Čelične ili aluminijumske felne

Vaša bezbednost na putu u velikoj meri je “u rukama” guma i felni koje za njih odaberete. S obzirom na takvu ulogu, važno je da znate kako ih odabrati, odnosno na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Aluminujmske ili čelične - dilema je mnogih vozača i zato ćemo to detaljno razmotriti u ovom tekstu.

Ovo pitanje je posebno aktuelno u zimskom periodu kada se mnogi pitaju da koje felne će im garantovati putovanje bez stresa. Odgovor nije jednoznačan i potrebno je da se upoznate sa prednostima i manama alumunijumskih i čeličnih felni.

Čelične felne

Čelične felne su nekada zauzimale primat na našem tržištu. Svi možemo da se setimo nekog primera ovih felni u periodu od pre 15-20 godina. Zapravo, one su počele da se proizvode početkom 20. veka i bile su gotovo jedini izbor do pojave aluminijumskih.

Ako ih uporedimo sa aluminijumskim varijacijama, možemo izdvojiti nekoliko prednosti i mana.

Prednosti čeličnih felni

Obično se populacija zrelijih godina seća čeličnih felni sa izvesnom nostalgijom. U poređenju sa aluminijumskim, ističe se da su ove čvršće i izdržljivije. Posebno se ovo kao argument navodi u zimskom periodu kada su uslovi vožnje suroviji.

Postoje mišljenja i da su felne od čelika otpornije na udarce, rupe i različite prepreke na putu. U tom smislu, korišćenje ovih felni mogu razmotriti vozači koji često putuju nekategorisanim putevima, kao i oni koji voze u ekstremno hladnim vremenskim prilikama.

Mane čeličnih felni

Postoji niz mana čeličnih felni koje neiskusni vozači često zanemaruju.

Neosporna činjenica je da su čelične felne teže u odnosu na aluminijumske. To znači da performanse točkova sa ovakvim felnama - umanjene. Naime, vozilo sa čeličnim felnama se sporije zaustavlja i sporije kreće.

Čelične felne su podložnije koroziji, što utiče na njihov životni vek. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su ove felne mnogim vozačima estetski neprihvatljive i gotovo ni jedan moderan automobil nema čelične felne. Osim toga, mnogo je manji izbor modela ovih felni na tržištu, nego što je to slučaj sa aluminijumskim.

Aluminijumske felne

Aluminijumske felne su posebno postale popularne poslednjih 20 godina. Gotovo da nećete videti moderan automobil, visokih performansi, a da nema aluminijumske felne. I to sa razlogom.

Prednosti aluminijumskih felni

Aluminijumske felne se prave od legure aluminijuma i magnezijuma. U tom smislu su dosta lakše od čeličnih, što omogućava lakše i brže kretanje vozila, generalno bolje upravljanje i manju potrošnju goriva. One su i bolji provodnici toplote, što pozitivno utiče na trajnost gume, doboš se manje zagreva, a samim tim je posledično bolje kočenje.

Preciznost u proizvodnji aluminijumskih felni doprinosi stvaranju savršeno preciznog kruga, što omogućava udobnu vožnju. Njihova prednost je i u tome što su estetski mnogo prihvatljivije i što na tržištu postoji veliki izbor modela.

Jedan od najpoznatijih i najprodavanijih modela jesu Borbet aluminijumske felne. Naime, kompanija Borbet postoji na tržištu više od 130 godina i za sve to vreme zadobila je poverenje vozača širom sveta. Aluminijumske felne počeli su da proizvode 1962. godine i do danas su postali sinonim za alumijumske felne u svetu.

Ovo duguju pre svega izuzetnom kvalitetu, vrhunskom dizajnu i činjenici da na raspolaganju imaju čak oko 2.000 modela aluminijumskih felni.

Mane aluminijumskih felni

Kada je reč o nedostacima aluminijumskih felni, često se navodi da su nezahvalne u zimskom periodu, podložne pucanju i deformisanju. Međutim, istina je da je tehnologija proizvodnje napredovala tako da su novi modeli otporniji na ekstremne vremenske uslove, rupe na putu i eventualne udarce.

Činjenica je i da se klima u našim krajevima značajno promenila, te blage zime uopšte nisu pretnja aluminijumskih felnama.

Koje odabrati: aluminijum ili čelik?

Aluminijumske felne su nesumnjivo potisnule čelične zbog toga što omogućavaju bolje performanse vozila, manju potrošnju goriva, veći izbor modela i bolju estetiku. Uprkos bojazni nekih vozača na njihovu neotpornost u zimskim uslovima, činjenica je da u našem regionu nema ekstremno hladnih zima koje mogu nekada njegativno da utiču na ove modele. Čelične felne prihvatljiviji izbor jeste u ekstremno hladnim sredinama gde temperature vazduha dostižu i minus 40 stepeni.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.