Lampice na instrument tabli i dijagnostika

Instrument tabla često ukazuje na ozbiljne kvarove koji mogu da vam ugroze život. Kada se upale određene crvene lampice, morate odmah reagovati. Da li znate koji su to simboli?

Običaj velikog broja naših vozača je da, kada uoče neku lampicu, pozovu mehaničara i pitaju ga na šta ona zapravo upozorava. Međutim, nekada majstor neće biti odmah dostupan, a kvar može biti takav da ne dozvoljava nikakvo odlaganje.

Zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih vozača, jako je važno da se upoznate sa ovim oznakama i u svakom trenutku budete sigurni šta treba uraditi. Stoga ćemo u nastavku objasniti šta neke od najvažnijih simbola znače, koje su boje i da li zahtevaju momentalno rešavanje.

Instrument tabla

Instrument tabla se nalazi iza volana i u svakom trenutku, zahvaljujući brojnim simbolima različitih boja, pokazuje stanje vašeg vozila.

Moderna vozila imaju i do 70 oznaka na instrument tabli koje signaliziraju stanje većine delova. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da se neke od njih razlikuju od proizvođača do proizvođača, te ako menjate auto, morate se upoznati sa nešto izmenjenim sistemom označavanja.

Svi novi automobili u sklopu svoje dokumentacije imaju i uputstvo o značenju simbola na instrument tabli, što znatno olakšava posao. Međutim, ako ste kupili polovan automobil bez uputstva, ostaje vam samo da se sami upoznate sa signalizacijom koja može da vam spase život.

Oznake na instrument tabli

Bilo da niste zatvorili vrata ili vam ne radi akumulator, to će vam pokazati instrument tabla  određenim simbolima. Neki od njih ukazuju na veliku opasnost, neki su obaveštenje, ali svakako zanemarivanje ovih znakova može dovesti do ozbiljnih problema.

Upoznavanje sa značenjem ovih oznaka može biti izazovno, ali dobra vest je da se razvrastavaju po stepenu hitnosti reagovanja, što se označava različitim bojama:

  • Crvena- opasnost po motor i bezbednost putnika
  • Žuta - određeni deo nije ispravan
  • Zelena ili plava - ukazuju da je neki deo aktivan (uključeno svetlo, na primer)

U nastavku ćemo vas upoznati sa najvažnijim simbolima kako biste bili sigurni da ćete razumeti one koji upozoravaju na opasnost po automobil i vas.

Nizak pritisak ulja

Ako vam se upali oznaka u obliku crvene kantice sa kapljicom, ona vam pokazuje da je došlo do značajnog pada nivoa ulja u motoru. Ovo može prouzrokovati veliko oštećenje motora, te ne bi trebalo nastaviti kretanje, nego pozvati mehaničara.

Postoji nekoliko razloga koji dovode do paljenja ove lampice. Osim niskog nivoa ulja, na listi mogućih uzroka su i neispravna pumpa za ulje, začepljen filter za ulje ili začepljeni prolazi ulja u motoru.

U svakom slučaju, nikako ne ignorišite crvenu kanticu, nego pozovite stručno lice i sledite njegove savete.

Nizak pritisak ulja

Oznaka istog oblika kao i prethodna lampica, ali žute boje, označava smanjenje nivoa ulja po litri. Situacija nije kritična kao u slučaju crvene lampice i možete nastaviti vožnju neko vreme - do prve pumpe ili specijalizovane radnje gde ćete kupiti ulje.

Vodite računa da kupite ulje istih karakteristika kao i ono koje je već u sistemu. Zatim, dopunite do odgovarajućeg nivoa i nastavite vožnju.

Prazan akumulator

Sledeća ozbiljna situacija koja može da vas snađe na putu jeste nedovoljno napunjen ili prazan akumulator što se na tabli prikazuje crvenom lampicom u obliku baterije. Ovo se manifestuje nemogućnošću paljenja motora i/ili postepenim otkazivanjem svetala i drugih uređaja kojima je potrebno napajanje.

Uzroci pražnjenja mogu biti višestruki i od toga zavisi i rešavanje ovog problema:

  • Korozija na terminalima akumulatora
  • Kvar u alternatoru
  • Nedovoljno pričvršćene kleme
  • Slab akumulator

Ako se nađete na putu kada vam se upali lampica akumulatora, najbolje je da bezbedno stanete i pozovete pomoć. Vrlo je moguće da će se automobil u nekom trenutku ugasiti sam na sred druma, a to je mnogo opasnija situacija.

Nedostatak kočine tečnosti

Ukoliko vam se pojavi crveni krug sa uzvičnikom u unutrašnjosti, ovo je znak da u kočionom sistemu nema dovoljno tečnosti. Ovaj znak jeste za brzu reakciju jer je uloga kočione tečnosti da prenese pritisak sa kočionog cilindra na kočione pločice koje usporavaju i zaustavljaju disk, a samim tim i automobil.

U slučaju da vam instrument tabla pokaže ovaj problem dok ste u putu, polako se odvezite do prve pumpe gde možete kupiti kočionu tečnost ili pozovite mehaničara. Inače, kočionu tečnost bi trebalo menjati na svake dve godine, odnosno nakon pređenih 60.000 kilometara.

