Moto gume - sve što treba da znate

Sigurnost i performanse su, možda više nego u bilo kom drugom slučaju, od suštinskog značaja kada je reč o vožnji motocikla. Mnogo je opasnije izgubiti kontrolu na dva točka, a kao i uvek, jedan od ključnih faktora koji sprečavaju da se to dogodi jeste odabir pravih moto guma. Šta to tačno znači? U ovom vodiču, istražićemo sve što trebate znati kada su moto gume u pitanju, od vrsta do održavanja. Jako je važno da donesete informisanu odluku pri izboru guma za vaš motocikl.

Zašto su moto gume važne?

Vožnja motocikla nije samo prevoz od tačke A do tačke B - vozači na dva točka uglavnom su u potrazi za iskustvom, avanturom, slobodom. Ali svaka avantura zahteva odgovarajuću opremu, a jedan od najvažnijih delova te opreme su moto gume. Često zanemarene ili uzete zdravo za gotovo, gume na vašem motociklu su vaš jedini kontakt sa putem, jedini deo koji direktno dodiruje put pružajući trakciju, stabilnost i upravljivost. Taj kontakt zato ima ogroman uticaj na vašu bezbednost, performanse i doživljaj vožnje. Dakle, pre nego što sledeći put krenete na put, vredno je da se moto gume i vi što bolje upoznate.

Vrste moto guma

 • Performantne ulične gume: Ove gume pružaju visoke performanse i dobro prianjanje, zbog čega su pogodne za agresivnije vozače, ali su prilagođene za upotrebu na javnim putevima jer nije neophodno da se zagreju kako bi dostigle svoje maksimalne performanse. Slične su sportskim gumama po pitanju životnog veka koji je prilično kratak, ali one ipak imaju nešto jači akcenat na trajnost i udobnost, te su dobar izbor za vozače koji žele sportske performanse za vožnju po gradu i regularnim putevima.
 • Performantne sportske gume: Namenski napravljene za vozače koji traže isključivo visoke performanse i agresivnu vožnju. Sportske gume imaju specifičan dizajn šare gazećeg sloja koji omogućava bolje prianjanje u krivinama i brže zaustavljanje, te stabilnost pri visokim brzinama. One su često napravljene od specijalnih smesa gume koje pružaju izuzetno prianjanje na suvim površinama, ali mogu biti manje efikasne u kišnim ili hladnim uslovima. Kratkog su životnog veka, i maksimalne performanse dostižu tek kada se zagreju.
 • Gume za terensku vožnju (Off-Road gume): Ako je vaša avantura van asfalta, onda su gume za terensku vožnju pravi izbor za vas. Ove gume imaju dublje i agresivnije šare na gazećem sloju, što omogućava bolje prianjanje u različitim terenskim uslovima poput blata, peska ili šljunka. One su izdržljive i otporne na oštećenja, ali pružaju loše performanse i manje udobnosti na asfaltu, te više buke tokom vožnje.
   
 • Trkačke gume (slikovi): Ove gume su specijalno dizajnirane za trke. Nemaju šaru, odnosno nemaju odvode za vodu, te nisu pogodne za svakodnevnu vožnju na javnim putevima, nego samo za trkačke staze. Trouglastijeg su oblika zarad veće kontaktne površine u nagibu. Trkačke gume su obično izrađene od posebnih smesa gume koje pružaju vrhunske performanse, ali se brzo troše.
   
 • Sportsko-turističke gume: Ove univerzalne gume kombinuju sportske performanse sa udobnošću i trajnošću klasičnih guma. Pružaju dobro prianjanje u krivinama i stabilnost pri visokim brzinama, dok istovremeno pružaju udobnost tokom dužih putovanja. Sportsko-turističke gume su odličan izbor za vozače koji vole duže ture u različitim uslovima vožnje, ali ne žele da žrtvuju sportske performanse.
 • Touring gume: Namenski napravljene za duge ture i putovanja. Touring gume imaju izvanrednu kilometražu i udobnost, kao i stabilnost na dugim putovanjima. One obično imaju dublje šare na gazećem sloju radi boljeg prianjanja u različitim vremenskim uslovima, dobro odvode vodu i izuzetno su izdržljive.
   
