6 najtraženijih brendova letnjih guma za 2021.

Dolazak letnje sezone za automobilske gume, koja zakonski počinje 1. aprila, označava i početak potrage za idealnim setom letnjih pneumatika za Vaše vozilo. Leto donosi jedinstvene vremenske prilike i specifične uslove vožnje, zbog čega vozačima odabir kvalitetnih, pouzdanih i efikasnih letnjih guma predstavlja imperativ.

Kako biste adekvatno opremili svoj automobil pred početak letnje sezone, donosimo Vam spisak najboljih brendova letnjih automobilskih guma za sezonu 2021.

 

Koje osobine poseduju kvalitetne letnje gume?

Pre nego što Vam predstavimo vodeće brendove letnjih guma za tekuću godinu, važno je da se upoznate sa karakteristikama pneumatika za letnju sezonu i šta je to na šta bi trebalo da obratite pažnju pri kupovini novih letnjih guma.

Letnje gume se proizvode od smeše koja sadrži manje prirodne gume u poređenju sa zimskim pneumaticima. Ovakav sastav omogućava letnjim gumama bolje prijanjanje uz kolovoz, posebno u uslovima visokih temperatura i vrelog asfalta, bilo da je put vlažan ili suv.

Otpor kotrljanja je takođe važan aspekt pri odabiru guma, s obzirom na to da je u direktnoj povezanosti sa potrošnjom goriva i nivoom buke koju pneumatik stvara, kako u vozilu tako i van njega.

Letnji pneumatici poseduju specifičan dizajn šara, koji je dosta usmereniji i pravilniji, sa manje kanala za odvođenje vode. Ovakav dizajn pruža veću površinu kontakta između gume i kolovoza, kao i kraći trag kočenja.

Trakcija, odnosno prijanjanje, uglavnom ne predstavlja problem kod letnjih guma, s obzirom na to da njihov dizajn i sastav pružaju maksimalnu trakciju na suvoj i vlažnoj podlozi. Međutim, pojedine letnje gume "žrtvuju" kvalitet prijanjanja na vlažnom kolovozu na uštrb suvog puta kako bi vozačima ponudili što bolje performanse u toku vožnje. Ipak, ovakva praksa može dovesti do toga da pri naglom kočenju dođe do akvaplaninga, tj. proklizavanja gume, čime se narušava bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Brendovi letnjih pneumatika za 2021.

Pri odabiru najboljih letnjih guma vozači se susreću sa mnoštvom pitanja i nedoumica, počevši od odnosa cene i kvaliteta, do toga da li domaći proizvođači mogu da pariraju stranim. Kako bi pomogli u rešavanju nedoumica, predstavljamo Vam brendove pneumatika čije će gume dominirati 2021.

Premium letnje gume - vodeći brendovi za 2021.

Michelin

Sa vekovnom tradicijom u proizvodnji automobilskih guma, Michelin je neprikosnoveno jedan od vodećih brendova guma u svetu. Ovaj brend nudi veliki broj različitih modela letnjih guma širokog cenovnog ranga, tako da svaki vozač lako može pronaći svoje idealne gume.

Michelin je takođe poznat kao proizvođač guma visokih performansi, a različiti testovi pokazali su visoko zadovoljstvo vozača i odlične performanse kako na suvom, tako i na vlažnom kolovozu.

Letnje gume Michelin-a uglavnom poseduju i visoke nivoe efikasnosti, prijanjanja i nivoa buke spram EU propisa, te kupovinom guma ovog proizvođača smanjujete potrošnju goriva i čuvate životnu okolinu. Michelin letnje gume su pokazale dobre rezultate i u pogledu dugovečnosti, tj. sporog trošenja guma.

Bridgestone

Zahvaljujući akvizicijama različitih brendova guma tokom godina, Bridgestone korporacija je danas najveći proizvođač pneumatika na svetu. Stoga ni ne čudi da ovaj brend vozačima nudi veliki izbor letnjih guma za različite terene i stilove vožnje.

Bridgestone letnje gume su pokazale odlične rezultate tokom testiranja u suvim i vlažnim uslovima kolovoza, kao i visoke performanse u pogledu bezbednosti i potrošnje.

Pirelli

Kompanija Pirelli, italijanski pionir u proizvodnji guma, nalazi se na 5. mestu po proizvodnji guma u svetu. Ovaj brend nudi veliki broj različitih letnjih pneumatika sa širokim spektrom dizajnerskih rešenja i sastavom pneumatika koji obezbeđuje vrhunske performanse i bezbednost pri upravljanju.

Kao i kod prethodnih brendova, Pirelli letnje gume se smatraju pneumaticima više klase, sa odličnim ocenama na testovima prijanjanja, trakcije, bezbednosti i dugovečnosti.

Hankook

Južnokorejska kompanija guma koja raspolaže širokom paletom proizvoda za putnička, 4x4, RV, dostavna i teretna vozila, Hankook je danas jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu.

Hankook letnje gume poseduju posebnu mešavinu silikon-oksida nove generacije, čime se smanjuje potrošnja goriva, a jedinstven dizajn šara omogućava dobro prijajanje za podlogu i unapređene performanse pri kočenju na mokrom kolovozu.

Brendovi letnjih guma srednje klase

Laufenn

Relativno novi brend proizvođača Laufenn brzo je osvojio srca vozača zahvaljujući odličnom odnosu cene i kvaliteta svojih pneumatika. Laufenn poseduje širok spektar letnjih guma, kako u vidu terena i stila vožnje, tako i u cenovnom rangu, čime svaki vozač može pronaći svoj idealni set pneumatika.

Laufenn letnje gume se izdvajaju jedinstvenim dizajnom kanala čime se poboljšava odvođenje vode i smanjuje mogućnost akvaplaninga, a takođe pružaju udobnu i tihu vožnju.

Osim bezbednosti, Laufenn gume pružaju vozačima visok nivo prijanjanja podlozi kao i nižu potrošnju goriva.

Lassa

Deo Bridgestone korporacije, Lassa je jedan od brendova pneumatika sa najvećim rastom u proteklih nekoliko godina. Izuzetne tehničke karakteristike, povoljne tržišne cene i garancija kvaliteta izdvajaju Lassa-u kao pouzdan izbor pri odabiru letnjih auto guma. Takođe, Lassa gume poseduju brojne sertifikate za kvalitet, i izdvajaju se po specifičnom dizajnu šara koji omogućava udobnu i bezbednu vožnju.

Kako odabrati prave letnje gume?

Pored gorenavedenih brendova, postoji još mnogo proizvođača guma koji vozačima nude kvalitet i pouzadnost, kao što su Continental, Kingstar, Riken, Lassa, itd. Svi ovi proizvođači nude letnje gume dobrih performansi i pristupačne cene.

Pri odabiru letnjih guma trebalo bi da se fokusirate na karakteristike i performanse koje pneumatik nudi, ali i da izbor prilagodite svojim potrebama i načinu vožnje. Na sajtovima za online prodaju letnjih guma možete pronaći više informacija o pneumaticima koji Vas interesuju, poput potrošnje, prijanjanja, buke i detalja o stilu vožnje i terenu za koji su namenjeni.

Idealne letnje gume su one koje odgovaraju Vašem automobilu, stilu i uslovima vožnje, ali i pružaju bezbednost, uštedu i zaštitu životne sredine, zbog čega je važno da odaberete pneumatike pouzdanog i renomiranog proizvođača.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.