25% nesreća se dešava u krivinama. Suvi put: 70% nesreća se dešava na suvim putevima.

     

    Siniša M. je postavio pitanje:

    Kako čuvati gume u sezoni kada se ne koriste na vozilu, da li postoji odredjena procedura?

    K:   U vezi sa čuvanjem guma u mesecima kada se ne koriste, preporučljivo je da se dobro operu, osuše i ostave na suvom mestu sa dobrom ventilacijom i umerenom temperaturom, bez direktne sunčeve svetlosti. Pogotovo ih treba držati odvojeno od hemikalija, rastvarača ili ugljovodonika koji menjaju prirodna svojstva gume, ali i nekih oštrih predmeta ili bilo čega što bi moglo da ih deformiše. Preporučuje se profesionalno čuvanje guma pod budnim okom stručnjaka za ovu oblast - Kemoimpex doo.

     

    Ljubomir E. je postavio pitanje:

    Koji je pravi pritisak u gumama ?

    K:  Ispravan pritisak za Vaše  vozilo obično se nalazi u priručniku vozila, odnosno ta informacija takođe može biti navedena u unutrašnjosti vozila (na vratima vozača ili sa unutrašnje strane na vratancima rezervoara goriva). U većini slučajeva, navedene su dve različite vrednosti pritiska: za normalne uslove vožnje i za opterećeno vozilo (nekim dodatnim teretom, putnici i/ili prtljag).

     

    Stefan K. je postavio  pitanje:

    Koliki je rok trajanja guma i šta se smatra novom gumom? Moja rezervna guma je stara 7 godina, posle koliko vremena guma gubi svoje karakteristike ako se ne upotrebljava?

    K: Vek trajanja gume je različit i njegovo precizno određivanje nije tačno moguće. Na njega utiče mnogo faktora počev od pravilne montaže i balansiranja guma, preko redovne kontrole pritiska u njima, pa uslova eksploatacije i skladištenja, vremenskih prilika itd. Zato je veoma važno redovno pratiti pritiske u gumama, ali i neke neuobičajene pojave poput vibracija, buke, vuče vozila u stranu i slično. Gume starije od pet godina preporučljivo je detaljno kontrolisati jednom godišnje odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto. Ako su pak gume stare deset i više godina treba ih zameniti, jer čak i da gazeći sloj nije značajnije istrošen ili oštećen, guma gubi svoja dobra elastična svojstva, postaje krta i veoma loše prijanja na podlogu.

     

    Milutin P. je postavio pitanje:

    Kola sam kupio sa zimskim Mišelinkama, a za leto sam kupio Continental, vreme je za kupovinu novih zimskih guma, da li treba pružiti šansu i drugim,manje poznatim proizvođačima ili se treba ograničiti na poznate marke (Michelin, GoodYear, Continental i sl.)?

    K:  Gume treba birati u skladu sa performansama vozila, vodeći računa o brzinskim i indeksima opterećenja, koji su takođe naznačeni na boku gume. Istovremeno, treba naglasiti da veliki proizvođači uglavnom imaju svoje vodeće brendove, ali i one iz druge i treće linije, koji su po pravilu jeftiniji, a to znači da cena prati kvalitet i performanse. Tako su kod Michelin-a u drugoj liniji BF Goodrich, a u trećoj Tigar, isto tako i Bridgestone ima u drugoj liniji Lassa Tyres (oficijalni sponzor fudbalskog kluba Barselona-osvajača Lige Šampiona za 2015.godinu), koji su trenutno u velikoj ekspanziji prodaje širom Evrope i drugih kontinenata, Hankook je takodje u ekspanziji i na dobrom glasu što se tiče kvaliteta a ima i povoljnije cene u odnosu na Michelin, Continental, Pirelli..

     

    Miljana S. je postavila pitanje:

    Novi automobil mi je stigao sa gumama Pirelli 225/45R17 P7 Cinturato, da li je ovo guma za sve sezone, moram li da kupujem posebno zimske gume?

    K: Pirelli Cinturato je letnja guma, za vožnju u zimskim uslovima prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju obavezni ste da na Vašem automobilu imate sve 4 zimske gume, Pirelli zimska guma u Vašoj dimenziji : http://www.kemoimpex.com/Gume/180/22545-R17-91H-WSZER3.shtml/artikal=38399/partnerId=20709/magacinId=-1    

     

    Aljoša M. je postavio pitanje:

    Šta su to protektirane gume?