 • Cruiser gume: Dizajnirane za velike cruiser motocikle poput čopera i kruzera, ove gume imaju šire profile i netipične dimenzije. Pružaju udobnost i stabilnost tokom vožnje, dugotrajne su i izdržljive, a možete ih pronaći sa raznim šarama i estetskim stilovima.
   
 • Adventure Touring gume: Kombinujući karakteristike touring i off-road guma, adventure touring gume su idealne za vozače koji traže svestranost. Pružaju dobro prianjanje na asfaltu, kao i pouzdanost na malo lošijim putevima. Ove gume su popularne među avanturističkim vozačima koji vole istraživati različite terene.

Neophodno je što detaljnije razmotriti svaku vrstu moto guma, kako biste razumeli i odlučili koja bi vrsta bila najbolji izbor za vaše potrebe i stil vožnje. Ako imate specifične zahteve ili preferencije, uvek se posavetujte sa stručnjakom ili proizvođačem guma kako biste napravili najbolji izbor.

Kako izabrati odgovarajuće moto gume?

Prilikom odabira pravih moto guma, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora kako biste osigurali optimalne performanse i sigurnost tokom vožnje. Evo nekoliko njih koji će vam pomoći da napravite informisanu odluku:

 • Stil vožnje: Prvo i osnovno, razmislite o svom stilu vožnje. Da li preferirate opuštenu vožnju po gradu, brze vožnje po krivinama ili avanture van asfalta? Razumevanje vašeg stila vožnje pomoći će vam da odaberete gumu koja najbolje odgovara vašim potrebama.
 • Uslovi vožnje: Gde ćete najčešće vozite svoj motocikl? Ako većinu vremena provodite na ravnom putu ili autoputevima, onda će vam odgovarati touring gume koje pružaju udobnost i stabilnost na dugim putovanjima. Sa druge strane, ako volite vožnju kroz krivine ili avanture van asfalta, sportske ili off-road gume mogu biti bolji izbor.
 • Veličina guma: Važno je da odaberete gume koje odgovaraju specifikacijama vašeg motocikla. Pogrešna veličina guma može negativno uticati na performanse i bezbednost vašeg motocikla.
 • Pouzdanost i kvalitet: Birajte gume poznatih i pouzdanih brendova kako biste bili sigurni u njihovu kvalitetu i performanse. Kvalitetne gume će vam pružiti veću bezbednost i trajnost tokom vožnje.
 • Sezonske karakteristike: Ako živite u području sa izraženim sezonskim promenama, razmislite o gumama koje pružaju dobro prianjanje i upravljivost u različitim vremenskim uslovima. Gume koje dobro odvode vodu su izbor za vozače koji se kreću po mokrim putevima.
 • Budžet: Na kraju, imajte na umu svoj budžet prilikom odabira guma. Cena guma može varirati u zavisnosti od marke, tipa i kvaliteta. Razmotrite dugoročne troškove i vrednost koju ćete dobiti za uloženi novac.

Pažljivo razmotrite sve ove faktore pre nego što donesete odluku o kupovini novih guma za vaš motocikl. Posavetujte se sa stručnjakom ili prodavcem guma kako biste dobili dodatne savete i preporuke koje će vam pomoći da napravite najbolji izbor.

Održavanje moto guma

Održavanje moto guma je ključno za produženje njihovog životnog veka, poboljšanje performansi i očuvanje vaše bezbednosti tokom vožnje. Redovno proveravajte pritisak u gumama, bar jednom nedeljno. Pravilno napumpane gume pružaju bolje performanse, stabilnost i upravljivost. Pritisak u gumama treba da bude u skladu sa preporukama proizvođača kako bi se izbegli problemi kao što su neujednačeno trošenje ili gubitak kontrole nad motociklom.

Takođe, pregledajte gume redovno kako biste uočili znakove oštećenja, habanja ili deformacija. Tražite pukotine, oštećenja na bočnim zidovima, ili nepravilnosti u šari gazećeg sloja. Zamena oštećenih guma je ključna za održavanje bezbednosti i sprečavanje problema tokom vožnje.

