Letnji servis automobila: Šta sve treba proveriti pre putovanja?

Zamislite sledeći scenario: došao je, najzad, trenutak da krenete na dugoočekivani godišnji odmor. Spakovali ste se, naspavali, niste zaboravili čak ni kreme za sunčanje - sve je potpuno spremno, a posebno vi jer vam je ovaj odmor preko potreban. Tako uzbuđeni i raspoloženi, konačno bez i jedne brige na umu, vozite se do svoje odabrane destinacije za letovanje, kada ste, nasred autoputa, prinuđeni da skrenete u zaustavnu traku jer ste jednu ‚‚sitnicu” ipak zaboravili - proveriti pre putovanja da li je sa automobilom sve u redu. I tako je odmor iz snova u potpunosti upropašten.

Ovo je scenario koji ćemo vam pomoći da izbegnete. Bar dve nedelje pre letovanja proverite tehničku ispravnost automobila, kako biste imali dovoljno vremena za potencijalni servis. U nastavku ćemo navesti šta je sve neophodno da proverite, šta možete da uradite sami, a za šta vam savetujemo da se oslonite na profesionalce.

Provera osnovnih sistema

Prvi i najvažniji korak jeste provera osnovnih sistema vašeg automobila - on će vam pomoći da izbegnete nepredviđene kvarove i osigurate sigurnu i bezbrižnu vožnju. Evo šta treba da proverite:

Motorno ulje

Ključno za pravilno funkcionisanje motora, motorno ulje može vam napraviti ozbiljne probleme na putu ukoliko prekasno shvatite da ga nema dovoljno. Obavezno sačekajte da se motor ohladi pre provere nivoa motornog ulja. Izvadite šipku za merenje ulja, obrišite je čistom krpom i vratite je nazad. Kada je ponovo izvadite, nivo ulja treba da bude između oznaka ‚‚min” i ‚‚max”. Zamena ulja se preporučuje na svakih 10 do 15 hiljada kilometara, te je, ukoliko ga dugo niste menjali, a čeka vas dugačak put, preporučljivo da ga zamenite.

Hladnjak i rashladna tečnost

Rashladna tečnost održava motor na optimalnoj temperaturi i sprečava njegovo pregrevanje, a samim time i ozbiljna oštećenja. Ovo je nešto što svakako, i nevezano za putovanje, treba redovno da proveravate, i da obraćate pažnju na znake pregrevanja - povećanje temperature motora na instrument tabli.

Akumulator

Letnje temperature su posebno izazovne po akumulator automobila, čiji je prosečni vek trajanja oko 4 godine. Ukoliko je to vreme prošlo ili se bliži, poželjno je da pre letovanja kupite novi akumulator. Ukoliko je, pak, relativno nov, proverite da li je dovoljno napunjen i dopunite ga po potrebi. Ako nemate voltmetar ili unimer, prepustite proveru akumulatora adekvatnom stručnjaku, koji će usput i pričvrstiti priključke akumulatora i očistiti tragove korozije adekvatnim sredstvima.

Filteri (za vazduh, za ulje, za gorivo i za klimu)

Jako je pogrešno što vozači neretko zanemaruju filtere, jer koliko god sami po sebi delovali kao manje bitan faktor u odnosu na neke ‚‚ozbiljnije” delove, svaki filter ima ozbiljnu i važnu ulogu u celokupnom funkcionisanju automobila i zaštiti njegovih vitalnih delova.

Prljav vazdušni filter može smanjiti efikasnost motora i povećati potrošnju goriva, te je preporučljivo da ga zamenite pred duži put.

Filter za ulje takođe zaustavlja nečistoće koje mogu prouzrokovati oštećenja na motoru, tako da bi bilo dobro da ga redovno proveravate i menjate pri svakoj zameni ulja.

Obavezno proverite i filter za gorivo, koji zadržava štetne materije iz goriva koje mogu da ga oštete, što bi dalje moglo da ošteti motor.

Filter za klimu, ili filter kabine, važan je prvenstveno zbog vas samih i (ne)čistoće vazduha koji udišete u automobilu. Ukoliko se nakupilo suviše štetnih materija na filteru, kao što su polen, prljavština i grinje, hlađenje je oslabljeno ili je, u najgorem slučaju, sistem za klimatizaciju u potpunom kvaru.Stoga vam je najsigurnija opcija zameniti filtere pre letovanja.