    K: One su dobar izbor kada nemate dovoljno novca za nove gume, a nisu vam opcija ni polovne gume, jer ne znate šta dobijate za njihovu cenu. Niža cena protektiranih guma posledica je zbog načina izrade i velike uštede na materijalima. Protektiranje guma je proces kojim se iskorišćene gume “oživljavaju” zamenom istrošenog ili oštećenog gazećeg sloja novim. To je ekološki proces kojim se aktivno smanjuje ukupan broj guma u upotrebi, čime se štede prirodni resursi i smanjuje se emisija ugljen-dioksida, ali i veličina auto-otpada.

     

    Nikola B. je postavio pitanje:

    Kakva su iskustva sa ruskim gumama Cordiant, razmišljam da kupim 2, svidja mi se WinterDrive?

    K: Cordiant WinterDrive ima izuzetni dezen gazećeg sloja i jednu od najdubljih šara na našem tržištu, do sada imamo samo reči hvale od strane vozača, za našu klimu i podneblje su se odlično pokazale, svaka preporuka.

     

    Dimitrije S. je postavio pitanje:

    Doslo vreme da se kupuju zimske gume, dva drugara koji se razumeju u automobile voze vinteru. Našao sam i sava eskimo po sličnoj ceni. Kakvo je Vaše iskustvo sa ovim gumama?

    K:  Različita su iskustva za Winteru i za Savu, Sava važi na nešto mekšu i tišu gumu sa manjom potrošnjom, a da Wintera ima nešto bolje pokazatelje u vožnji, manje se troši- duže traje i nešto je bučnija. Iza Tigar Wintere stoji Michelin, dok je Sava deo GoodYear grupacije. Veoma je važno da obratite pažnju da pritisak, prilagodite Vaš stil vožnje uslovima puta  kako bi produžili životni vek Vaše gume.

     

    Jovan M. je postavio pitanje:

    Kako se pravilno skladište gume, moram li da skidam felne i da ih čuvam odvojeno?

    K: Pre svega treba obeležiti položaj guma PL(prednja leva) itd., i pri sledećoj montaži rotirati prednje i zadnje, što se radi zbog nejednake potrošnje na različitim osovinama. Poželjno ih je dobro oprati, očistiti, odstraniti kamenčiće iz krampona, i prosušiti, što će sprečiti eventualnu koroziju. U prostoriji u kojoj čuvate gume ne bi trebalo da bude više od 25ºC. Što se odlaganja tiče, ukoliko ih čuvate sa felnama pravilno je vodoravno, napumpate ih do 3 bara, pošto će svakako ispustiti, i jednom mesečno menjati im pozicije. Gume bez felni najbolje je skladištiti vertikalno na nekoj polici.

     

    Denis Z. je postavio pitanje:

    U vožnji sam udario u jednu od mnogobrojnihr upa na našim putevima,i posle nekog vremena kola mi idu više u  desnu stranu, gumu sam proverio  kod vulkanizera, počela je da se neravnomerno troši po obodu, da li će reglaža trapa rešiti ovaj problem?

    K: Centriranje trapa se radi u sledećim situacijama: kada se menjaju delovi sistema oslanjanja, kada se stavljaju nove gume, u slučajevima oštećenja trapa, kada je uzrok mehanički faktor - udarac u točak, upadanje u rupu i slično, kada vozilo zanosi u jednu stranu, kada se primete neravnomernosti u trošenju guma. Centriranje trapa treba uraditi jednom godisnje ili na 10.000 km.

     

    Dragana J. je postavila pitanje:

    Planiram zimovanje i kupila sam  za  BMW X1 nove zimske pneumatike i zimsku opremu/lance, da li je za zimu preporučljivo stavljati na aluminijumske felne lance i da li će oštetiti felnu, postoji li neka zaštita za felnu ili to znači da moram da kupim još jedan set felni?

