Mali i veliki servis - sve što bi trebalo da znate

Mali servis preventiva za velike kvarove

Automehaničari su doktori. Posebno kada govorimo o malom servisu automobila. Zašto? Doktori stalno upozoravaju da preventiva smanjuje mogućnost razvitka ozbiljnijih bolesti. Automehaničari kažu da mali servis smanjuje mogućnost za velike kvarove na vašim automobilima.

Mali servis je zapravo redovno održavanje auta koje je izuzetno važno za njegovu trajnost. Redovnim „pregledima“ izbegavate situaciju da nedeljema čekate saniranje kvara koje vas košta onoliko koliko sigurno ne biste da izvadite iz džepa. Umesto toga, manji i češći servisi čuvaju i vaše živce i vaš novčanik.

Zašto treba raditi mali servis?

Iako smo već delom odgovorili na ovo pitanje, potrebno je navesti konkretne razloge za redovni pregled automobila:

 • Ispravan auto štedi novac za gorivo

 • Bezbedniji za vožnju

 • Smanjuje rizik od budućih kvarova

 • Održava svoju vrednost (što će vam mnogo značiti kada poželite da ga prodate)

Šta obuhvata mali servis?

Mali servis uključuje servisiranje/zamenu pojedinih delova i zamenu tečnosti:

 • Zamena motornog ulja

 • Zamena filtera ulja

 • Zamena filtera goriva

 • Zamena filtera vazduha motora

 • Zamena filtera kabine

A pored ovoga, često se vrši provera i, po potrebi, dopuna nivoa kočione i rashladne tečnosti.

Jednostavnije provere poput pritiska u gumama i provere nivoa tečnosti možete obaviti i sami, ali čitav mali servis trebalo bi prepustiti stručnjacima.

Koliko često treba raditi mali servis?

Servisiranje automobila je deo odgovornosti svakog vozača. Međutim, oni često nisu upoznati sa tim koliko često bi trebalo raditi mali servis.

Mali servis bi, u principu, trebalo raditi po programu održavanja proizvođača vozila. Intervali zavise od modela vozila, vrste goriva, viskoziteta ulja... Stručnjaci obično uzimaju pređeni put između 5.000 i 15.000 kilometara kao period nakon kog treba uraditi servis.

Naravno, mali servis možete raditi i češće od programa održavanja koji je propisao proizvođač jer na to utiču i uslovi vožnje. Ukoliko vozite u ekstremnim vremenskim uslovima (velike vrućine ili zime), ekstremnim karakteristikama puta (brdsko-planinski predeli), u gradskoj vožnji (kreni-stani) ili vučete neki teret, često se dešava da je potrebno smanjiti predviđeni interval malog servisa. Pametni automobili pokazuju na instrument tabli kada je rok za naredni servis, te ne morate vi da procenjujete i da se bojite da ćete zakasniti.

Ulje i filter ulja

Ulje je krv vašeg automobila. Tokom rada motora, neprestano dolazi do trenja njegovih pokretnih i nepokretnih delova i zato se mora podmazivati. Bez ove tečnosti, motor ne može da radi pravilno, greje se i kvari.

Kada menjati ulje? Vozači obično smatraju da ulje treba menjati jednom godišnje. Međutim, kao što smo naveli, zamena zavisi od pređenih kilometara. Ako je za vaš automobil propisano da ga menjate nakon 10.000-15.000 kilometara, a vi za godinu dana pređete 20.000-30.000, onda ćete ulje menjati dva puta godišnje.

Filter ulja. Ovaj filter ima zadatak da skuplja čestice koje se nalaze u ulju i zato je potrebno i njega menjati kako bi ulje bilo čisto. Dakle, kada menjate ulje, obavezno promenite i filter.

Filter vazduha

Filter vazduha čuva vaš motor od raznih nepoželjnih čestica, odnosno od svih nečistoća. Vremenom se prlja i može dovesti do slabije kompresije automobila.

Vozači često „očiste“ postojeći filter usisivačem ili prostim „protresanjem“ filtera, zaboravljajući da određene čestice ne mogu da se vide golim okom. Tako u automobil vraćaju praktično samo provetren, a suštinski nedovoljno funkcionalan filter.

