Kako odabrati i održavati letnje gume

Novo godišnje doba donosi nove dileme i brojna pitanja u vezi sa promenama koje su potrebne vašem automobilu. Kako odabrati letnje gume, šta je potrebno uzeti u obzir prilikom kupovine, kako se snaći u velikom izboru modela, i kako napraviti dobru odluku u odnosu na specifikacije gume i cene su zasigurno neka od njih. Nedoumice koje imate su razumljive, pogotovo kada se uzme u obzir da gume u velikoj meri utiču na vašu bezbednost i potrošnju goriva.

Kada birate letnje gume, treba razmotriti nekoliko faktora koji će vam poslužiti kao vodič da odaberete najbolju opciju za vas. U nastavku ćemo predstaviti kriterijume koji utiču na izbor i predstaviti korisne savete za održavanje letnjih guma.

Zašto je važno odabrati odgovarajuće gume

Obično vozači provedu mnogo vremena tražeći željeni model automobila, a nedovoljno pažnje poklanjaju izboru guma. Potrebno je posvetiti se istraživanju i razmatranju modela guma kako biste doneli informisanu odluku koja obezbeđuje sigurniju i prijatniju vožnju u letnjim uslovima.

Bezbednost

Odabir letnje gume koja odgovara vašim potrebama je od ključnog značaja za vašu bezbednost. Letnje gume su dizajnirane za optimalne performanse u toplim i suvim uslovima, nudeći superiornu vuču, upravljivost i kraći put kočenja. Izborom pravog pneumatika poboljšavate sposobnost vašeg vozila da efikasno reaguje na različite situacije u vožnji, smanjujući rizik od nesreća.

Performanse

Izbor letnje gume je od vitalnog značaja za njene performanse tokom vožnje. Letnje gume su projektovane da maksimiziraju performanse u suvim i toplim uslovima, obezbeđujući bolje prianjanje i stabilnost. Sa pravom gumom možete uživati u preciznom skretanju u krivinama, ponekad neophodnom ubrzanju i sveukupno poboljšanom iskustvu vožnje.

Potrošnja goriva

Odabir letnje gume koja štedi gorivo koristi vašem novčaniku, ali i životnoj sredini. Letnje gume često imaju manji otpor kotrljanja, što znači da je potrebno manje energije za kretanje vozila unapred. Odabirom pneumatika dizajniranog za efikasnost goriva, potencijalno možete smanjiti potrošnju goriva i dugoročno uštedeti novac na troškovima goriva.

Kriterijumi za odabir letnje gume

Prilikom odabira letnjih guma treba uzeti u obzir nekoliko važnih faktora:

Trakcija na suvim putevima

Letnje gume su dizajnirane da obezbede odličnu vuču na suvim podlogama. Stoga je savet da pronađete gume sa šarom gazećeg sloja i gumenom mešavinom optimizovanom za uslove na suvom putu. Guma treba da nudi dobro prianjanje i stabilnost, omogućavajući precizno rukovanje i skretanje.

Vuča na mokrom

Kiša je sve češća pojava tokom letnjih meseci na našim putevima. Dobar izbor bi bile gume sa efikasnim kanalima za evakuaciju vode, poznatim kao žlebovi, koji pomažu u sprečavanju hidroplaninga i održavanju prianjanja na mokrim površinama. Smeša gazećeg sloja takođe treba da ima svojstva koja poboljšavaju prianjanje u mokrim uslovima.

Performanse kočenja

Efikasno kočenje je ključno za bezbednost. Uzimajući ovaj kriterijum u obzir, potražite gume sa visokim sadržajem silicijum dioksida ili specijalizovane šare gazećeg sloja dizajnirane da poboljšaju sposobnost kočenja.

Otpornost na toplotu

Letnje gume su bolje prilagođene višim temperaturama od univerzalnih ili zimskih guma. Važno je izabrati odgovarajuće gume koje će biti u stanju da izdrže toplotu kako bi održale svoje performanse i dugovečnost. Zato su vam potrebne gume sa naprednim jedinjenjima otpornim na toplotu i gume sa ojačanim bočnim zidovima.

Efikasnost goriva

Kao što smo napomenuli, gume utiču na potrošnju goriva vašeg vozila. Potražite gume sa manjim otporom kotrljanja, jer mogu pomoći u poboljšanju potrošnje goriva i smanjenju emisije ugljen-dioksida. Mnogi proizvođači daju ocene efikasnosti goriva za svoje gume, te uporedite ove ocene kada pravite izbor.

