Saveti za vožnju po snegu: Ne krećite na put zimi bez ovih „malih tajni" na umu

Vožnja tokom zimskih uslova je bar dvostruko teža nego ona u ostatku godine što je izazov i iskusnim, a pogotovo „novopečenim vozačima.“

Da bi se savladali sneg i poledica, svakom vozaču dobro bi došli saveti i „mali trikovi“ kako da se snađe u potencijalno opasnim situacijama. Stoga vam u nastavku donosimo korisne i lako primenjive savete za zimsku vožnju - kako voziti po snegu, kako se ponašati u kritičnim situacijama, šta izbegavati i kako pripremiti neiskusnog vozača.

Sporo i bez naglih pokreta

Francuski vozač reli trka, Brajan Bufijer (Bryan Bouffier), možda je najbolje sažeo kako treba da izgleda vožnja po snegu:

„Na snežnim putevima, najvažnije je ostati miran, lagano kočiti, gledati daleko isped sebe, povećati zaustavni put i smanjiti brzinu“.

Najjednostavniji i najvažniji savet koji treba zaista da sledite čim stupite na snežni kolovoz jeste da vozite sporo i bez naglih pokreta. Naime, gume slabije prianjaju pri zimskim uslovima vožnje i već ste tom činjenicom hendikepirani.

Vaši točkovi su tada mnogo podložniji proklizavanju i skretanju u suprotan smer od onog u kom želite. Nagli pokreti volanom i naglo kočenje može dovesti do čukanja ili ozbiljnog sudara.

Odstojanje - duplo više nego po suvom

Zaustavni put može biti dva ili tri puta veći na mokrom i klizavom kolovozu, u zavisnosti od vozila i brzine kojom se krećete. Dakle, treba vam duplo više vremena da se zaustavite nego u vožnji po suvom.

Uz to, ako ste iskusan vozač, sigurno znate da su česte situacije kada vozilo isped vas naglo zakoči. Stoga, povećajte sebi šanse da iz ovakvih situacija izađete sa što manje posledica.

Kočenje

Savladati tehnike kočenja je jedan od najvažnijih segmenata vožnje, a posebno zimi.

Mnogi iskusni vozači na zimskom kolovozu „pozivaju u pomoć“ motorno kočenje jer je bezbednije. Naime, umesto pritiskanja papučice kočnice, potrebno je oduzeti gas i prebaciti brzinu u niži stepen prenosa. Tako će automobil sam usporiti, bez naglih pokreta koji mogu biti veoma opasni.

Moderni automobili imaju ABS kočioni sistem (Anti-Lock Braking System) koji sprečava blokiranje točkova prilikom kočenja, najčešće onog naglog i oštrog koje se dešava na klizavom i mokrom kolovozu. ABS optimalno dozira kočenje i štiti vas od opasnih situacija pri naglom kočenju, te se posebno preporučuje manje iskusnim vozačima.

Naime, ovaj kočioni sistem skraćuje zaustavni put automobila tokom kočenja i to je njegova glavna prednost. Ne manje važna činjenica je da, sprečavajući blokadu točkova, elimiše i situacije u kojima dolazi do „plesanja“ auta po putu u situacijama kada se blokira jedan točak.

Zanošenje na putu

Ako dođete u situaciju da automobil prokliza, da se zanosi i počne da „pleše“ po putu, važno je da ostanete smireni i da ne preduzimate nagle pokrete. Do ovih situacija dolazi jer je izuzetno malo prianjanje guma na kolovoz i potrebno je ponovo uspostaviti dobru trakciju.

Kako?

Ukoliko je došlo do zanošenja na prednjim točkovima, smanjite gas ili potpuno otpustite papučicu gasa. Nakon toga, automobil će skoro stati i vi ćete dobiti priliku da vratite auto u željenom pravcu.

Ako su proklizali zadnji točkovi, potrebno je volan usmeriti u tom smeru u kom se kreće vozilo. Ukoliko se točkovi kreću u desnu stranu, usmerite tako i volan. Potom lagano otpustite papučicu gasa i kočnice.

Ovako ćete vratiti auto „na zemlju“, preuzeti kontrolu nad njim i upraviti ga u željenom pravcu.

Zaglavljivanje u snegu

Ovo je poslednje što želite da vam se desi, ali ako dođe do toga, ostanite smireni jer rešenje postoji.

Nikako ne bi trebalo da „nagazite“ papučicu gasa i okrećete točkove u mestu. Tako ćete samo zagrejati i raskvasiti sneg, što znatno otežava „odglavljivanje“.

Vaš cilj je da zapravo utabate što više sneg kako bi stvorili putanju za izlazak. Da biste to učinili, krećite se napred-nazad nekoliko puta. Naime, ubacite u prvu i krenite napred koliko možete. Zatim, ubacite u rikverc i idite u nazad. Na kraju, potrebno je da dodate malo gasa i izađete iz zaglavljenog snega.

Ako ovo ne pomogne, očistite sneg ispod točkova i postavite patosnice ispod njih kako bi povećali prianjanje sa podlogom.

Očistite automobil od snega

Nema sigurne vožnje bez dobre pripreme.

Pre nego krenete, obavezno očistite krov automobila od snega. Slivanje ogromne količine snega na šoferšajbu je nešto što sigurno ne želite da vam se desi pri uslovima iovako smanjenje vidljivosti.

Upoznajte svoj automobil

Ako ste „novopečeni“ vozač i ne znate kako se vaš automobil ponaša na snegu, morate da ga upoznate. Ne bi trebalo da krenete na put, a da niste proverili njegove performanse na snežnom kolovozu.

Najbolje je da odete do obližnje površine bez vozila i da proverite kako se ponaša pri naglom kočenju, ubrzanju i kočenju, vožnji po većem snegu, skretanju i slično.

Zimske gume

Ovo ne možemo uvrstiti u savete, jer su zimske gume preduslov vožnje u zimskim uslovima, ali zbog velike važnosti ove opreme, evo podsetnika.

Zimske gume su po svim svojim karakteristikama prilagođene vožnji na snežnom, mokrom i klizavom kolovozu. Smesa od koje se prave i dubina šara zimskih pneumatika osigurava bezbednost koju ne mogu da vam pruže univerzalne gume. All-season gume su po svojim karakteristikama tek kompromis između zimskih i letnjih i kao takve poseduju deo karakteristika zimskih pneumatika.

Zaglavljen u snegu na sred puta ili u nekom kanalu, daleko od željene destinacije, uplašen i uznemiren vozač pokušava da dobije pomoć - sigurno ste mnogo puta videli ovakvu sliku zimi. Koliko god da se smatrate dobrim vozačem, u sličnoj situaciji možete biti i vi. Stoga, pripremite se dobro i pridržavajte se ovih saveta kako bi bezbedno stigli na odredište.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.