Saveti za kupovinu najboljeg akumulatora za Vaš automobil

Kvalitetan i pouzdan akumulator jedan je od najvažnijih elemenata sigurne i udobne vožnje. Bez ispravnog akumulatora pokretanje motora, a samim tim i vozila, nije moguće. Međutim, u današnje vreme nije dovoljno da akumulator bude samo ispravan. Značaj efikasnog akumulatora nikada nije bio veći, zahvaljujući modernim automobilima sa pregršt elektronike i pomoćnih sistema koji zahtevaju veliku količinu struje. Stoga, pre kupovine novog akumulatora važno je detaljno istražiti različite opcije, kako biste odabrali najbolje za Vaš automobil.

 

Čemu služi akumulator?

Ako ste vozač, sigurno ste već, u manjoj ili većoj meri, upoznati sa principom rada akumulatora. To je uređjaj koji služi za proizvodnju i skladištenje električne energije, tako što hemijsku energiju pretvara u električnu. Na fizičkom aspektu, akumulatori rade na principu galvanskih ćelija, tj. baterija, i uglavnom se sastoje od dve elektrode i elektrolita, koji je najčešće rastvor destilovane vode i sumporne kiseline.

Akumulatori su reverzibilni uređaji. Nakon što se isprazne moguće ih je ponovo napuniti, čime se vraćaju u prvobitno stanje i ponovo mogu proizvoditi električnu energiju. Iako mogu trajati i znatno duže, stručnjaci preporučuju da radni vek akumulatora ne bi trebalo da nadmašuje tri godine, jer ćete na taj način iskoristiti njegove maksimalne performanse, kao i preduprediti potencijalne nepredviđene situacije.

 

Na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira akumulatora za Vaš auto?

Pre kupovine, odvojite vreme za istraživanje brendova i vrsta akumulatora, kao i za analizu Vaših, kao i potreba Vašeg automobila.

Generalno, starijim modelima automobila nije potreban naročito jak akumulator jer oni imaju manje elektronike i akumulator koriste za pokretanje vozila i napajanje osnovnih potrošača tokom vožnje, poput svetala, uređaja za reprodukciju muzike, sigurnosne opreme, i drugih.

S druge strane, noviji automobili su u velikoj meri zavisni od elektronike - ABS, vazdušni jastuci, ESP, kontrolne jedinice motora samo su neki od uređaja vitalnih za (po)kretanje i bezbedno upravljanje vozilom. Ovakvim modelima automobila, stoga, potreban je pouzdan i jak akumulator koji će moći da adekvatno odgovori na sve zahteve i potrebe vozila.

Nažalost, nepredviđeni kvarovi akumulatora, i to baš onda kada nam je auto najpotrebniji, uglavnom su razlog kupovine novog akumulatora. Kako je sama kupovina često neplanirana i “na brzinu”, vozači se retko bave detaljima i najčešće se odluče za akumulator koji nudi odgovarajući balans cene i performansi. Ipak, odluka o kupovini ovako važnog dela vozila ne bi trebalo da se donosi olako, i postoji nekoliko važnih karakteristika koje bi trebalo da istražite pre same kupovine.

Veličina akumulatora

Prvo, važno je da odaberete odgovarajuću veličinu akumulatora koja odgovara dimenzijama vozila. Na sreću, mnoga vozila mahom mogu prihvatiti više od jedne veličine.

Rezervni kapacitet (RC)

Rezervni kapacitet označava vreme tokom kog akumulator može stvarati električnu struju u slučaju kvara alternatora pre nego što napon padne ispod vrednosti neophodne za pokretanje vozila.

Struja hladnog starta (CCA)

Struja hladnog starta predstavlja vrednost u amperima koju akumulator može podržavati 30 sekundi pri temperaturi od oko -18˚C dok se napon akumulatora ne smanji do neupotrebljivog nivoa.

Amper i Amper-sati

Amper (A) je merna jedinica koja označava količinu elektrona, tj. jačinu električne struje koja protiče kroz strujno kolo. S druge strane, Amper-sati (AH) označavaju kapacitet akumulatora za čuvanje energije.

Akumulator bi trebalo da ima više Ampera nego Amper-sati, jer to označava struju koju akumulator može da prenese preko anlasera u zamajac motora i tako upali auto.