    K: Preporuka je da posedujete dva kompleta točkova, jedan za letnji period sa letnjim gumama, a drugi za zimski sa zimskim pneumaticima . I dok letnje gume uglavnom imaju niži profil, za njih su adekvatniji veće felne, obično aluminijumske, savet je da se za zimu koriste čelične felne, manjih dimenzija, a gume većeg profila. Tako će se najbolje sprečiti oštećenje felne i gume. Naravno, posedovati ova dva kompleta je u startu skuplje, ali i praktičnije. Rizik od oštećenja usled nepovoljnog delovanja soli i drugih hemijskih preparata, rizle i kamenja, udarnih rupa i ostalog, na skuplje aluminijumske felne je veći. Drugim rečima, čelične felne lakše podnose zimske uslove i eventualna oštećenja se mnogo jednostavnije otklanjaju i u krajnjem slučaju jeftinije su za zamenu. Na tržištu postoje različiti tipovi lanaca za sneg. Pored ostalih, postoje i lanci koji imaju gumirane ili plastične zaštite, specijalno namenjene da sačuvaju aluminijumske felne od grebanja.

     

    Darko D. je postavio pitanje:

    Šta je akvaplaning i kako nastaje?

    K: Akvaplaning je pojava koja se dešava prilikom vožnje na mokrom putu kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu ispod gume, stvara se tanak sloj vode između gume i podloge i dolazi do proklizavanja vozila.

     

    Jelica K. je postavila pitanje:

    Koliko traje zamena 4 pneumatika?

    K: Za zamenu četiri gume potrebno je 20-30 minuta.

     

    Aleksandar R. je postavio pitanje:

    Zašto proizvođači guma ne daju garanciju na broj pređenih kilometara?

    K:  Koliko će guma trajati zavisi od velikog broja faktora, koji nisu pod kontrolom proizvođača, neki od tih faktora su: oštećenje koje se dogodilo na putu (npr. posekotina, bubrezi, oštećenja od udara, ili bušenje), nepropisna montaža, nepravilna upotreba, loše održavanje, stil vožnje, previsok ili prenizak pritisak u gumama, neravnomerno trošenje guma prouzrokovano mehaničkim nedostacima vozila, gume nisu balansirane, trap nije centriran, saobraćajne nezgode, izloženost vremenskim uslovima itd. U samom garantnom listu koji dolazi uz gume navedena je lista slučajeva slična ovoj u kojima se garancija ne priznaje. Proizvođači uglavnom imaju ljude koji su ovlašćeni i stručni za rešavanje reklamacija. Obavezno sačuvajte račun i garantni list.

     

    Nebojša D. je postavio pitanje:

    Kakve su karakteristike guma za sve sezone, i da li svi proizvidjači  proizvode gume za sve sezone?

    K: Na našem tržištu postoji mnogo guma za koje se veruju da su all season, medjutim postoji samo mali broj all season guma koje su prošle standarde i norme koja mora da ispuni kako bi mogla da ima oznaku all season gume, i na kraju najrelevantniji test- test vozača,U našoj ponudi možete naći all season gume renomiranih proizvodjača, počev od Michelin CrossClimate-a, koja je jedina letnja guma sa zimskom homologacijom, GoodYear Vector4Season, Pirelli Verde, Sava Adapto i Starfire AS2000, koja je nešto novo nanašem tržištu i očekujemo prve utiske pred zimsku nadolazeću sezonu. Što se tiče pneumatika, testovi su pokazali da zimske gume imaju bolje performanse u zimskom periodu, a letnje u letnjem perionu, a all season gume predstavljaju najbolji komromis i sa minimalnim gubitkom performansi u odnosu na sezonske gume, i to dobijate u jednoj gumi, efikasno  i ekonomično rešenje za vozače ne prelaze mnogo u toku sezone.

     

    Marjan R. je postavio pitanje:

    Zašto je potrebno balansirati nove gume, zar one nisu po pretpostavci izbalansirane?

    K: Balansiranje podrazumeva proveru gume namontirane na felnu, proverava se balans celokupnog točka. Ako se balansiranje ne uradi na vreme gume se troše brže i neravnomernije, stradaju ležajevi, amortizeri i druge komponente sistema oslanjanja. Svaki put kada se gume montiraju na točak i kad se ponovo stavljaju nakon popravke moraju se balansirati. Najbolje je izvršiti balansiranje sva četiri točka zato što automobil može da trese i ako su prednji točkovi balansirani, a zadnji nisu. Debalans zadnjih točkova se može prenositi i osetiti čak i na volanu ili na celom vozilu.

