Šest navika koje brzo prazne Vaš akumulator

Krenuli ste na dugo iščekivano putovanje, važan poslovni sastanak ili druženje sa prijateljima, ali Vaš automobil se ne pali. Većina nas je verovatno makar jednom tokom svog veka kao vozača doživela ovakvu situaciju.

Prema istraživanju najvećeg evropskog automobilskog udruženja - ADAC, akumulator predstavlja ubedljivo najučestaliji razlog kvara automobila, u čak 52% slučajeva.

Glavni razlog brzog pražnjenja automobilskih akumulatora jesu loše navike vozača, a ne defekti pri proizvodnji samog akumulatora. Naime, stratifikacija tj. raslojavanje kiseline i nedovoljno punjenje dva su vodeća uzroka kvara, a nijedan ne može nastati kao posledica lošeg kvaliteta akumulatora.

Naravno, akumulatori imaju ograničen životni vek, i to u proseku između tri i pet godina, ali mnogi vozači prijavljuju kvar i znatno pre tog perioda. Zašto do toga dolazi i kako sprečiti prerano pražnjenje akumulatora, govorimo u današnjem tekstu. Otkrijte šest loših navika koje skraćuju vek Vašeg akumulatora.

 

Paljenje potrošača pre startovanja motora

Svima nama se desilo da pre paljenja motora automobila očistimo šoferšajbnu od snega, zagrejemo auto pre nego krenemo na posao, upalimo svetla kako bi se isparkirali u mraku, ili pustimo svoju omiljenu pesmu na radiju. Ipak, ovo je velika greška, jer paljenje bilo kakvog potrošača, poput svetala, brisača, audio uređaja ili grejanja, pre pokretanja motora, predstavlja veliki šok za akumulator.

Iako ovakva praksa neće uticati na Vaš akumulator nakon jednog ili dva slučaja, učestalo pokretanje potrošača pre motora dovešće do preranog pražnjenja i kvara akumulatora.

 

Ostavljanje upaljenih potrošača kada automobil nije u pokretu

Parkirate auto samo na minut dok otrčite do trafike i ostavite upaljena svetla? Ako prepoznajete ovu situaciju kao Vašu vozačku naviku, razmislite ponovo.

Upaljena svetla, radio, grejanje ili klima, ili punjenje telefona preko automobila kada motor ne radi neki su od glavnih razloga prevremenog kvara akumulatora. Zato, kada parkirate automobil, bilo to na pet minuta ili celu noć, ugasite sve potrošače i obezbedite duži vek svog akumulatora.

 

Vožnja na kratke relacije

Bilo da kasnimo na posao ili moramo do prodavnice po kišnom vremenu, svi smo makar jednom "skoknuli" automobilom na destinaciju udaljenu samo nekoliko minuta. Međutim, kratke vožnje loše utiču na rad akumulatora.

Kako se akumulator tokom vožnje puni, važno je da se automobil vozi često i na duge relacije, što čak može i duplirati životni vek akumulatora.

Potrebno je otprilike osam sati neprekidne vožnje da bi alternator u potpunosti napunio akumulator. Stoga, ako su kratka putovanja automobilom deo Vaše svakodnevice, izbegavajte nepotrebno koristiti pomoćne električne uređaje - time ćete produžiti životni vek baterije i uštedeti na gorivu.

 

Nepravilno postavljanje akumulatora

U slučaju da je akumulator labavo stegnut ili nije pravilno pričvršćen na svoje mesto, osetićete vibracije tokom vožnje, posebno ako vozite po neravnom terenu. Nepravilno montiranje akumulatora rezultira stvaranjem oštećenja komponenata i pukotina unutar akumulatora, a krajnji rezultat jeste pojava korozije i kvara.

 

Neredovna provera i servirisanje akumulatora

Redovno proveravanje i održavanje svakih nekoliko meseci, posebno u vreme servisa, ključno je za kvalitetan i dugotrajan rad akumulatora.

Jedna od ključnih stavki jeste provera nivoa vode, jer količina vode opada usled normalnog stvaranja plina uzrokovanog visokim temperaturama.

Zimski uslovi su posebno rizični po rad Vašeg akumulatora. Niske temperature slabe akumulator, zbog čega je neophodno da posvetite posebnu pažnju svojim navikama ukoliko želite da bez problema prevaziđete zimsku sezonu.

 

Problemi sa instalacijama u vozilu

Ako u akumulatoru nisu dijagnostikovane unutrašnje smetnje, kvar mora da se traži u instalaciji samog vozila. Neki od uzroka mogu biti neispravni alternator, labav ili neispravan kaiš alternatora, neispravan regler koji dovodi do prepunjavanja akumulatora, ili neispravan prekidač ili relej.

 

Kako da prepoznate kvar akumulatora?

Kao što smo već spomenuli, akumulatori imaju određeni životni vek koji Vaše navike tokom vožnje mogu značajno skratiti ili produžiti.

Iako nas kvar akumulatora često iznenadi u najnezgodnijem trenutku, neretko se mogu prepoznati znakovi koji ukazuju na to da je vreme za kupovinu novog akumulatora.

Akumulator čiji životni vek je pri kraju uzrokovaće probleme sa paljenjem automobila, oslabljeno sijanje farova, ili probleme sa elektronikom u vozilu.

Takođe, kada pokušate pokrenuti vozilo, motor se pali usporeno i potrebno mu je više vremena za pokretanje. Paljenje sijalice motora na kontrolnoj tabli može biti znak slabog akumulatora, u kom slučaju je adekvatna i brza reakcija izuzetno važna.

 

Šta da radite kada primetite znakove slabog akumulatora?

Najčešći način rešavanja problema ispražnjene baterije jeste paljenje automobila pomoću kabela, no ipak, imajte na umu da je ovo samo kratkotrajno rešenje.

Već sa prvim znakovima oslabljenog akumulatora trebalo bi da krenete u potragu za njegovom zamenom. Voženje automobila sa lošim akumulatorom koji se brzo prazni ili poseduje fizičke neispravnosti može dovesti do mnogo većih problema u radu samog automobila, pa čak i do eksplozije akumulatora.

Stoga, čim primetite da Vas akumulator izdaje, krenite u potragu za novim, odaberite adekvatan akumulator spram zahteva Vašeg automobila, i pri postavljanju istog, obratite se profesionalcu. Naravno, kada kupite novi akumulator pobrinite se da ispratite gorenavedene savete kako biste produžili njegov vek trajanja.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.