Kako odabrati pravi akumulator za vaše vozilo

Neadekvatan akumulator dovodi do problema pri paljenju automobila i pokretanju svih uređaja koji zahtevaju napajanje strujom, prebrzog kvara same baterije i eventualne eksplozije i požara. U poslednje vreme značaj odabira akumulatora postaje veći s obzirom na sve više elemenata kojima je potrebna struja za pokretanje.

Da biste izbegli ove probleme, neophodno je da izaberete bateriju koja odgovara specifikacijama proizvođača i zahtevima vašeg vozila. Postoji niz faktora na koje treba da obratite pažnju pri odabiru akumulatora i navešćemo ih u nastavku teksta.

Kako radi akumulator?

Akumulator je vrsta baterije, elektrohemijski uređaj, koji pokreće rad motora i drugih električnih sistema u vozilu (svetla, radio i klima uređaji). Većina automobilskih baterija su olovno-kiselinske baterije, koje se sastoje od olovnih ploča potopljenih u mešavinu sumporne kiseline i vode - poznate kao elektrolit.

Kada pokrenete automobil, baterija šalje veliki udar električne energije na starter motor, kada dolazi po njegovog pokretanja. Kada motor ne radi, baterija i dalje nastavlja da snabdeva strujom sve elektronske stvari u vašem automobilu, kao što su svetla, radio i klima uređaj.

Šta treba razmotriti pri kupovini akumulatora?

Put do pronalaženja idealnog akumulatora za automobil počinje razumevanjem jedinstvenih potreba vašeg vozila. Morate da utvrdite veličinu i tip baterije koja je u skladu sa markom, modelom i specifikacijama motora vašeg automobila. Svako vozilo je zaseban univerzum, a kompatibilna baterija je magični ključ koji otključava njegov pravi potencijal.

Pojavom modernih automobila na tržištu, nizu faktora o kojima ćemo pisati u nastavku, pridružuje se i pitanje količine i složenosti elektronike u automobilu. Stari automobili, koji se često oslanjaju na konvencionalne olovno-kiselinske baterije, imaju jednostavnije električne sisteme koji zahtevaju manju snagu pokretanja. Pristupačnost i kompatibilnost sa standardizovanim veličinama baterija čine olovnu kiselinu praktičnim izborom za ova vozila.

Nasuprot tome, savremeni automobili sa naprednom elektronikom, start-stop tehnologijom i složenim sistemima zahtevaju robusnije izvore energije. Akumulirane staklene mat (AGM) baterije se pojavljuju kao idealno rešenje za moderna vozila, nudeći vrhunske performanse, duži radni vek i otpornost na vibracije i ekstremne temperature. AGM baterije zadovoljavaju povećane električne zahteve i ne zahtevaju održavanje za dodatnu pogodnost.

Veličina baterije i kompatibilnost

Uverite se da je baterija koju odaberete tačne veličine i tipa za marku, model i motor vašeg automobila. Proverite uputstvo za upotrebu ili se konsultujte sa profesionalcem da biste pronašli odgovarajući model.

Tip baterije

Obično postoje dva glavna tipa akumulatora za automobile: olovno-kiselinski i akumulatori sa apsorbovanim staklenim mat baterijama (AGM). Olovne baterije su češće i ekonomičnije, dok AGM baterije nude bolje performanse i pogodne su za savremena vozila sa naprednom elektronikom.

Struja hladnog starta (CCA)

Struja hladnog starta ukazuje na sposobnost baterije da pokrene automobil po hladnom vremenu. Ako živite u uslovima hladnije klime, izaberite bateriju sa višom CCA ocenom da biste obezbedili pouzdano pokretanje tokom zime.

Rezervni kapacitet (RC)

RC meri koliko dugo baterija može da radi osnovne sisteme automobila (svetla, radio, itd.) bez rada motora. Viša RC vrednost je korisna ako često vozite na kratke udaljenosti ili u slučaju kvara alternatora.

Amper i amper sati

Amper meri protok električne struje, dok amper-sati (Ah) predstavlja mernu jedinicu za kapacitet baterije. Amper obezbeđuje dovoljnu snagu za pokretanje motora, dok Ah označava koliko dugo baterija može da izdrži snagu.

Akumulator treba da ima više Ampera nego kapacitet u amper-satima jer to određuje snagu koju akumulator može isporučiti za pokretanje motora preko anlasera i paljenje automobila.

Stariji automobili mogu i dalje funkcionisati sa klasičnim akumulatorom nižeg startnog kapaciteta, na primer 640 ampera i 77 amper-sati.

Brend i kvalitet

Birajte baterije renomiranih brendova poznatih po svojoj pouzdanosti i izdržljivosti. Baterije većeg kvaliteta često dolaze sa dužim garancijama i boljim ukupnim performansama.

Održavanje

Neke baterije zahtevaju redovno održavanje, kao što je dodavanje vode. Druge ne zahtevaju održavanje, što može biti praktičniji izbor.

Starost baterije

Proverite datum proizvodnje baterije da biste bili sigurni da ne kupujete staru koja je dugo “ležala” na polici. Što je baterija svežija, to su bolje njene performanse i dugovečnost.

Garancija

Potražite baterije sa dugotrajnom garancijom, jer vam može korisno u slučaju kvara.

Recenzije korisnika

Pročitajte recenzije korisnika i povratne informacije da biste stekli uvid u stvarna iskustva sa baterijom koju razmatrate.

Uticaj na životnu sredinu

Razmotrite ekološki prihvatljive opcije ako vam je to prioritet. Neke baterije su napravljene korišćenjem ekološki prihvatljivijih materijala i procesa.

Brendovi akumulatora

S obirom na veliki broj modela akumulatora, navešćemo one za koje su nam godine iskustva velikog broja korisnika pokazale da su vredni vaše pažnje.

Volthor

Ako imate moderan automobil, novije generacije, sa velikim potrošačkim zahtevima, Volthor je brend koji takve zahteve može da podrži. Odlikuju ga visoke performanse hladnog pokretanja i vrhunska snaga, što je garancija dugotrajnosti i pouzdanosti.

Ono što posebno ovaj model čini pogodnim za korisnike jeste činjenica da SMF poklopac pruža potpunu zaštitu od prevrtanja i ne zahteva održavanje tokom životnog veka baterije.

Putovanje sa ovom baterijom donosi najviši nivo bezbednosti jer ima zaštitu od eksplozije koja štiti bateriju od prodora plamena.

Proizvodi ga renomirana slovenačka kompanija TAB koja ima skoro 60-godišnje iskustvo u proizvodnji baterija različitih brendova.

My way

Brend My Way je posvećen razvoju modernih i ekonomičnih proizvoda koji istovremeno ispunjavaju visoke ekološke standarde, garantujući visok kvalitet, sigurnost i jednostavnu upotrebu. Ponuda ovog brenda zadovoljava sve potrebe vozača, uzimajući u obzir modernu tehnologiju i karakteristike proizvoda.

Dizajnirani imajući na umu svakodnevne vozače, My Way akumulatori za automobile nude odličan balans između cene i kvaliteta, što ih čini idealnim izborom za one koji traže pouzdan izvor napajanja, uz pristupačnu cenu.

My Way akumulatori su konstruisani korišćenjem napredne tehnologije kako bi se obezbedila konzistentna startna snaga i pouzdane performanse u različitim uslovima vožnje. Bilo da putujete na posao, obavljate poslove po gradu ili krećete na izlete vikendom, možete se osloniti na My Way akumulatore.

 

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.