     

    Ljubiša K. je postavio pitanje:

    Moj tast je postavio unutrašnje gume na sva četiri točka, iako su tubeless gume, da li se ovo preporučuje, u pitanju je Reno 19?

    K: Ne preporučuje se montaža unutrašnje gume u tubeless gumu.

     

    Bojan P. je postavio pitanje:

    Primetio sam izbočinu sa strane gume , u obliku jajeta, da li je ovo fabrička greška, da li ovo pokriva garancija, i da li je opasno voziti na ovoj gumi?

    K: Takva deformacija je najčešće posledica kidanja jednog ili više vlakana u platnenom omotaču prouzrokovano kontaktom sa stranim objektom:  trotoar, ivičnjak, rupa Ili preštipanjem boka gume izmedju objekta i felne. Sve reklamacije na fabričke deformacije se pregledaju od strane ovlšćenih tela i utvrdjuju eventualna odstupanja u proizvodnom procesu.

     

    Milan P. je postavio pitanje:

    Koliko traje Pirelli TyreLife i da li se odnosi na RunFlat gume, konkretno 225/45R17 P7 Cint., ?

    K: Akcija Pirelli Tyrelife se odnosi na putničke gume, RunOnFlat gume nisu obuhvaćene ovom akcijom, Prilikom kupovine 4 pneumatika Pirelli  u Kemoimpex centrima stičete pravo na program Pirelli TyreLife u trajanju od godinu dana.

     

    Damir J. je postavio pitanje:

    Šta je J oznaka na felni?

    K:  J (jot) je oznaka za tip falca na felni. Stavlja se radi lakšeg očitavanja pored broja koji označava širinu unutrašnjeg (gaznog) dela felne, a taj broj je izražen u colima, kao i prečnik felne.

     

    Jovan Dj. je postavio pitanje:

    Kupio sam skoro fabiju 1.4 16v 55kw 2003 hatchback. Mozete li da mi pomognete oko izbora i dimenzije felgi i guma? Auto je doslo iz Njemacke na 195/50 R15, 6J celicne .
    Dobro izgledaju na autu i u krivinama super drze,  ali bih volio da predjem na neku manju dimenziju (zbog udobnosti i potrosnje). Definitivno na 14-ke, celicne,  ali ne znam koja je dimenzija fabricka za ovaj motor (nema one nalepnice na poklopcu rez...), da li 165/70 ili 185/ 60?    Najvise mi se svidja dimenzija 175/65 R14, ali ne znam da li pašu, ako neko ima iskustvo sa njima na fabiji?
    Naravno moze i neka preporuka za gume (proizvodjac, cena, utisci ) ...meni bi najvise odgovarale neke  za cijelu sezonu (ljeto + zima), a da nisu preskupe, ili zimske koje mogu da ''prezive'' ljeto!
    Hvala!

    K:  dimenzija felge:  5x14   razmak rupa i centralni promer rupe:  5x100  57.1  ET 35    dimenzija guma: 165/70-14
    2) dimenzija (najstardadnija dimenzija na fabiji)    dimenzija felge:  6x14     razmak rupa i centralni promjer rupe:  5x100  57.1   ET 43   dimenzija guma: 185/60-14

    Svako odstupanje od napisanih dimenzija imaće za posledicu grešku na brzinometru i odraziće se na stabilnost i upravljivost samog vozila. Preporuka je da se držite fabričkih dimenzija pneumatika za Vaš model.

     

    Ljubica R. je postavila pitanje:

    Šta je uzrok habanja gume po sredini gazećeg sloja, primetila sam razliku u istrošenosti, gume su relativno nove?

    K: Mogući uzrok je previše napumpana guma, proverite koje su nominalne vrednosti pritiska u gumama.

     

    Zoran S. je postavio pitanje:

    Kakvo je iskustvo sa polovnim gumama iz uvoza, postoji li ekonomska opravdanost kupovine?

    K:     2007.godine je donešen zakon o zabrani uvoza polovnih guma, razlozi zabrane uvoza su: potrošene vrednosti iskorišćenosti i nastanak opasnog otpadnog materijala. Sa ekonomskog aspekta polovne gume imaju nekoliko benefita, ali su sa stanovišta bezbednosti i sigurnosti u saobraćaju apsolutno jedan od faktora koje treba izbegavati. 

