Kontrolni pregledi automobila pred duže putovanje

Sezona godišnjih odmora je već počela. Svakodnevno slušamo kako su članovi porodice ili bliski prijatelji već otputovali negde. Ukoliko ste odabrali destinaciju i već imate na umu šta biste sve poneli, sledeća odluka koju treba doneti jeste kako putovati. Odabir prevoza pored ekonomičnosti neizostavno uključuje komfor, fleksibilnost i brzinu putovanja do željenog odredišta.

Bilo da putujete sa porodicom ili prijateljima čak i duge vožnje svojim kolima mogu postati zabavne. Mogućnosti polaska na put i pravljenja pauza kad god poželite i obilazak usputnih odredišta u toku puta, učiniće putovanje nezaboravnom avanturom koju ćete godinama sa osmehom prepričavati.

Pre samog polaska na put savetujemo vam šta je sve potrebno da proverite, a šta da ponesete kako biste svoje putovanje učinili prijatnim i potpuno bezbednim.

Bez obzira da li planirate odmor u svojoj zemlji ili je vaše odmaralište znatno dalje, savetujemo vam da na vreme posetite svog servisera i sigurni pođete na put. U nastavku teksta pročitajte šta je sve ono što treba da znate pre nego što posetite servisera.

 

Kada je pravi trenutak posetiti majstora?

Sezona godišnjih odmora je počela svima, te je s toga važno uzeti u obzir da je zbog gužvi potrebno da nešto ranije zakažete kontrolu svog vozila. Naš savet je da ne čekate poslednji trenutak i rizikujete da vas zakažu za naredne dve nedelje već da to uradite što ranije možete.

Pored toga, nabavka rezervnih delova, dodatnog alata i opreme često zahteva poručivanje od dobavljača što može znatno produžiti proces servisiranja i ugradnje. Kako biste bili sigurni da ćete stići sve na vreme pre polaska na put, savetujemo vam da zakažete kontrolni pregled automobila minimum dve do tri nedelje ranije.

Šta je sve potrebno proveriti kako biste spremni pošli na put?

Ono što savetujemo svim vozačima koji žele da svoje putovanje do odredišta pretvore u potpuniu užitak jeste da kontrolom vozila pred put, proverite detaljno počevši od neophodnih ulja, filtera, dodataka za automobil i prve pomoći i drugih alata.

Tečnosti u automobilu:

Kada govorimo o tečnostima u automobilu prvenstveno mislimo na ulja za motor, kočnice i servomotor. Često se dešava da vozači sami žele da promene ulje u automobilu. Naš savet je da auto odvezete kod vašeg servisera i proverite sa njim vrstu i kvalitet ulja koje odgovara motoru vašeg vozila. Naš savet je da ulje za motor menjate na svakih 5.000 km kod starijih modela automobila, dok kod novijih na 10.000-15.000 km.

Kada je reč o ulju za kočnice, savetujemo da na svake dve godine izvršite zamenu dok ulje za servomotor na svakih 5 do 10 godina.

Pored ulja, druge tečnosti koje treba proveriti jesu antifriz i tečnost za stakla. Antifriz je specijalna rashladna tečnost koja se koristi za rashlađivanje unutrašnosti vozila u letnjem periodu, dok zimi štiti auto od smrzavanja tečnosti. Antifriz takođe služi da zaštiti vozilo od pregrevanja.

Mnogi vozači tokom letnjeg perioda ne očekuju velike i obimne padavine, te često zanemaruju važnost imanja tečnosti za stakla. Prašina i prljavština spolja kao i prisutnost insekata uveriće vas da bez tečnosti za stakla ne krećete na put.

Proverite da li su svi filteri u redu:

Filteri u automobilu predstavljaju zaštitno sredstvo kako bi se izbegla brojna oštećenja na vitalnim delovima vozila. Pre polaska na put potrebno je proveriti filtere za ulje, gorivo i servoupravljač, kao i filtere za vazduh i klimu.  Svaki od navedenih filtera zadužen je da štiti određeni deo vozila.

-          Filter za ulje - namenjen je da zaustavi sve nečistoće iz ulja koje mogu prouzrokovati oštećenje u motoru. Savetujemo da filter za ulje redovno proveravate, a zamenu vršite na 10.000 do 15.000 kilometara. Ukoliko ste se odlučili da promenite brend ulja koje ste koristili, savetujemo da tada zamenite i filter kako biste u potpunosti bili sigurni da će sa vašim automobilom sve biti u redu. 

-          Filter za gorivo - služi da sakupi i zadrži štetne materije koje se nalaze u gorivu, a koje mogu da začepe ili oštete filter, a zatim da oštete ili u potpunosti zaustave motor. U zavisnosti od proizvođača i modela automobila, filter se može nalaziti na bilo kom delu poteza od rezervoara do dizni i karburatora. Podsećamo da obavezno proverite filter za gorivo pre polaska na put.

