Aktivan odmor: Adrenalinom do punih baterija - saznajte kako

Naša zemlja obiluje prirodnim lepotama koje svojim posetiocima pružaju miran i porodičan odmor. Međutim, za sve uživaoce nešto drugačijeg - aktivnog odmora, naša zemlja, takođe ima štošta da ponudi. Iz godine u godinu ovakav vid odmora postaje sve popularniji kako za domaće tako i za strane turiste.

Za ljubitelje istinskih avantura mogućnosti su brojne, od džipijada, vožnje kvadova, planinarenja, brdskog biciklizma, raftinga, i sl. pa sve do vožnje motora na otvorenim putevima naše prelepe Srbije. Bilo da svojim vozilom učestvujete u adrenalinsku avanturu ili ga koristite kako biste se prevezli do željene destinacije, u nastavku vam prenosimo šta je sve potrebno kako biste sigurno i bezbedno krenuli u novu, adrenalinsku avanturu koja se pamti.

SUV vozilom u nezaboravne avanture:

Za ljubitelje terenaca pune adrenalina i željne izazova, off-road staze uvek predstavljaju idealno mesto da pokažu svoje vozačke sposobnosti. Svake godine organizuju se džipijade koje okupljaju najvernije poštovaoce ovog sporta.

Pre prijave na takmičenja poput džipijada, savetujemo vam da detaljno proverite svoje SUV vozilo. U toku off-road vožnje od adekvatni pneumatici su od krucijalnog značaja. Proverite da li posedujete adekvatne  letnje gume za terence  i u kakvom su trenutnom stanju.  Da li su šare postojane kao i da li su gume namenjene za teren na koji planirate da se otisnete. 

Pored adekvatnih pneumatika za pokretanje 4x4 potreban je zdrav rad motora i akumulatora. Zakažite posetu servisu kako biste proverili ulja i maziva, kao i ostale tečnosti u vozilu. Budite sigurni da su akumulator i filteri u vozilu u potpunosti ispravni, posebno filter za vazduh kako ne bi došlo do pregrevanja ili trajnog oštećenja motra usled intenzivinije vožnje koju off-road staza iziskuje.

Pre polaska na put opremite svoje vozilo sajlom za vuču, rezervnim točkom, paketom prve pomoći i obeležavajućim prslukom kako biste u slučajevima nepredviđenih situacija bili u potpunosti spremni. 

Quad i ATV vozilima do prirodnih lepota:

Ukoliko ste vlasnik i ljubitelj ATV vozila prvi izazov koji se javlja jeste transport do željene lokacije na koju želite da testirate svoje vozačke sposobnosti. Na samom početku proverite ispravnost prikolice pomoću koje planirate da prevezete ATV vozilo.

Da li je sve u redu sa gumama i da li je adekvatno obeležena. Sledeće na redu jeste detaljna provera ispravnosti vozila. Da li su gume za kvad i ATV pogodne za planinski ili peščani teren, da li su kočnice u ispravnom stanju kao i potrebna ulja i maziva.

Takođe, proverite ispravnost lanaca kako biste bili sigurni da ne dođe do iznenadnog pucanja tokom vožnje. Pod pretpostavkom da je adrenalin i raspoloženje već spremno, pored  ispravnosti rada vozila, preostaje vam da proverite i dodatnu opremu kao što su kaciga, sajla za vuču, paket prve pomoći i obeležavajuća opema - trokut i prsluk. 

Putničkim vozilom do željene destinacije:

Bilo da se odlučite da aktivan odmor provete u zemlji ili inostranstvu, putovanje automobilom predstavlja najpovoljnije rešenje. Mogućnost pravljenja pauza po potrebi i poseta neplaniranih mesta na putu do cilja daju posebnu draž putovanju. Bez obzira što vašim vozilom nećete učestovati direktno u adrenalinske izazove tokom aktivnog odmora, važno je da sigurno i bezbedno doputujete na željenu lokaciju.

Savetujemo vam da pre polaska na putovanje zakažete posetu servisu i proverite ispravnost vašeg automobila. Letnja sezona uveliko traje, te ukoliko niste postavili letnje gume, savetujemo da pre polaska na put to učinite. Takođe, ako ove godine niste uradili veliki i mali servis, vreme je da zakažete termin za servis vozila.

Ispravnost motora vozila, adekvatni pneumatici i dodatna auto oprema su najvažnije stavke koje treba proveriti pre nego što se otisnete na put.

Aktivan odmor na dvotočkašu:

Odmor na dvotočkašu? Zvuči čudno ali zaista je moguće. Pravi ljubitelji dvotočkaša uživaju u vožnji na otvorenom putu. Takve vožnje ih opuštaju i čine da se osećaju odmorno i rasterećeno. Ukoliko se pronalazite, ono što je potrebno da proverite pre polaska na put jesu adekvatne moto gume - veličina, šara, širina gaznog sloja mogu znatno uticati na udobnost i sigurnost tokom vožnje.

Takođe, da li ćete svog dvotočakaša testirati i po off-road terenima ili isključivo na otvorenom putu? U oba slučaja je važno krenuti dobro opremljen kako bi se rizik od iznenadnih neprijatnih situacija minimizirao.

Gume za motore renomiranog brenda, provera ispravnosti motora - lanac, kočnice, rad motora, kao i dodatna oprema za dalje relacije jesu preduslov za sigurno i bezbedno putovanje.

Šta god da je vaše sredstvo za aktivan odmor - SUV, kvad ili ATV vozilo ili samo putujete do destinacije gde vaš aktivan odmor započinje, važno je da pre polaska na put krenete potpuno opremljeni, ispravnim vozilom, odmorni i puni energije kako bi putovanje predstavljalo potpuni užitak. Okupite ekipu i sa dobrim raspoloženjem otisnite se na put po svoju dozu adrenalina.  

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.