     

    Žarko M. je postavio pitanje:

    Šta je TPMS ?

    K:  Pritisak u gumama ima veliki uticaj na performanse i bezbednost u vožnji. Evropska unija je od 01.11.2014. godine donela obavezu za sve proizvodjače automobila da imaju serijsku ugradnju TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Sistem praćenja pritiska guma ili TPMS u svom sistemu dovodi do kvalitetnije i bezbednije vožnje i to kroz sledeće segmente:
                             
    1- zaustavni put pri kočenju je primetno kraći
    2- kod adekvatnog pritiska u gumama lakša je upravljivost vozila
    3- bolja je prohodnost vode i smanjena je mogucnost aquaplaninga
    4- produžava se vek trajanja gume
    5- guma se ravnomernije troši

     

    Zdravko S. je postavio pitanje:

    Šta je francusko balansiranje?

    K: Takozvano Francusko balansiranje podrazumeva balansiranje točkova koji nemaju centralnu rupu. Karakteristično je za neka Peugeot i Citroen vozila (zato ga i zovu francusko). Vlasnici neretko imaju problem sa balansiranjem ovih točkova jer nisu sve vulkanizerske radnje opremljenje ovim uređajem. Svi servisi u sistemu Kemoimpex imaju ove uređaje koji se redovno kalibrišu i na kojima možete brzo i kvalitetno izbalansrati Vaše točkove.

     
    Admir B. je postavio pitanje:

    Kako dezinfikovati klima uređaj?

    K: Ako se neprijatni mirisi iz klime ipak pojave, neophodno je da dezinfikujete sistem. Na tržištu postoji veliki broj preparata za tu namenu. Najčešći su oni koji su u obliku spreja i u obliku pene. Budite pažljivi kod oba tipa i obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. Zbog prevelike količine upotrebljenog sredstva može doći do porasta vlage u sistemu, pa se dešavalo čak i da se ošteti elektronika u vozilu! Ako mirisi ne nestanu i posle upotrebe sredstva, morate posetiti servis za auto klimu. U slučaju da se javi bilo kakva promena u radu klima uređaja u Vašem automobilu (npr čudni zvuci), nemojte je zanemarivati. Što pre posetite servis. Barica vode ispod automobila dok je uključen klima uređaj nije problem. To je sasvim normalna pojava. Kondenzovana vlaga se pomoću cevi odvodi sa isparivača.

     

    Konstantin K. je postavio pitanje:

    Kako su se pokazale i koja je razlika izmedju Kordiant guma, Winterdrive i Snowmax?

    K: Cordiant gume se proizvode u Rusiji, pripadaju srednjoj klasi i odlični su komentari što se tiče njihovog zimskog asortimana guma, tj. dezeeni Winterdrive i Snowmax;

    Winterdrive ima dosta izražen, kockast dezen, i izuzetno je meka guma savršena za zimske uslove na putu, Snowmax je nešto tvrdja guma u odnosu na Winterdrive i namenjena je nešto ekstremnijim uslovima, sistem kanala i brazdi zaslužan je za odličnu upravljivost i sigurnost u vožnji.

     

    Osman Lj. je postavio pitanje:

    Šta je rotacija guma i zbog čega se radi?

    K:    Rotacija guma je premeštanje guma s jedne na drugu osovinu s namerom da se postigne ravnomerno trošenje guma. Kod vozila sa prednjom vučom, zbog nejednake dubine šare prednjih u odnosu na zadnje gume, lošije je kočenje i upravljivost, posebno na mokrom putu. Ako gume ne rotirate redovno, moraćete da menjate obe prednje gume odjednom tako da ćete sve vreme imati gume s različitom dubinom šare. Proizvođači u priručniku preporučuju pravilo po kome treba vršiti rotaciju i na koliko kilometara to treba učiniti. U tome postoje velike razlike između proizvođača guma (npr. GoodYear - 7000km, Bridgestone - 5000-8000km, Michelin - 7000-10 000km, Fulda - 10 000-15 000km) tako da je najbolje poslušati preporuku proizvođača iz priručnika.

     

    Milena M. je postavila pitanje:

    Šta je Dot gume ?