Redovno čistite svoje gume kako biste uklonili prljavštinu, blato ili ulje koje može uticati na njihovo prianjanje i performanse. Koristite blagu sapunicu i četku za čišćenje, a zatim ih dobro isperite vodom. Nakon čišćenja, osušite gume i pregledajte ih kako biste uverili da nema oštećenja ili nedostataka.

Ako imate više od jednog kompleta guma, razmislite o redovnoj rotaciji kako biste ravnomerno raspodelili trošenje. Rotacija guma može produžiti njihov životni vek i poboljšati performanse tokom vožnje.

Pažljivo održavanje vaših moto guma će vam pomoći da produžite njihov životni vek, poboljšate performanse i osigurate vašu sigurnost na putu.

Razumevanje oznaka na moto gumama

Oznake na moto gumama su značajan faktor prilikom odabira prave gume za vaš motocikl. Ove oznake pružaju važne informacije o karakteristikama i performansama gume, što vam omogućava da donesete informisanu odluku. Evo nekoliko ključnih elemenata koje treba uzeti u obzir prilikom čitanja oznaka na moto gumama:

 • Dimenzije guma: Prva oznaka na gumi obično označava dimenzije gume, uključujući širinu, visinu i prečnik. Na primer, oznaka ‚‚120/70 R17" označava da je širina gume 120 mm, visina je 70% širine gume, a prečnik je 17 inča.
 • Indeks nosivosti: Ova oznaka označava maksimalnu težinu koju guma može podneti. Na primer, oznaka ‚‚75" znači da guma može podneti opterećenje do 387 kg.
 • Indeks brzine: Indeks brzine označava maksimalnu brzinu koju guma može podneti. Ova oznaka obično dolazi u kombinaciji sa slovom, na primer ‚‚V" ili ‚‚W", koje označava odgovarajuću maksimalnu brzinu. Na primer, ‚‚V" označava maksimalnu brzinu od 240 km/h, dok ‚‚W" označava maksimalnu brzinu od 270 km/h.
 • Tip konstrukcije: Ova oznaka označava tip konstrukcije gume. Na primer, ‚‚R" označava radijalnu konstrukciju, dok ‚‚B" označava bias-ply konstrukciju.

Razumevanje ovih oznaka može vam pomoći da bolje procenite karakteristike gume, kao i da pronađete gumu koja najbolje odgovara vašim potrebama i zahtevima. Naravno da nije nužno da se svako detaljno razume u interpretaciju oznaka, mnogo je lakše, a i pouzdanije, konsultovati se sa stručnjakom ili prodavcem guma ako imate bilo kakvih nedoumica.

Zaključak

Odabir odgovarajuće moto gume je ključan za bezbednu, udobnu i uzbudljivu vožnju. Najbitnije je, za početak, steći razumevanje različitih vrsta moto guma. Od klasičnih uličnih guma preko performantnih sportskih, pa sve do off-road i adventure touring guma, postoji širok spektar opcija koje su prilagođene različitim stilovima vožnje i terenskim uslovima. Važno je razmotriti vaše individualne potrebe, kao i uslove vožnje kojima ćete najčešće biti izloženi, kako biste izabrali gumu koja najbolje odgovara vašim zahtevima.

Nadalje, održavanje vaših moto guma je važno za produženje njihovog životnog veka i očuvanje njihovih performansi. Redovno proveravajte pritisak u gumama, balansirajte ih, pregledajte eventualna oštećenja i čistite ih kako biste osigurali sigurnost i optimalne performanse tokom vožnje.

Konačno, razumevanje oznaka na moto gumama je važno u donošenju informisane odluke prilikom kupovine. Interpretacija ovih oznaka omogućava vam da pronađete idealnu gumu za vaš motocikl.

Moto gume su vaša dodirna tačka sa putem i ključni faktor za bezbednost. Pažljivo razmotrite sve opcije i konsultujte se sa stručnjacima kako biste osigurali da imate odgovarajuće gume za vaše potrebe.

 

 

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.