Električna vozila i zimski uslovi vožnje

Neporecivo je da upotreba električnih vozila sve više i više raste u poslednjih par godina, kako iz ekoloških, tako i iz ličnih razloga vozača zbog brojnih pogodnosti koje vožnja ovih automobila pruža. Međutim, zimski period je izazovan i za vozače automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, te zahteva adekvatnu pripremu i opremu, a ova izazovnost ne samo da vas ne zaobilazi ukoliko ste vlasnik električnog vozila, nego se i dodatno pojačava.

Zašto zima može negativno uticati na iskustvo vožnje električnog vozila?

Kratak odgovor na ovo pitanje jesu dve reči - smanjenje dometa. Tokom zimskih meseci, grejanje baterije električnog automobila, ali pogotovo same kabine i unutrašnjosti, troše izuzetnu količinu energije, dovodeći do smanjenja dometa, odnosno pada autonomije ovih vozila. To znači da će ono na niskim temperaturama sa jednim punjenjem preći znatno manje kilometara nego na optimalnoj temperaturi.

Baterija električnog automobila najbolje funkcioniše na temperaturi od oko 20 stepeni Celzijusa, te se, kada se temperatura znatno spusti, deo energije iz baterije troši na održavanje same baterije na optimalnoj temperaturi, zbog čega se ona brže prazni. Osim toga, energija baterije se troši i na zagrevanje prostora električnog automobila. Statistika pokazuje da sva ova potrošnja u zimskim uslovima vožnje smanjuje domet električnog vozila za 20 do 25 posto, dok neki vozači navode i smanjenje dometa do čak 50 posto. Svakako, i automobili sa unutrašnjim sagorevanjem zimi troše više, ali razlika nije izražena u tolikoj meri. Šta možete da uradite da smanjite ovu razliku i kod električnih automobila?

Saveti za zimske uslove vožnje električnih automobila

Kako kod nas baš i nema punjača za električne automobile ‚‚na svakom ćošku”, i malo produženje dometa može biti od koristi kada primetite da vam je baterija na izmaku.

Osnovni savet koji stručnjaci pružaju u ovu svrhu je da iskoristite vreme kada je vozilo još na punjaču da zagrejete kabinu, te tako izbegnete veliku potrošnju baterije koja bi bila neizbežna kada biste njome zagrevali potpuno hladnu unutrašnjost automobila, ili čak odmrzavali stakla. Odradivši ovaj najzahtevniji deo dok je automobil još uključen u struju, sačuvaćete više dometa za samu vožnju.

Osim toga, važno je da nikada ne čekate da se baterija potpuno isprazni pre nego što se domognete punjača. Baterija se sporije puni u zimskim uslovima, a najbrže se puni kada ima kapacitet između 20 i 80 procenata, te nemojte čekati da se isprazni ispod 20 posto pre punjenja.

Retki su vozači koji ne vole ‚‚nagaziti na gas”, ali ovo je u bilo kakvim uslovima retko preporučljivo, a pogotovo kada su u pitanju zimski uslovi vožnje i električni automobili. Kod naglog kretanja baterija električnog automobila se više prazni, te tokom zime krenite polako da biste brže stigli. Za maksimalan domet električnog vozila u zimskim uslovima vožnje, izaberite ekološki mod koji ograničava obrtni moment i snagu.

Zimske gume i električna vozila

Zimske gume su jedan od najvažnijih faktora za razmatranje u zimskim uslovima vožnje bilo kog automobila, a ni električna vozila nisu izuzetak. Izbor odgovarajućih pneumatika neretko utiče na domet električnog vozila. Zimske gume koje omogućavaju dobro prianjanje i kočenje, te imaju mali otpor kotrljanja, omogućiće vam da smanjite potrošnju energije.

Kao i pri odabiru pneumatika za neelektrično vozilo, i kod zimskih guma za električni automobil neophodno je, dakle, da sagledate performanse gume na mokrim putevima, snegu i ledu, ali faktori koji su dodatak razmatranju za EV zimske gume jesu domet, težina, obrtni moment i buka. Zbog opterećenja baterijama, električnim automobilima potrebne su gume koje mogu nositi dodatnu težinu, a zbog veće sile ubrzanja, te većeg trošenja guma, odaberite zimske gume za električno vozilo koje nude dugotrajne performanse. 

Manji pritisak u pneumaticima rezultuje većim otporom kotrljanja, što opet utiče na smanjenje dometa električnih vozila. Zato ne zaboravite i na održavanje pritiska u gumama, koji se smanjuje zajedno sa smanjenjem temperatura.

Takođe, ispravan način vožnje vašeg električnog automobila će, pored povećanja dometa, poboljšati i performanse guma. Ubrzavajte umereno, kočite nežno i regenerativno, i pažljivo ulazite u krivine. Održavajte dovoljan razmak od ostalih vozila jer vam je u zimskim uslovima neretko potrebno duže vremena za zaustavljanje, bez obzira na to što su zimske gume dizajnirane za poboljšanje zaustavnog puta.

Bonus savet za kraj

Kako je najveći uzrok smanjenja dometa električnog vozila zimi potreba za grejanjem kabine koje troši bateriju, ukoliko započinjete kraću vožnju, najoptimalnije rešenje je da i ne uključujete grejanje. U toku kratkih vožnji, kakve vožnje po gradu uglavnom i jesu, kabina se svakako neće stići zagrejati, a potrošićete veliku količinu energije iz baterije. Umesto toga, možete uključiti samo grejanje sedišta i upravljača, koje troši znatno manje energije.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.