Servis klime automobila - Šta obuhvata i kada je potrebno raditi servis auto klime?

Da li se svrstavate u onu grupu vozača koji ne rade servis delova automobila dok nešto ne zakaže? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda se suočite i sa sledećom istinom: ako ne radite servis klime u automobilu redovno, velike su šanse da će doći do kvara kompresora čija cena nije zanemarljiva. Osim toga, vazduh koji udišete tokom vožnje biće neprijatnog mirisa i štetan po zdravlje. 

Neki vozači zanemaruju servis klime, a neki su neupućeni u to koliko često se radi i šta on sve podrazumeva. U ovom tekstu dajemo precizne informacije o tome šta je mali, a šta veliki servis automobilskog klima uređaja.

Zašto je važan servis klime u autu?

Prevencija je pola zdravlja. Ova čuvena krilatica primenjiva je i na automobile, odnosno sve njegove delove. Ali zašto je prevencija odnosno servis važan za auto klime?

Ukratko rečeno, servis klime sprečava kvar kompresora koji je jedan od najvažnijih delova klime. Osim toga, redovan pregled klime ne dozvoljava ispuštanje neprijatne i štetne materije.

I na kraju krajeva, ko može da podnese 40 stepeni u autu tokom letnjih meseci? Stoga je važno da na vreme reagujete i obezbedite optimalno funkcionisanje svoje auto klime.

Šta servis auto klime obuhvata?

Iako se auto klimama često ne pridaje veliki značaj, osim kada ne rade u julu, istina je da su to složeni sistemi koji zahtevaju pažnju.

Da je tako, dokazuje i činjenica da su poznati veliki i mali servisi auto klima.

Mali servis klime u autu 

Mali servis auto klime obuhvata minimum dijagnostike i zamene tečnosti koje se u njoj nalaze. Preciznije, on obuhvata:

  • pražnjenje sistema - priključenjem na servisnu stanicu ceo sistem se isprazni 
  • zamena ulja - tokom ove faze u kompresor se ubacuje novo PAG ulje 
  • punjenje freonom - ubacivanje rashladne tečnosti u sistem prema standardima proizvođača

Pre dopune ovim tečnostima, često se vrši dijagnostika njihove koncentracije kako bi se uopšte ustanovila potreba dodavanja ulja ili freona. Kada je reč o novijim automobilima, možete tražiti od svog servisera da vam je dopuni savremenim R123yf sredstvom koje ne šteti životnoj sredini zahvaljujući svojim svojstvima. 

Kada uradite mali servis, bićete sigurni da je nivo neophodnih tečnosti u klimi optimalan i da ćete sačuvati kompresor od velikih kvarova.

Veliki sevis klime u autu

Veliki servis klime u autu podrazumeva još jedan segmen pored gore navedenog punjenja. Reč je o dezinfekciji i antibakterijskom čišćenju.

Naime, tokom rada klime, na isparivače se skupljaju bakterije i miktoorganizmi koji mogu dovesti do neprijatnog mirisa, iritacija očiju, alergijskih reakcija i sličnih tegoba. Posebno je ovo nepovoljna situacija za sve vozače i putnike koji imaju hronične respiratorne probleme.

Dezinfekcija auto klime najčešće podrazumeva ultrazvučno raspršivanje određenog sredstva koje čisti kompletan sistem, a posebno ventilacione kanale. Nakon ovog dela servisa, možete znati da vas u vožnji neće iznenaditi neprijatan miris iz klima uređaja.

Osim ovih aktivnosti, automehaničari često provere i da li freon i ulje cure iz klime. Ovo se sprovodi na taj način što se ubaci UV boja u sistem koja omogućava detektovanje i lociranje eventualnih mesta na kojima cure tečnosti.

Znaci koji ukazuju da je vašoj klimi potreban servis?

Na sreću, nije teško prepoznati da nešto nije u redu sa klimom u autu. Najčešći znaci su sledećI:

  • ne hladi dovoljno ili čak greje
  • izbacuje vazduh neprijatnog mirisa
  • isprekidan rad klime
  • bučan rad

Kada i koliko često se radi servis klime?

Kada znamo šta servis klime obuhvata i zašto je važan, sledeće pitanje koje se samo nameće je kada se radi i koliko često.

Servis klime je najbolje raditi pred letnju sezonu, najbolje u proleće. Tako ćete biti sigurni da ste spremni za letnje vreline. 

Posebno je važno servisirati auto klimu pred polazak na duži put tokom leta.Stoga, već sada, ukoliko niste, zakažite ovaj servis kod svog automehaničara.

Drugo često pitanje je i u kom intervalu se rade servisi klime. Odgovor zavisi od toga za šta koristite klimu. Ukoliko je samo za rashlađivanje tokom leta, dovoljno je servis uraditi jednom godišnje. Ako se svrstavate u onu grupu vozača koje klima i greje zimi, onda je najbolje uraditi dva puta godišnje - u proleće i u jesen.

Ukoliko niste sigurni u to koliko često je vašoj klimi potreban servis, procenu zatražite u servisu za automobile.

Kako se bliži leto, najbolje je da to kontaktiranje servisera uradite već sada. Tako ćete obezbediti prijatne, letnje vožnje, a i sačuvati budžet od potrebe kupovine novog kompresora.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.