Filter goriva

Filter goriva čisti nepoželjne čestice iz goriva. Budući da su komponente savremenih automobila vrlo osetljive, nikako ne treba zaboraviti zamenu ovog filtera.

Koliko često treba menjati filter goriva? Odgovor zavisi od toga da li koristite benzin ili dizel i od njihovog kvaliteta.

Kada je reč o benzincima, neki proizvođači predviđaju zamenu filtera goriva nakon 30.000 kilometara, dok za dizelaše zamena bi trebala da bude nakon svake zamene ulja, dok za određenu vrstu proizvođača, filter goriva se menja i do 50.000 pređenih kilometara.

Filter kabine

Ovaj filter se još zove „filter klime“ i „polen filter“. Često se zanemaruje od strane vozača, jer nema direktan uticaj na performanse automobila, ali itekako ima uticaj na kvalitet vazduha koji udišete tokom vožnje. Posebno je važan za one vozače i putnike koji imaju respiratornih zdravstvenih problema.

Ukoliko želite zdravije i prijatnije okruženje, proveravajte stanje filtera klime i očistite ga onako kako propisuje proizvođač. Nemojte koristiti četkice, deterdžente i vodu jer su ovi filteri osetljivi i tako možete učiniti više štete neko koristi. Da ne biste rizikovali, svakako će se njime pozabaviti stručnjaci kada odvezete auto na mali servis.

Ako se pitate koliko često bi trebalo menjati filter kabine, odgovor je da bi trebalo na dve godine. Međutim, to zavisi od stepena zagađenosti vazduha i uslova vožnje (da li je teren prašnjav).

Ne prolongirajte mali servis

Poštujte servisne intervale za vaš auto, a po potrebi, odradite mali servis i češće od predviđenog. Najgora opcija je da čekate da vas neki problem natera na odlazak kod mehaničara. Umesto toga, preduhitrite ga jer će vas to koštati mnogo manje nego da vas sačeka ozbiljniji kvar. Primera radi, mali servisi koštaju otprilike između 3.000 i 15.000 dinara (zavisi od modela), a kvarovi koji nastaju zanemarivanjem i izostankom malih servisa mere se mnogo većim iznosima.

Veliki servis- sve što bi trebalo da znate

Da li ste uradili veliki servis na autu? Ako niste, da li vas u tome sprečavaju nedoumice šta on obuhvata, kada bi ga trebalo raditi, da li verovati proizvođaču u propisan interval zamene, da li se baš mora i kolko sve to košta?

Prvi odgovor koji želimo ovde da damo jeste da je veliki servis zaista neophodan ukoliko ne želite da vaš sledeći set nedoumica bude o havarisanom motoru. Svakako, veliki servis je od vitalnog značaja i za bezbednost putnika. Ne treba zaboraviti da se u Srbiji skoro svakoga dana prosečno dogodi 80 saobrćajnih nesreća, a visoki procenat dolazi od neispravnosti vozila.

Šta je veliki servis?

Automobili su značajan deo vaše imovine. Kao i kuću, što više održavate vaš automobil, duže će trajati i imaće veću vrednost. Ovo je svakako bitna stavka kada želite da ga prodate.

Veliki servis, verovali ili ne, svrstava se u redovno održavanje trajsnosti automobila iako nije toliko često na pameti vozačima. Oni koji ga urade jednom, ne misle na njega narednih nekoliko godina. Sa druge strane, ne misle ni oni koji su skloni zanemarivanju. Njih, pak, neizbežno podseti neki kvar.

Dok mali servis obuhvata zamenu ulja, filtera ulja, filtera goriva, filtera vazduha motora, filtera kabine, veliki servis odnosi se na još važnije segmente koji direktno utiču na rad motora.

Zašto treba raditi veliki servis?

Iako smo na ovo pitanje delimično odgovorili, potrebno je i konkretizovati:

 • Duži životni vek vašeg automobila

 • U slučaju naplate novca od osiguranja, posedovanje redovne servisne istorije može povećati iznos novca

 • Ispravan auto štedi novac za gorivo

 • Bezbedniji za vožnju

 • Smanjuje rizik od budućih kvarova

 • Održava svoju vrednost (što će vam mnogo značiti kada poželite da ga prodate)

Šta veliki servis obuhvata?