Buka i udobnost

Uzmite u obzir nivo buke i ukupnu udobnost koju pružaju gume. Posavetujte se sa prodavcima u vezi sa karakteristikama koje smanjuju buku na putu i pružaju glatku i udobnu vožnju.

Veličina i kompatibilnost

Uverite se da su letnje gume koje izaberete odgovarajuće veličine za vaše vozilo, kao što preporučuje proizvođač. Proverite uputstvo za upotrebu ili se konsultujte sa stručnjakom za gume kako biste odredili odgovarajuću veličinu pneumatika, nosivost i brzinu za vaše vozilo.

Održavanje letnjih guma

Da biste pravilno održavali letnje gume, preporučuje se da se pridržavate uputstava proizvođača za pritisak u gumama, redovno proveravate da li ima znakova istrošenosti ili oštećenja, rotirate gume prema preporuci i održavate ih čistima.

Takođe je preporučljivo da se konsultujete sa stručnjakom za gume za bilo kakve posebne preporuke za održavanje za vaš model guma. Održavajući letnje gume pravilno, obezbeđujete optimalnu bezbednost, performanse i njihovu dugovečnost.

Pritisak u gumama

Adekvatan pritisak u gumama je od suštinskog značaja za optimalne performanse i bezbednost. Koristite pouzdan merač pritiska u gumama da proverite pritisak najmanje jednom mesečno, kao i pre dugih putovanja. Koji je odgovarajući pritisak pritisak za vaše gume možete pogledati u uputstvu za vozilo ili preporuke proizvođača pneumatika.

Dubina gazećeg sloja

Redovno pratite dubinu gazećeg sloja vaših letnjih guma. U mnogim regionima zakonska minimalna dubina gazećeg sloja je 1,6 milimetara. Koristite merač dubine gazećeg sloja ili ugrađene indikatore istrošenosti gazećeg sloja na gumama da biste utvrdili da li ispunjavaju preporučenu dubinu.

Rotiranje guma

Redovno rotiranje guma pomaže u ravnomernom trošenju guma i produžava njihov životni vek. Pratite preporuke proizvođača vozila za intervale rotacije guma. Obično se preporučuje rotiranje guma na svakih 8.000 do 11.000 kilometara.

Poravnanje točkova

Neusklađeni točkovi mogu izazvati neravnomerno trošenje guma i negativno uticati na rukovanje i efikasnost goriva. Preporučljivo je da poravnanje točkova proveri i podesi profesionalac ako primetite znakove neravnomernog trošenja guma, a provera je neophodna i u slučaju da ste udarili u ivičnjak ili rupu. Pravilno poravnanje obezbeđuje optimalan kontakt pneumatika sa površinom puta, promovišući bolje rukovanje i produžavajući vek trajanja pneumatika.

Čišćenje guma

Redovno čistite letnje gume da biste uklonili prljavštinu, ostatke i nakupljanje prašine od kočnica. Koristite blagi sapun, vodu i meku četku da ih nežno očistite. Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija ili abrazivnih četkica koje mogu oštetiti površinu gume. Čiste gume ne samo da poboljšavaju njihov izgled, već i pomažu u održavanju njihovog ukupnog stanja.

Skladištitenje guma

Čuvajte gume na hladnom, suvom i čistom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote. U idealnom slučaju, skladištite ih vertikalno ili ih složite horizontalno, koristeći nosače za gume ili postolja kako biste sprečili oštećenje. Peporučuje se i da ih pokrijete kako biste ih zaštitili od prašine i različitih vremenskih uslova.

Redovni pregledi

Izvršite vizuelni pregled letnjih guma da biste proverili da li ima znakova oštećenja, kao što su posekotine, izbočine ili udubljenja. Ako primetite bilo kakve nepravilnosti, bilo bi dobro da ih pregleda stručnjak kako bi utvrdio da li je potrebna popravka ili zamena.

 

Odabirom pneumatika dizajniranih za vaše uslove vožnje i održavanjem na odgovarajući način, poboljšavate svoje iskustvo vožnje, štitite sebe i druge na putu i dugoročno štedite novac. To je ključna investicija u vašu bezbednost, performanse vozila i opšte zadovoljstvo u vožnji.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.