    K:   DOT označava nedelju i godinu proizvodnje gume. Npr. 1015- deseta nedelja 2015.godine.

     

    Mariola V. je postavila pitanje:

    Šta je akvaplaning ?

    K: Akvaplaning je pojava koja se dešava prilikom vožnje na mokrom putu kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu ispod gume, stvara se tanak sloj vode između gume i podloge i dolazi do proklizavanja vozila.

     

    Asmir A. je postavio pitanje:

    Da li je potrebno aluminijumske felne zameniti čeličnim u zimskoj sezoni?

    K:  Preporučljivo je da imamo dva kompleta točkova, jedan za letnji period sa letnjim gumama, a drugi za zimski sa zimskim. I dok letnje gume uglavnom imaju niži profil, za njih su adekvatniji veće felne, obično aluminijumske, savet je da se za zimu koriste čelične felne, manjih dimenzija, a gume većeg profila. Tako će se najbolje sprečiti oštećenje felne i gume. Naravno, posedovati ova dva kompleta je u startu skuplje, ali i praktičnije. Rizik od oštećenja usled nepovoljnog delovanja soli i drugih hemijskih preparata, rizle i kamenja, udarnih rupa i ostalog, na skuplje aluminijumske felne je veći. Drugim rečima, čelične felne lakše podnose zimske uslove i eventualna oštećenja se mnogo jednostavnije otklanjaju i u krajnjem slučaju jeftinije su za zamenu.


    Gordan P. je postavio pitanje:

    Gde se u Beogradu vrši otkup starih akumulatora?

    K:  U svim centrima Kemoimpexa pri kupovini novog akumulatora imate opciju otkupa Vašeg  starog akumulatora.

     

    Mirjana B. je postavila pitanje:

    Koje su razlike između zimskih i letnjih guma?

    K:    Već na prvi pogled jasno su vidljive razlike između letnjih i zimskih guma. Dezen odnosno gazeća površina je vizuelno sasvim drugačiji, pa su kod zimskih guma šare dublje i šire, a postoji i mnogo malih, sitnih kanala koji svi zajedno omogućavaju bolje prianjanje, trakciju i odvođenje vode i snega. Veoma bitna razlika je u samoj smesi gume, koja je kod zimskih znatno mekša. Inače, zimske gume na svojim bokovima imaju oznaku S ili Snow i znak pahuljice u planini, a uglavnom se nalazi M+S što označava Mud and Snow (blato i sneg).

     

    Dragan K. je postavio pitanje:

    Kako produžiti vek trajanja gume?

    K:   Pravilan pritisak je veoma bitan za ravnomerno trošenje guma. Ako je pritisak ispod propisanog smanjuje se trajnost gume i do 60%, i više se troši spoljni deo gazeće površine. Pritisak iznad propisanog smanjuje trajnost guma do 20% i tu dolazi do ubrzanog trošenja srednjeg dela gazeće površine. Na trajnost takođe utiče i stil vožnje. Mirna vožnja, bez naglih kočenja, agresivnog kretanja i oštrog skretanja produžuje trajnost guma.

    Sinisa J. je postavio pitanje:

    Moram da pohvalim poslovnost ljudi u objektu na Vilinim vodama. Posebno bi hteo da istaknem izuzetnu profesionalni odnos coveka koji radi u kol centru, mislim da se zove Dejan. Covek radi svoj posao na visokom nivou. Svaka cast

     
    Igor Ć. je postavio pitanje:
     
    Interesujeme me kakvog kvaliteta su gume LASSA? Gde se proizvode?
     

    Kemoimpex: Poštovani, brend Lassa je deo Bridgestone korporacije, sa sedištem u Brisi, Turska. Putnički, 4X4, poluteretni i teretni Lassa program se svrstava u srednju klasu, a u ponudi Kemoimpexa jedan od brendova s najboljim odnosom kvalitet/cena, stoga i preporuka za Lassa gume.

     

    Milan LJ. je postavio pitanje:

    Cordiant gume, RUSKESvaka preporuka za kupovinu, uzeo sam sve 4 letnje, do sada su super. Prezadovoljan sam

     

   •  
   • Postavi komentar ili pitanje

    • Ime: *
    • E-mail:
    • Komentar: *
    • Tekst sa slike: *
    •  
   •  
  •