-          Filter za vazduh - mnogi vozači poistovećuju filter za vazduh i filter za klimu. Važno je na samom početku napraviti distinkciju između ova dva filtera. Filter za vazduh namenjen je zaštiti motora od štetnih čestica iz spoljašnjeg vazduha. Kao i ljudima, i motorima u vozilima je potreban kiseonik koji prolazi kroz filter i kao “čist” prolazi kroz sistem motora. Malo je poznato da ispravan filter može smanjiti potrošnju goriva i poveća ubrzanje čak i do 10%.

-          Filter za klimu - Za razliku od filtera za vazduh, filter za klimu ili još nazivan filter kabine sprečava prolazak grinja, polena i prljavštine čime obezbeđuje čist i svež vazduh unutar automobila. Kako vreme i pređeni kilometri prolaze, potrebno je obratiti pažnju na čistoću i ispravnost ovog filtera. Zbog zadržavanja štetnih materija na filteru, dolazi do oslabljenog  hlađenja ili potpunog kvara na sistemu za klimatizaciju. Savetujemo vam je da pre putovanja obavezno proverite ispravnost filtera za klimu, prvenstveno zbog letnjih vrućina, ali i zbog smanjenja rizika od potpunog kvara rashladnog sistema.

Pripremite odgovarajuće pneumatike:

 • Letnje gume - jedna od najvažnijih stavki jesu adekvatni pneumatici. Svake godine u periodu od aprila do oktobra vozači su dužni da zamene svoje pneumatike ukoliko koriste sezonske gume. Odgovarajuće pneumetike je važno posedovati prvenstveno zbog sigurnosti i udobnosti putovanja, ali takođe i zbog zakonskih okvira. Letnja guma je po svojim karakteristikama prilagođena uslovima visokih temperatura ali su bezbedne za korišćenje i u kišnim i kliznim kolovozima. Zahvaljujući svojoj elastičnosti, letnje gume imaju niži otpor kotrljanja i habanja, te će vaše putovanje biti potpuno bezbedno i udobno bez stvaranja buke tokom vožnje. Takođe, letnje gume štede gorivo jer se ostvaruje znatno niža potrošnja u odnosu na potrošnju sa zimskim pneumaticima. 

Dodatna oprema za automobile:

Potrudite se da višečasovnu vožnju učinite u potpunosti bezbednom i prijatnom, ali takođe, da izbegnete i nepotreban stres i iznenadne troškove popravki. Pre nego što se otisnete na put, proverite da li ste sve spakovali što vam je potrebno. U nastavku preporučujemo šta neizostavno treba spakovati:

 • Rezervni točak ili guma - Pre polaska na put obavezno proverite da li ste spakovali rezervnu gumu. Iako ste vozilo opremili adekvatnim pneumaticima, ne dozvolite da vas nepredviđena situacija iznenadi. Napravite mesta u prtljagu za rezervni točak ili gumu za slučaj da vam zatreba. Zamenom gume na licu mesta nećete morati da tražite pomoć na putu, posebno može biti problem ako ste u romingu, sačuvaćete budžet od nepredviđenih troškova i nastavićete put vrlo brzo.  

 

 • Alat -  Ukoliko želite da se u potpunosti osigurate od sitnih kvarova savetujemo da sa sobom ponesete kutiju sa alatom. Šta sve predlažemo da ponesete, pročitajte u nastavku:
  • Viljuškasti ili okasti ključevi 10, 12, 13, 15, 17, 19
  • Ravan, krstasti i zvezdasti i šrafciger
  • Izolir i lepljiva traka i skalpel
  • Čekić
  • Baterije i baterijska lampa
  • Rezervni ključ od auta
 • Dodatna oprema - sve što smo naveli do sada je potrebno posedovati ili proveriti pre polaska na put. Međutim, to nije sve. Zarad bezbednog i sigurnog putovanja savetujemo da sa sobom ponesete i sledeće: 
  • Rezervni ključ od auta
  • Trokut  i zaštitni prsluk
  • Dizalicu
  • Sprej za popravku guma
  • Prvu pomoć
  • Aparat za gašenje požara

Ukoliko planirate da krenete na put, predlažemo vam da zakažete detaljan pregled vozila u Kemoimpex servisu za automobile. Pođite na put potpuno bezbedni i sigurni jer će vaš automobil biti pod sigurnim ključem. Vaše je samo da proverite da li ste sve spakovali i detaljno isplanirate svoje putovanje kako ne biste preskočili neku destinaciju. Nakon toga savetujemo da se dobro naspavate i odmorni i sveži krenete na put.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.