Proverite motor - Check engine

Žuta lampica za proveru motora mnogim vozačima zadaje glavobolje. Međutim, nekada ne mora ukazivati na najgori scenario, jer ovaj simbol pokazuje bilo kakva odstupanja od rada motora - od onih najopasnijih do bezazlenih.

Tako, širok spektar mogućih razloga za paljenje ove lampice uključuje kvar lambda sonde, oštećenje DP filtera, oštećenje neke od bombina, oštećenja instalacija… Posledice ovakvih oštećenja kreću se od loših performansi do nepravilnog rada motora.

Kada se check engine upali, to ne zahteva prekid vožnje, ali svakako je prvom prilikom potrebno otići do mehaničara koji će utvrditi uzrok, popraviti eventualni kvar i tako sprečiti ozbiljnija oštećenja.

Pregrevanje motora

Još jedna opasna situacija za sve vozače jeste pregrevanje motora. Osim vruće haube, “kuckanja” motora usled pregrejanog ulja, mirisa koji podseća na paljevinu, znak da je temperatura motora premašila uobičajene vrednosti daje i crvena lampica na instrument tabli.

Ukoliko vam zasvetli ova crvena oznaka termometra u vodi, shvatite to ozbiljno kako ne bi došlo do velikog oštećenja motora. Obavezno zaustavite auto, proverite nivo rashladne tečnosti i po potrebi je dopunite.

Senzor pritiska u gumama

Ako dugo niste proveravali pritisak u gumama, na sreću, instrument tabla ima način da pokaže kada je neka od guma izduvana ili nedovoljno naduvana. Žuta lampica u obliku latiničnog slova „U“ sa uzvičnikom u unutrašnjosti, znak je da treba proveriti pritisak u gumama.

Vožnja na slabo naduvanim točkovima onemogućava potpunu kontrolu nad vozilom, troši više goriva, haba gume i dovodi do njihovog oštećenja. Stoga, nemojte ignosisati ovaj znak nego prvo monometrom proverite pritisak i ako je zaista potrebno doduvavanje, što pre to napravite.

Ukoliko se ispostavi da je pritisak u pneumaticima dovoljan, može biti da je došlo do greške na samoj instrument tabli.

Kontrola proklizavanja

Ovo upozorenje se često predstavlja simbolom koji prikazuje prednji pogled na automobil, sa dve vijugave linije ispod točkova koje ilustruju šta ovi sistemi pokušavaju da izbegnu - proklizavanje vozila.

Imajte na umu da će se lampica za kontrolu proklizavanja i stabilnosti uključiti kada se sistem aktivira. Pritisnite papučicu gasa kada pada kiša ili sneg i velike su šanse da ćete videti da svetli ova lampica na instrument tabli. To samo znači da ovi sistemi rade svoj posao.

Međutim, ako se uključe kada automobil radi umerenom brzinom na suvim površinama, možda postoji greška u sistemu. Uobičajeni „krivac“ bi bio senzor brzine točka.

ABS

Većina modernih vozila ima sistem protiv blokiranja točkova (ABS). Sijalica upozorenja ABS-a može nakratko da zasvetli kada se motor uključi, ali ovo nije razlog za brigu. Međutim, ako lampica upozorenja ABS-a ostane upaljena, to jeste pokazatelj da nešto odstupa od uobičajenog rada.

Čak i ako procenjujete da su vremenske prilike i uslovi na putu takve da vam ABS nije preko potreban, nemojte zanemarivati ovaj znak. U suprotnom, antiblokirajuće kočnice mogu vam otkazati sledeći put kada budete primorani da iznenada zaustavite vozilo.

Vazdušni jastuk

Kada se upali crvena lampica koja označava air bag, to je obaveštenje da nešto nije u redu sa vazdušnim jastucima. Ovaj znak ne zahteva zaustavljanje vozila ili momentalno reagovanje, ali svakako zahteva vašu pažnju.

Vazdušni jastuk se aktivira kada dođe do neke opasnosti po vozača i osnovni zadatak je da zaštiti tela putnika. S obzirom na ovakvu bezbednosnu ulogu, obavezno proverite kod automehaničara poruku na koju vam je ukazala lampica.

Gorivo na rezervi

Jedna od najpoznatijih oznaka na instrument tabli je ona koja će se aktivirati ako gorivo u rezervoaru padne ispod određenog nivoa. Ova lampica će se obično upaliti kada vam ostane malo goriva u rezervoaru - tek toliko da stignete do najbliže benzinske pumpe.

Ne ignorišite znake koji utiču na vašu bezbednost

Pre pojave novijih automobila, vozači su se dovijali na razne načine da otkriju stanje svog automobila tokom vožnje. Na sreću, danas gotovo svi automobili imaju instrument table kao sredstvo komunikacije na svakom kilometru puta. Upoznajte se sa ovim najvažnijim oznakama i omogućite sebi da reagujete na vreme, spasavajući sebe i svoj automobil.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.