R-1234yf - nova rashladna tečnost

R-1234yf je vrsta rashladnog sredstva koja se koristi u sistemima za klimatizaciju automobila i postavljena je da zameni trenutni gas  R-134a u svim vozilima do 2017. Promena je prvi put najavljena 2011. godine, ali je bilo malo dostupno R-12345yf, zbog čega je EU odložila prelazak i primenu.

Od danas u našoj ponudi u servisu imamo ovu uslugu, dopuna auto klime novim rashladnim fluidom/gasom R1234YF, gas koji ide u sva vozila novije generacije. Za sada je ova usluga dostupna samo u našem centru u Beogradu, Auto put BG-NiŠ.
Cena ove usluge, dopuna klime  je 36.000,00 din. sa PDV-om.

Čemu promena?
Promena se primenjuje kako bi se smanjila količina štetnih gasova koji se ispuštaju u životnu sredinu, novo rashladno sredstvo ima GWP (potencijal globalnog zagrevanja) 4 u poređenju sa svojim prethodnikom koji ima GWP od 1340 - što znači da je novo rashladno sredstvo 97% manje moćan u zadržavanju toplote u atmosferi sa trenutnim rashladnim sredstvom koje treba do 10 godina da se razbije u neškodljive gasove. Iako promena važi samo u zemljama EU, mnoga američka zastupništva usvajaju je zbog stroge nove ekonomičnosti potrošnje goriva i standarda gasova sa efektom staklene bašte.

Sada je obavezno automobil napuniti rashladnim sredstvom koje je bolje za životnu sredinu, prebacivanje je jednostavno; oba rashladna sredstva, stari i novi, rade na identičnim sistemima, stoga nema potrebe za zamenom starog klima uređaja.
Većina ljudi verovatno nije svesna koje rashladno sredstvo sadrži njihov klima uređaj.

Koliko često treba da servisiram klima uređaj?
Klima uredjaju u automobilu su podložni kvarovima zbog izloženosti temperaturi, vlagi i vibracijama kojima su izloženi. Većina stručnjaka preporučuje da klimu servisirate na svakih 18 - 24 meseci kako biste osigurali maksimalnu efikasnost, takođe se preporučuje korišćenje klime najmanje nekoliko minuta svake nedelje kako bi se osiguralo da se gumene zaptivke i zaptivke u vašem sistemu ne osuše.  Kako dolazi leto, dobra je praksa da izvšite dopunu ukoliko primetite lošije performanse.

 Koja je razlika između antifriza i rashladne tečnosti?
Tečnost za antifriz je mešavina 50/50 antifriza i vode, pumpa za vodu cirkuliše tu rashladnu tečnost kroz motor i hladnjak kada motor dostigne određenu temperaturu da bi se sprečilo pregrevanje, vodena pumpa takođe ograničava protok kada je motor hladan kako bi se omogućilo brže zagrevanje .
Rashladno sredstvo (poput R1234yf) je deo koji vas hladi, prolazi kroz sistem i hladi vazduh u automobilu upijajući toplotu, a svoju sposobnost duguje svojoj niskoj tački ključanja.

Freon?
Freon je pseudonim za vrstu rashladnog sredstva zvanu R-12 koja je postupno ukinuta početkom 90-ih zbog svojih štetnih efekata na životnu sredinu - slično kao što se R-134a sada ukida .

 

 

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.