Kako da održavate svoje automobilske gume tokom zime

1. novembra na snagu stupa pravilnik o obaveznoj upotrebi zimskih guma tokom vožnje, a u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom, ledom ili poledicom. Ipak, vremenski uslovi tokom jeseni, poput velikih temperaturnih razlika tokom dana i noći i klizavog kolovoza usled opalog lišća, mogu predstavljati izazov čak i iskusnim vozačima. Stoga, predstavljamo Vam adekvatne načine održavanja zimskih pneumatika koji će produžiti vek trajanja guma i učiniti Vašu vožnju udobnijom i bezbednijom.

Postavite sve četiri zimske gume

Za maksimalnu kontrolu i performanse Vašeg automobila, montirajte sve četiri zimske gume. Izbegavajte da mešate pneumatike različitih šara, veličina i unutrašnjih konstrukcija jer to može uticati na stabilnost Vašeg vozila.

Koristite zimske pneumatike bez obzira na vremenske uslove

Zakonski, upotreba zimskih guma obavezna je u periodu između 1. novembra i 1. aprila, u slučaju da se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Zimski pneumatici napravljeni su od posebne gume koja ne gubi na mekoći i elastičnosti usled niskih temperature, zbog čega su oni idealan izbor tokom hladnih zimskih meseci, bez obzira na to da li je kolovoz suv ili vlažan.

Ako se gume učvrste, što može biti slučaj kada se letnje ili M+S gume koriste u zimskim mesecima, smanjuje se prijanjanje pneumatika za kolovoz i kontrola upravljanja vozilom, ali i značajno produžava zaustavni put.

Redovno proveravajte pritisak u gumama

Prva stvar na koju bi vozači trebalo da obrate pažnju jeste pritisak u gumama. Varijacije u dnevnoj temperaturi, od hladnih noći i mraza do toplih, sunčanih dana, mogu značajno uticati na smanjenje pritiska u Vašim pneumaticima.

U proseku, pad temperature od 5,5°C dovodi do snižavanja pritiska u automobilskim gumama za 0,07 bar. Stoga, redovno proveravajte pritisak u pneumaticima, najmanje jednom nedeljno, s obzirom na to da vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama može značajno skratiti životni vek guma, ili dovesti do gubitka trakcije i proklizavanja pri vožnji.

Kontrolišite dubinu šare na pneumatiku

Adekvatna dubina šare zimskih guma omogućava lakše upravljanje vozilom, poboljšava trakciju i sprečava pojavu hidroplaninga. Prema pravilniku, dubina gazećeg sloja za sva četiri zimska pneumatika ne sme biti manja od 4mm. Češće padavine, kao i nakupljanje opalog lišća, dovodi do klizavijeg kolovoza, zbog čega je često merenje dubine šare na gumama imperativ za vozače.

Osim česte provere pritiska u pneumaticima, postoji još nekoliko trikova pomoću kojih možete značajno produžiti trajanje šare na svom pneumatiku. Gume se uglavnom ne troše podjednako, već se prednje ili zadnje gume brže istroše u zavisnosti od pogona vozila i samog načina vožnje. Zbog toga, dobra ideja jeste rotacija guma, tj. premeštanje guma s jedne osovine na drugu kako bi se postiglo njihovo ravnomerno trošenje. Rotaciju guma trebalo bi uraditi na svakih pređenih 8000km.

Takođe, loše izbalansirane gume ili pneumatici sa neadekvatnim poravnanjem mogu znatno ubrzati trošenje šare na gumama, stoga je naša preporuka da redovno posećujete automehaničara.

Voskirajte svoj automobil

Voskiranjem automobila tokom zimskih meseci stvara se zaštitni sloj kojim se sprečava nakupljanje soli za posipanje puteva, prljavštine, susnežice ili snega, kako na karoseriji tako i na podkrilu točka. Pored voskiranja, redovnim pranjem automobila vodom pod visokim pritiskom ispraćete sav nagomilani talog i prljavštinu sa guma, podkrila i donjih delova karoserije.

Temeljnim čišćenjem delova automobila oko pneumatika smanjićete pojavu korozije i produžiti vek trajanja pneumatika.

Montirajte lance za sneg

U slučaju jakih snežnih padavina, ili putovanja u oblast gde je upotreba lanaca obavezna, montiranje lanaca za sneg omogućiće Vam veću trakciju i bezbedniju vožnju. Odaberite adekvatnu veličinu lanaca spram dimenzija Vaših guma i montirajte lance na sva četiri pneumatika. Lanci bi trebalo da se lako montiraju i bez ispuštanja guma - u slučaju da ne, nemojte ispuštati vazduh iz pneumatika da biste ih postavili, već potražite odgovarajuću veličinu.

Tokom vožnje sa namontiranim lancima za sneg izbegavajte naglo usporavanje i ubrzavanje i održavajte brzinu do 50km/h. Kada napustite područje u kom je nošenje lanaca neophodno, obavezno ih skinite, jer vožnja sa lancima po uslovima za koji oni nisu namenjeni može škoditi Vašim pneumaticima.

Vodite računa o opštem stanju pneumatika

Na kolovozu, parkingu, ili bilo kojoj drugoj površini po kojoj vozite, mogu se nalaziti ostaci i krhotine poput kamenčića ili stakla koji, u slučaju da zapadnu u šare pneumatika, mogu prouzrokovati velike probleme. Stoga, često proveravajte da li na spoljašnjosti guma postoje posekotine, pukotine ili izbočine.

Naravno, pri proveri stanja pneumatika ne biste trebalo zaboraviti i na rezervnu gumu, bez obzira na to da li uglavnom vozite na kraća ili duža rastojanja. Ako uočite bilo kakvu anomaliju na gumama, ili niste sigurni u njihovo stanje, posetite prodavnicu guma i zatražite pregled i mišljenje profesionalaca.

Zašto je redovan pregled guma važan?

Gume su jedina stvar koja povezuje Vas i kolovoz, zbog čega je njihov kvalitet imperativ za bezbednu, sigurnu i udobnu vožnju. Jesenja i zimska sezona donosi mnoštvo izazova i opasnosti tokom vožnje, od vlažnog i klizavog kolovoza do velikih temperaturnih razlika, zbog čega je redovna provera stanja Vaših automobilskih guma od ključne važnosti po bezbednost Vas i drugih učesnika u saobraćaju.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.