IMATE PITAJTE NAS ZA NAS

Jelica K. je postavila pitanje:
Koliko traje zamena 4 pneumatika?

K: Za zamenu četiri gume potrebno je 20-30 minuta.

Aleksandar R. je postavio pitanje:
Zašto proizvođači guma ne daju garanciju na broj pređenih kilometara?

K:  Koliko će guma trajati zavisi od velikog broja faktora, koji nisu pod kontrolom proizvođača, neki od tih faktora su: oštećenje koje se dogodilo na putu (npr. posekotina, bubrezi, oštećenja od udara, ili bušenje), nepropisna montaža, nepravilna upotreba, loše održavanje, stil vožnje, previsok ili prenizak pritisak u gumama, neravnomerno trošenje guma prouzrokovano mehaničkim nedostacima vozila, gume nisu balansirane, trap nije centriran, saobraćajne nezgode, izloženost vremenskim uslovima itd. U samom garantnom listu koji dolazi uz gume navedena je lista slučajeva slična ovoj u kojima se garancija ne priznaje. Proizvođači uglavnom imaju ljude koji su ovlašćeni i stručni za rešavanje reklamacija. Obavezno sačuvajte račun i garantni list.

Nebojša D. je postavio pitanje:
Kakve su karakteristike guma za sve sezone, i da li svi proizvidjači  proizvode gume za sve sezone?

K: Na našem tržištu postoji mnogo guma za koje se veruju da su all season, medjutim postoji samo mali broj all season guma koje su prošle standarde i norme koja mora da ispuni kako bi mogla da ima oznaku all season gume, i na kraju najrelevantniji test- test vozača,U našoj ponudi možete naći all season gume renomiranih proizvodjača, počev od Michelin CrossClimate-a, koja je jedina letnja guma sa zimskom homologacijom, GoodYear Vector4Season, Pirelli Verde, Sava Adapto i Starfire AS2000, koja je nešto novo nanašem tržištu i očekujemo prve utiske pred zimsku nadolazeću sezonu. Što se tiče pneumatika, testovi su pokazali da zimske gume imaju bolje performanse u zimskom periodu, a letnje u letnjem perionu, a all season gume predstavljaju najbolji komromis i sa minimalnim gubitkom performansi u odnosu na sezonske gume, i to dobijate u jednoj gumi, efikasno  i ekonomično rešenje za vozače ne prelaze mnogo u toku sezone.

Marjan R. je postavio pitanje:
Zašto je potrebno balansirati nove gume, zar one nisu po pretpostavci izbalansirane?

K: Balansiranje podrazumeva proveru gume namontirane na felnu, proverava se balans celokupnog točka. Ako se balansiranje ne uradi na vreme gume se troše brže i neravnomernije, stradaju ležajevi, amortizeri i druge komponente sistema oslanjanja. Svaki put kada se gume montiraju na točak i kad se ponovo stavljaju nakon popravke moraju se balansirati. Najbolje je izvršiti balansiranje sva četiri točka zato što automobil može da trese i ako su prednji točkovi balansirani, a zadnji nisu. Debalans zadnjih točkova se može prenositi i osetiti čak i na volanu ili na celom vozilu.

Ljubiša K. je postavio pitanje:
Moj tast je postavio unutrašnje gume na sva četiri točka, iako su tubeless gume, da li se ovo preporučuje, u pitanju je Reno 19?

K: Ne preporučuje se montaža unutrašnje gume u tubeless gumu.

Bojan P. je postavio pitanje:
Primetio sam izbočinu sa strane gume , u obliku jajeta, da li je ovo fabrička greška, da li ovo pokriva garancija, i da li je opasno voziti na ovoj gumi?

K: Takva deformacija je najčešće posledica kidanja jednog ili više vlakana u platnenom omotaču prouzrokovano kontaktom sa stranim objektom:  trotoar, ivičnjak, rupa Ili preštipanjem boka gume izmedju objekta i felne. Sve reklamacije na fabričke deformacije se pregledaju od strane ovlšćenih tela i utvrdjuju eventualna odstupanja u proizvodnom procesu.

Milan P. je postavio pitanje:
Koliko traje Pirelli TyreLife i da li se odnosi na RunFlat gume, konkretno 225/45R17 P7 Cint., ?

K: Akcija Pirelli Tyrelife se odnosi na putničke gume, RunOnFlat gume nisu obuhvaćene ovom akcijom, Prilikom kupovine 4 pneumatika Pirelli  u Kemoimpex centrima stičete pravo na program Pirelli TyreLife u trajanju od godinu dana.

Damir J. je postavio pitanje:
Šta je J oznaka na felni?

K:  J (jot) je oznaka za tip falca na felni. Stavlja se radi lakšeg očitavanja pored broja koji označava širinu unutrašnjeg (gaznog) dela felne, a taj broj je izražen u colima, kao i prečnik felne.