GoodYear Eagle 360
GoodYear Eagle 360

 Poznati svetski proizvođač autoguma Goodyear,na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi, predstavio je koncept nove revolucionarne gume pod nazivom Eagle-360, koja donosi potpuno sferični oblik, a s autom je povezana isključivo magnetskim poljem, što podseća na Maglev vozove koji „levitiraju“ iznad pruge po istom principu. Ovakav oblik gume trebalo bi da osigura udobniju vožnju i smanjenu buku, te doprinosi većoj pokretljivosti, jer će se guma kretati u svim smerovima, a to bi trebalo da doprinese i većoj sigurnosti putnika.

  Loptasti, trodimenzionalno štampan pneumatik slikovito ilustruje Goodyearovu viziju budućnosti i predstavlja nadahnuto rešenje za vreme kad autonomna vožnja bude postala nešto uobičajeno.

  Prema nedavnom istraživanju preduzeća Navigant Research možemo, između ostalog, očekivati da na celom svetu godišnje bude prodano 85 miliona autonomnih vozila oko 2035. godine1. Istraživanje J.D. Power 2015 U.S. Tech Choice je pokazalo da potrošače kod autonomnih automobila najviše zabrinjava kako će tehnologija obezbediti njihovu sigurnost.2

  “S obzirom da automobili koji samostalno voze sve manje zahtevaju uključivanje vozača, pneumatici kao jedina veza s putem igraće još važniju ulogu,” objašnjava Joseph Zekoski, Goodyearov viši potpredsednik i glavni tehnički direktor. “Goodyearovi konceptualni pneumatici za budućnost igraju dvostruku ulogu: kao kreativne platforme za pomeranje granica konvencijalnog načina razmišljanja i kao podloga za testiranje tehnologija nove generacije.”

   Sferična guma takođe pomaže i prilikom parkiranja,pa se na malom prostoru možete parkirati potpuno bočnom vožnjom.U gumu je ugrađena i aktivna tehnologija za menjanje tvrdoće,koja omogućuje da na suvoj podlozi bude tvrda, dok se na vlažnoj razmekša prema senzorskim podacima iz samog vozila, ali i temeljem podataka drugih povezanih automobila koji učestvuju u saobraćaju. Samo se pitamo šta će se desiti kada se skrene sa tim loptama vise od 90 stepeni(limit kod običnih guma).