Stariji automobili mogu da rade i sa klasičnim akumulatorom niže startne snage, poput 640 A, i 77 Ah.

Start-stop sistem

Još jedan aspekt na koji bi trebalo da obratite pažnju pri kupovini akumulatora jeste start-stop sistem. Automobili koji poseduju start-stop sistem moraju da koriste odgovarajuće akumulatore koji su predviđeni da ispune sve zahteve start-stop sistema. Vlasnici takvih automobila trebalo bi da traže akumulatore sa oznakom AGM ili EFB. Standardni akumulatori ne mogu se koristiti u automobilima koji imaju start-stop sistem.

 

Brendovi akumulatora

 

Danas postoji mnoštvo brendova koji proizvode kvalitetne, efikasne i pouzdane akumulatore. Među najpoznatijima su Varta, Energizer, Firecell, Mustang, Fiamm i Magnum.

Varta akumulatori

Varta akumulatori poseduju vekovnu tradiciju i važe za jedne od najboljih na tržištu. Odlikuje ih dug radni vek, mali troškovi održavanja, retka pojava korozije i vrhunske performanse. Noviji modeli Varta akumulatora koriste start-stop tehnologiju, koja smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, i produžava životni vek motora, automobilskih guma i celokupnog vozila. Ovaj brend koriste mnogi poznati proizvođači automobila, poput Audija, BMW-a, Pežoa, Škode, Fiata, Ferarija, Renoa i drugih.

Energizer akumulatori

Energizer akumulatori koriste naprednu Ca - Ca (kalcijum - kalcijum) tehnologiju koja vozačima pruža vrhunske performanse, pouzdanost i ne zahteva održavanje. Ovaj brend je takođe dosta raznovrsan, te je njihove akumulatore moguće koristiti u raznim modelima putničkih automobila, od oldtajmera do sportskih automobila. Energizer predstavlja premium brend akumulatora koji nudi modele koji se koriste za start-stop sisteme.

Firecell akumulatori

Firecell se, kao i Energizer, takođe služi modernom Ca - Ca tehnologijom u proizvodnji svojih akumulatora. Za putnička vozila, akumulatori se proizvode u zatvorenoj kutiji, bez čepova i ne zahtevaju održavanje. Firecell je pravi izbor za sva starija vozila, kao i za novije automobile koji imaju nešto manje elektronike.

Mustang akumulatori

Mustang akumulatori vozačima nude balans cene i kvaliteta. Preporučuju se nešto manjim potrošačima, i predstavljaju idealan balans cene i kvaliteta, kao i savršen izbor za automobile koji zahtevaju otvoren sistem akumulatora.

Fiamm akumulatori

Fiamm je italijanski brend akumulatora koji se ugrađuje mahom u vozila proizvedena u Italiji - Fiat, Pežo, Citroen, Reno i druga. Ovi akumulatori poseduju sistem centralizacije gasa, otporni su na koroziju, imaju nisku stopu pražnjenja i veliku startnu snagu.

Magnum akumulatori

Poljski brend koji je za nešto manje od 4 decenije poslovanja već uspeo da se probije kao jedan od glavnih konkurenata na svetskom tržištu akumulatora. Pouzdani, kvalitetni i uz Ca - Ca tehnologiju, Magnum akumulatori su odličan izbor za starije generacije vozila.

 

Zašto je važno odabrati kvalitetan akumulator?

Akumulator je pokretačka snaga motora Vašeg automobila, a samim tim i jedna od najvažnijih komponenti vozila. Osim pokretanja auta, akumulatori danas imaju značajno veću ulogu nego što su ranije imali, zahvaljujući mnoštvu elektronike u novim generacijama automobila.

S obzirom na to da vožnja bez pojedinih elektronskih uređaja ne samo da nije bezbedna, već ponekad nije ni moguća, važno je da odaberete kvalitetan, pouzdan i dugotrajan akumulator koji Vas neće izdati onda kada Vam je najpotrebnije.

Na tržištu postoji mnoštvo akumulatora različitih karakteristika a na Vama je da pratite savete stručnjaka i odaberete onaj koji najviše odgovara Vašem automobilu.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.