Deo malog servisa svakako možete obaviti sami, ali veliki servis je ozbiljniji posao koji treba poverovati stručnjaku odnosno mehaničaru. Pogotovo kada je reč o modernim, kompjuterizovanim automobilima gde vlasnici nemaju neophodne alate ili veštine da izvrše proveru.

Veliki servis obuhvata zamenu:

 • seta zupčastog kaiša (zupčasti kaiš, španer,pumpe za vodu)

 • seta pk kaiša ( pk kaiš,natezač pk kaiša, roler )

 • zamenu antifriza

Zupčasti kaiš je veoma važan za rad vašeg automobila. On povezuje radilicu motora sa bregastim vratilom. Takođe, ovaj kaiš sinhronizuje bregasto vratilo u položaj radilice tako da se ventili otvaraju i zatvaraju u odgovarajućem vremenu u odnosu na klipove. Ukoliko je pomenuti sistem neusklađen, može doći do onoga što ni jedan vozač ne želi - da motor ne može da startuje ili da se gasi.

Do tog nemilog događaja može doći ukoliko kaiš oslabi, rastegne se i dođe do preskakanja nekoliko zubaca zupčanika. Da bi pravilno radio, zupčasti kaiš mora biti pod određenom napetošću koju određuje španer.

U najgorem scenariju, ako dođe do slamanja zatezača ili zupčastog kaiša, može doći do havarije na motoru odnosno do lomljenja ventila, oštećenja uzrokovana izletanjem ili krivljenjem klipa radilice.

Kada se zameni zupčasti kaiš, važno je pravilno postaviti vremenski razmak. To znači da pre ugradnje novog kaiša, bregasto vratilo, radilicu i druge komponente sinhronizovane sa radilicom, treba da se poravnaju na određeni način. Neodgovarajuće podešavanje vremena prouzrokovaće niz problema.

Važno je napomenuti da se pri velikom servisu menja ne samo zupčasti kaiš, nego i pumpa, španer, roler, PK od razvoda sa antifrizom, a ponekad i remenica alternatora i remenica radilice.

Sve ovo treba prepustiti stručnjacima jer neadekvatno pozicioniranje ovih delova može dovesti do gotovo jednake štete kao da su neispravni.

Šta uzrokuje problem?

Uzrok stradanja kaiša najčešće je pucanje zbog dotrajalosti. Ali nije uvek tako.

Vodena pumpa koja procuri, izbaci se iz svog ležišta i više nema pravilan hod, ukrivi se i dolazi do svlačenja kaiša.

Problem može krenuti i od klinastog kaiša koji je zadužen za pogon alternatora. Kada se ošteti klinasti kaiš, često se podvuče pod zupčasti i izaziva njegovo pucanje ili spadanje.

Kad je potrebno raditi veliki servis?

Ovo je jedno od pitanja na koji ne postoji jedan odgovor. Sve zavisi od modela automobila za koji je proizvođač propisao interval velikog servisa.

Prema propisima proizvođača, veliki servis treba raditi između 60.000 i 100.000 kilometara. Po potrebi, ovaj interval treba i skratiti ukoliko dođe do oštećenja kaiša ili pokazuje znake istrošenosti. Naravno, što je automobil stariji, to je potreba za proveravanjem sistema zupčastog kaiša veća.

Polovan auto i veliki servis?

Vozači koji planiraju da kupe polovan auto ili ga već imaju, treba posebno da se pozabave pitanjem velikog servisa. Bilo bi dobro da imate servisnu knjigu kako biste stekli uvid u održavanje automobila koji kupujete. Ali i bez obzira na to, obavezno pre kupovine odvezite auto do ovlašćenog servisa koji će neizostavno proveriti i sistem zupčanog kaiša.

Kaiš ili lanac?

Postoji uverenje među vozačima da je lanac izdržljiviji od kaiša tj. da gotovo ne može da pukne. Stvari ipak nisu tako crno-bele.

Dešava se da lanac pukne i na malim kilometražama i to, praktično, bez upozorenja. Najvažniji savet kod održavanja lanca jeste podmazivanje kvalitetnim motornim uljem.

Ukoliko ne znate da li vaš automobil ima kaiš ili lanac, proverite u uputstvu proizvođača. Ako ga nemate, posetite web stranice vašeg modela jer postoji velika verovatnoća da se te informacije deo karakteristika modela.

 

 

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.