Veliki servis
Veliki servis

Veliki servis podrazumeva zamenu:

1. Seta zupčastog kaiša (zupčasti kaiš, španeri, roleri...) 

2. Pumpe za vodu

Da li ste znali:

Da bi se sva četiri takta rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem odvijala usklađeno potrebno je da rad radilice motora bude usklađen sa radom bregastog vratila i ventila. Ova dva mehanička sistema povezuje zupčasti kaiš ili pogonski lanac. Naravno u zavisnosti od konstrukcije motora sistem zupčastog kaiša zahteva postojanje zatezača i jednog ili više rolera. Ukoliko je ovaj sistem neusklađen (tj. ukoliko pogonski kaiš ili lanac oslabi i rastegne se ili ukoliko dođe do preskakanja nekoliko zubaca zupčanika) može doći do situacije da motor ne može da startuje ili da se gasi. U najgorem slučaju ukoliko dođe do loma zatezača ili zupčastog kaiša može doći do havarije na motoru u smislu lomljenja i krivljenja ventila, zatim oštećenja izazvana izletanjem ili krivljenjem klipa radilice i sl.

Preporuka:

Vrlo je važno vršiti inspekciju ovog sistema i na propisanoj kilometraži menjati sve delove tj. zupčasti kaiš, rolere, španere i pumpu za vodu. Ta kilometraža za zamenu je 60.000km do 90.000 km u zavisnosti od preporuke proizvođača ali i od kvaliteta ugrađenih delova.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.