Efikasnost zimskih guma u različitim uslovima

Svima bi nam bilo čudno da na novembarskoj kiši, a tek decembarskom snegu i poledici, na ulici primetimo osobu obučenu u letnju garderobu. Pa ipak, mnogi smatraju da nije podjednako važno prilagoditi gume promeni godišnjeg doba. Izbor guma za vaš automobil u skladu sa vremenskim uslovima neretko je i mnogo važnija odluka od izbora tople zimske jakne.

Zašto su zimske gume važne?

Iako je i po Zakonu o sabraćaju Republike Srbije u periodu od 1. novembra do 1. aprila obavezno zameniti letnje gume zimskima, ovo je korak na koji bi vozači trebalo da se odluče zbog lične bezbednosti, kao i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, a ne samo zbog zakonske obaveze.

Različiti tipovi guma ne postoje tek onako, zbog šireg asortimana ponude, nego zbog raznovrsnosti njihovih karakteristika prilagođenih određenim uslovima vožnje. Letnje gume prilagođene su dobrom prianjanju na putu - ali po toplom vremenu i letnjim vremenskim uslovima. Na niskim temperaturama, ovi elastični i fleksibilni tipovi guma gube moć trakcije, što dovodi do dužeg zaustavnog puta prilikom kočenja i proklizavanja automobila.

U industriji guma nazivamo ovu pojavu efektom ,,staklenog preliva”. Na niskim temperaturama, materijal koji se inače ponaša kao guma s elastičnim svojstvima, postaje nalik staklu. Ova pojava ne mora nužno biti opasna u toku vožnje po suvoj površini, ali u uslovima kiše, poledice, bljuzgavice i snega, upravljanje i kočenje vozilom sa letnjim gumama je znatno otežano, i često opasno po živote vozača, putnika u njegovom automobilu, ili bilo koga ko se nađe na putu.

Zimske gume su dizajnirane tako da budu efikasne u otežanim uslovima vožnje

Vrsta dizajna, preciznije, manjak gazećeg sloja i manje dubine šara letnjih guma u gorepomenutim uslovima uzrokuju slabiju trakciju. S druge strane, zimske gume dizajnirane su sa više šara i blokova, u cilju pružanja što bolje fleksibilnosti za prianjanje po snežnim i zaleđenim površinama. Kako koriste veći broj lamela, zimske gume mogu da apsorbuju više snega ili blata, te se neće brzo začepiti u ovim uslovima kao što bi to bio slučaj sa letnjim gumama plitkih i uskih kanala.

U ekstremno otežanim uslovima vožnje, na primer, u planinskim predelima sa putevima sa previše leda ili snega, korisne su zimske gume sa metalnim šiljcima ugrađenim u gazeći sloj. Ovi šiljci omogućavaju još jaču trakciju na putu ukopavajući se u sneg ili led, do te mere da zbog ograničenog kontakta gume sa površinom nisu bezbedni za suve puteve.

Pored dezena šara koji doprinosi boljem prianjanju na snegu i ledu i dubljih žlebova na gaznom sloju koji omogućavaju bolje odbacivanje snega, zbog čega se preporučuju za bezbednu vožnju u zimskim uslovima - zimske gume očuvavaju i garanciju i optimalne performanse vozila. Efikasnost sistema kao što su ABS (sigurnosni sistem koji se ugrađuje u automobile koji sprečava blokiranje točkova prilikom kočenja) i ESP (elektronski sistem  koji služi da se automatski povrati kontrola nad vozilom pomoću kočnice i snage motora, u situacijama kada se gubi kontakt između točkova i podloge) podložna je uticaju izbora guma. Takođe, upotreba odgovarajućih guma smanjuje otpor kotrljanja i optimizuje rad motora, poboljšavajući tako ekonomičnost goriva.

Da li gume mogu da se istroše?

Mnogima je već poznato da se letnje gume oštećuju pri niskim temperaturama, kada je moguće da dođe i do pucanja gazećeg sloja. Međutim, gazeći sloj je i kod zimskih guma potrošan, i njegovom potrošnjom dolazi do opadanja funkcionalnosti zimskih guma u različitim uslovima. Zimske gume kojima je dubina gazećeg sloja spala na 4 milimetra smatraju se nebezbednim za vožnju po zimskim vremenskim uslovima, te treba da budu zamenjene.

Redovno proveravajte dubinu gazećeg sloja uz pomoć merača dostupnog na mnogim benzinskim pumpama. Iglu merača postavite tako da osnova merača bude u ravni sa gumom, u najpliću brazdu na gazećem sloju vaše zimske gume, te očitajte dubinu. Zaustavni put automobila sa zimskim gumama čiji je gazeći sloj istrošen se produžava, te su i ove provere, pored samog korišćenja zimskih guma, od ključne važnosti za vašu i tuđu bezbednost.

Pravilno održavajte zimske gume

Redovno održavanje i provera pritiska zimskih guma podjednako su važni kao i njihovo posedovanje. Pravilan pritisak ne samo da čuva performanse guma, nego i produžava njihov vek trajanja. Postavljanje zimskih guma zaista je nužnost tokom hladnih meseci, a ne opcioni izbor kao što mnogi smatraju. Njihova uloga u očuvanju sigurnosti i kontrolisanju vozila u različitim uslovima je ogromna. Zato, ulaganje u kvalitetne zimske gume podrazumeva ulaganje u bezbednost i sigurnost, što je nešto na čemu se ne štedi.

Stručnjaci preporučuju upotebu zimskih guma pri temperaturama nižim od 7°C, a kako je i prvi novembar uveliko prošao, ukoliko već niste - sada znate šta treba da uradite.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.