Razlike između malog i velikog servisa

Svima nam je poznata stara poslovica ‚‚bolje sprečiti nego lečiti”, koju uglavnom povezujemo sa zdravljem. Na sličan način, možemo je povezati i sa ‚‚zdravljem”, odnosno stanjem automobila. Bolje je da redovno pratite stanje svog vozila i svih njegovih delova, te da ih, ukoliko se za uoči potreba za time, blagovremeno regulišete, nego da čekate da mali problem vremenom preraste u veliki problem, kompleksniji i mnogo skuplji za rešavanje, a ponekad i nerešiv.

Upravo zato bitno je redovno planirati mali servis i veliki servis automobila kod ovlašćenog i pouzdanog servisera. Osnovna razlika između malog i velikog servisa ogleda se u vremenskom intervalu nakon koga je potrebno da se svaki od njih obavlja, te u delovima automobila koji se servisiraju. Šta to tačno znači objasnićemo u nastavku teksta.

Koliko često se radi mali, a koliko veliki servis?

Po pravilu, mali servis se radi na svakih pređenih 10 hiljada kilometara, a ukoliko ne dostižete tu brojku kilometraže, treba da se odradi bar jednom godišnje. Naravno, učestalost malog servisa zavisiće i od vaših uslova vožnje, vrste motora i automobila, starosti vašeg vozila, ili iznenadnih naznaka za potrebom za njime. Ukoliko posedujete moderniji automobil, ne morate mnogo da razmišljate jer će vam na ekranu iskočiti podsetnik da je vreme za mali servis. U suprotnom, zabeležite sami sebi datum poslednjeg malog servisa kako biste znali kada treba ponovo da ga planirate.

Interval za veliki servis je, s druge strane, znatno duži, kako je i sam servis dosta komplikovan i sveobuhvatan, te nije potrebno da se radi često. Preporuka je da se veliki servis obavi između 60 i 80 hiljada pređenih kilometara, odnosno jednom u 5 godina prosečne vožnje. Pažljivo birajte kome ćete poveriti ovaj servis, jer ga je, s obzirom da se retko radi, potrebno odraditi jako temeljno, zbog čega je i cena ovog servisa znatno viša u odnosu na mali servis.

Šta podrazumeva mali, a šta veliki servis?

Mali servis

Mali servis predstavlja redovno održavanje automobila i ne sme da se zanemaruje prvenstveno iz bezbedonosnih razloga. Osim toga, besmisleno je i da ga izbegavate iz finansijskih razloga, jer ćete na duže staze tako zapravo izgubiti više novca na veće i ozbiljnije kvarove. U sklopu malog servisa automehaničar proverava, i ukoliko ustanovi da je potrebno, menja sitne delove automobila. Tako mali servis podrazumeva sledeće:

 • proveru kočionih sistema
 • proveru rashladnih sistema
 • proveru rada elektronike
 • proveru rada motora
 • proveru i zamenu motornog ulja
 • zamenu filtera ulja, goriva, kabine i filtera motora.

Redovna zamena filtera u automobilu je ključna za održavanje njegovih performansi, jer filteri igraju ulogu u očuvanju različitih sistema unutar vozila, a i pružaju zaštitu od štetnih čestica. Filter ulja, na primer, prikuplja sitne čestice u ulju, koje je, kao sredstvo za podmazivanje, zaslužno za rad pokretnih i nepokretnih delova unutar vozila, te je zamena ovih filtera, kao i samog ulja, neophodna za prevenciju kvarova. Slično tome, filter vazduha ima ulogu sprečavanja neželjenih čestica od ulaska u automobil, a filter goriva, posebno važan za dizel motore, smanjuje rizik od oštećenja motora. Filter kabine, poznat i kao filter klime, obezbeđuje čist vazduh unutar kabine vozila, poboljšavajući kvalitet vožnje. Zamena svih ovih filtera je neophodna za dobro funkcionisanje automobila i produžavanje njegovog radnog veka.

Mali servis, dakle, služi kao prevencija sitnih kvarova koji vremenom mogu izazvati mnogo skuplje probleme od servisa, ali i saobraćajne nesreće, i zato nemojte da štedite na redovnim proverama i održavanju optimalnih performansi svog vozila.

Veliki servis

Veliki servis odnosi se na pregled i krupnije popravke važnijih delova automobila. Radi se znatno ređe nego mali servis, te ste, jednom kada ga obavite, mirni i bezbedni duži period, a i imate značajnu prednost ukoliko poželite da prodate svoj automobil. U svakom slučaju, predstavlja dosta ozbiljniji posao za koji vam je potreban stručnjak od poverenja, sa svim neophodnim alatima i veštinama. Kao što smo napomenuli i kod malog servisa, vremenski interval se i između velikih servisa smajuje ukoliko vozite u ekstremnim uslovima, bilo da su oni klimatski, reljefni, ili da podrazumevaju vožnju pod dodatnim opterećenjem.

Kod velikog servisa, delovi koji se menjaju razlikuju se u skladu s time da li motor ima zupčasti kaiš ili lanac. Veliki servis obuhvata sledeće delove:

 • zupčasti kaiš ili lanac
 • PK kaiš
 • španere
 • pumpu za vodu
 • proveru akumulatora
 • kočiono ulje i ulje menjača
 • proveru stanja amortizera
 • svećice.

 

Ukoliko vaše vozilo ima lanac, obavezna je zamena tračnog remena, vodene pumpe, španera i remenice, a ukoliko automobil ima zupčasti kaiš - zamena tračnog i zupčastog remena, vodene pumpe, španera i remenice. Zupčasti kaiš je sprega u mehanizmu za startovanje motora i pokretanje automobila, a španer služi za njegovo zatezanje. PK kaiš je deo sistema koji pokreće različite dodatne komponente motora, kao što su alternator, klima uređaj, i servo pumpa. Njegova zamena je važna kako bi se održala efikasnost ovih sistema. Vodena pumpa je važna za rashladni sistem, služi za hlađenje motora kako ne bi došlo do pregrevanja vozila. Antifriz takođe služi za rashlađivanje motora i menja se u sklopu velikog servisa. Provera stanja amortizera osigurava udobnu vožnju i stabilnost vozila, smanjujući rizik od oštećenja na putu, dok zamena svećica osigurava pravilno sagorevanje goriva u motoru, poboljšavajući performanse i efikasnost motora.

Bilo da imate stariji, polovan automobil ili moderan i kompjuterizovan, veliki servis je nešto čemu treba da se pristupi na ozbiljan i stručan način, jer pucanje zupčastog kaiša ili lanca može izazvati teže kvarove na vozilu i ogromne troškove. Cena velikog servisa umnogome zavisi od tipa automobila, ali je redovno održavanje u svakom slučaju na kraju jeftinije nego odlaganje.

Mislite na svoju i tuđu sigurnost

Redovno servisiranje automobila ne samo da je obavezno, već je ključno za održavanje bezbednosti i sigurnosti u saobraćaju. Kroz redovno održavanje, vozači brinu o sebi i o drugim učesnicima u saobraćaju, čime se smanjuje rizik od nezgoda i oštećenja. Osim toga, redovno održavanje produžava vek trajanja vozila, čineći ga pouzdanim partnerom na putu. Definisanje jasnih intervala za malo i veliko servisiranje vozila osigurava da vozilo uvek bude u optimalnom stanju, izbegavajući neočekivane probleme tokom vožnje.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.