Provera pneumatika

Kako svi mi iz automobilske industrije često volimo da ponavljamo - guma glavu čuva. A letnje gume za auto su priča za sebe po pitanju sigurnosti i udobnosti vožnje, koje su ugrožene nesnosno visokim temperaturama i vrelim putevima. Pravilno održavanje guma može značajno uticati na performanse vašeg automobila i vašu sigurnost na putu.

Pobrinite se da pre puta proverite pritisak u gumama, koji treba biti u skladu sa preporukama proizvođača vozila. Osim toga, proverite da li su gume suviše istrošene ili oštećene - dakle, proverite dubinu šare (minimalna za letnje gume je 1,6mm, ali preporučuje se zamena kada dubina šare padne ispod 3mm), obratite pažnju na pukotine, izbočine i udubljenja, te na neravnomerno trošenje, koje ukazuje na potrebu za balansiranjem ili poravnjanjem točkova u servisu.

Nemojte krenuti na put bez rezervne gume, ali nemojte ni krenuti na put sa rezervnom gumom koja nije adekvatna zamena. Rezervna guma mora biti u dobrom stanju i spremna za upotrebu - dakle, pravilno napumpana, bez oštećenja, praćena potrebnim alatom za zamenu.

Svetla i signalizacija

Pored toga što vas, gde god da idete, za neispravna svetla čekaju deblje kazne nego kod nas, neispravna svetla i signalizacija su veliki rizik po vašu i tuđu bezbednost. Pre putovanja proverite ispravnost prednjih i zadnjih svetala, stop svetla, svetla za maglu i žmigavce. Zamena sijalice je najmanje zahtevan poduhvat, a nefunkcionalna signalizacija lako košta vozače bezbednosti.

Sistem kočenja

Svako duže putovanje sa sobom nosi nepredvidivosti, a svaka nepredvidivost na putu zahteva iznenadno kočenje, koje nije moguće bezbedno sprovesti ukoliko kočione pločice i diskovi nisu u optimalnom stanju. Obratite pažnju na zvuke pri kočenju i debljinu kočionih pločica koja ne treba biti tanja od 3mm, da biste prepoznali potencijalnu istrošenost.

Proverite i nivo i stanje kočione tečnosti i utvrdite da li postoje znakovi kontaminacije. Ako imate bilo kakve sumnje u vezi sa stanjem kočionog sistema, najbolje je da ovaj deo prepustite kvalifikovanom automehaničaru.

Klimatizacija i ventilacija

Šta može lakše da pokvari dugo letnje putovanje nego neispravan klima uređaj? Osigurajte na vreme prijatnu atmosferu unutar vozila, koja je, koliko je bitna za udobnost, utoliko bitnija i za sigurnu vožnju i mogućnost dobre koncentracije. Uključite klima uređaj i postavite ga na najnižu temperaturu, kada bi, ukoliko je sve u redu, iz ventilacionih otvora trebalo da izlazi hladan vazduh bez ikakve buke. Ako to nije slučaj, potrebno je da servisirate klimu.

Provera tečnosti

Sve tečnosti moraju biti na optimalnom nivou pre dugog letnjeg putovanja. Tečnost za brisače će vam zasigurno biti neophodna u uklanjanju prašine i insekata sa vetrobranskog stakla, a tečnost za servo upravljač za osiguravanje blagovremenih reakcija volanom. Motorno ulje i rashladnu tečnost smo već spomenuli na početku.

Provera sigurnosne opreme

Pored provere osnovnih sistema i održavanja automobila, važno je ne zaboraviti na sigurnosnu opremu koja može biti presudna u slučaju nepredviđenih situacija tokom letnjeg putovanja. Proverite da li svi sigurnosni pojasevi u automobilu pravilno funkcionišu, da li su vadušni jastuci ispravni, pripremite set za prvu pomoć i sigurnosni komplet, kao i gorepomenuti rezervni pneumatik i alat.

Na kraju, ne zaboravite da je redovno održavanje ključno za dugovečnost vašeg automobila i vašu sigurnost na putu. Uz malo pažnje i brige pre samog putovanja, možete osigurati nezaboravnu i bezbednu letnju avanturu. Uživajte i srećan put!

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.