Šta ako promenim samo jednu gumu na automobilu?

Doživeli ste najveću noćnu moru svakog vozača - pukla Vam je guma na automobilu. Krpljenje nije opcija i vulkanizer Vam predlaže potpunu zamenu i kupovinu novog pneumatika.

Međutim, neplanirani trošak može vrlo lako da se duplira. Naravno, svi smo čuli da se gume uvek menjaju u paru, i to one dve koje se nalaze na istoj osovini - prednjoj ili zadnjoj. Pojedini automobilski stručnjaci pak preporučuju čak i promenu sve četiri gume u ovakvoj situaciji, što je veliki udarac na Vaš novčanik.

Da li je promena samo jedne gume na autu urbani mit ili koristan savet, kakve rizike ova praksa donosi i šta bi sve trebalo da znate kada je u pitanju promena automobilskih pneumatika - saznajte u nastavku teksta.

Promena samo jedne gume - da ili ne?

Odgovor na ovo pitanje u najvećoj meri zavisi od stanja ostalih guma na automobilu, tipu nove gume, kao i vrsti pogona Vašeg vozila.

Pregledajte stanje ostalih pneumatika

U slučaju da su ostale tri gume na vozilu u relativno dobrom stanju, zamena samo jednog pneumatika neće naškoditi Vašem automobilu. S druge strane, ako su ostale gume već zrele za promenu, gazni sloj je plitak i pneumatici deluju ishabano, najbolje je da ipak kupite komplet novih guma.

Kakva guma Vam je potrebna?

Uzorak gaznoga sloja i vrsta nove gume trebalo bi biti identični već postojećim pneumaticima. Bilo da se radi o prednjim ili zadnjim, želite da sve Vaše gume budu istog modela i imaju istu ili sličnu dubinu gaznog sloja.

Čak i najmanje razlike u gumama utiču na njihovo ponašanje pri vožnji, tj. na sposobnost vozila da ubrza, koči i ne proklizava, između ostalog. Identično stanje svih pneumatika pruža uravnoteženo, predvidljivo iskustvo vožnje.

Ako će razlika u dubini šare između nove i starih guma biti ispod 3mm, možete se izvući sa menjanjem samo jedne gume. Kod vozila sa pogonom na četiri točka, razlika u dubini gaznog sloja ne sme prelaziti 2mm.

Takođe, sezona za koju su pneumatici na automobilu namenjeni igra važnu ulogu u tome da li je zamena samo jedne gume dobar izbor. Naime, ako imate opremljene letnje gume, ali kao zamensku stavite zimsku gumu, M+S ili gumu za sve sezone, gazni sloj nove gume će se brzo istrošiti jer se koristi izvan sezone za koju je namenjena. Isto važi i u obrnutoj situaciji -  korištenjem letnje gume tokom zime umanjićete vuču i prijanjanje na cesti.

Menjanje jednog pneumatika spram pogona vozila

Kada je pogon u pitanju, ako imate vozilo s pogonom na dva točka, a stanje ostalih pneumatika je zadovoljavajuće, možete se provući sa menjanjem samo jedne gume. Ipak, budite oprezni jer različiti nivoi istrošenosti gaznog sloja gume mogu izazvati neravnomerno gaženje, što može smanjiti životni vek svih Vaših guma ili potencijalno oštetiti sam točak.

Kod vozila s pogonom na dva točka, bilo prednjim ili zadnjim, nejednaka veličina guma utiče na sporije okretanje većeg pneumatika, što može izazvati lažna pokretanja ABS-a.

Ako menjate samo jednu gumu, ona bi trebalo da ima identičnu dubinu šare kao i njoj odgovarajući pneumatik na istoj osovini. Takođe, postavite promenjenu gumu na zadnji deo vozila kako biste sprečili pojavu akvaplaninga.

Za vozila sa pogonom na sva četiri točka, zamena samo jedne gume nije preporučljiva. Razlog je taj što će nova guma imati znatno veći prečnik u poređenju sa starijim gumama, što može dovesti do bržeg okretanja nove gume na suvom kolovozu.

Kako su sistemi 4x4 vozila osetljiviji na razlike u gumama, može doći do automatskog aktiviranja AWD sistema, a time i do pojave problema samog pogonskog sklopa. Kod ove vrste vozila, najbolje je zameniti sve četiri gume kako biste obezbedili maksimalnu sigurnost i performanse Vašeg automobila.

Pre zamene gume, konsultujte se sa stručnjacima

Iako se u većini slučajeva ne preporučuje zamena samo jedne gume, postoje okolnosti u kojima se možete izvući. Ako imate odgovarajuću kombinaciju guma, adekvatne sezone i sa identičnom dubinom gaznog sloja, možete bez problema zameniti samo jedan pneumatik i nastaviti voziti svoje vozilo.

Ipak, uvek bi trebalo da zatražite savet stručnjaka koji će izvršiti detaljan pregled postojećih pneumatika, kao i nove, zamenske gume, i pritom utvrditi da li je promena samo jedne gume dobar izbor. Čak i pneumatik sa minimalnim razlikama u poređenju sa starim gumama na automobilu može uzrokovati velike probleme vozačima.

Smanjene performanse i bezbednost pri vožnji, neravnomerno i brzo trošenje gume, i potencijalni kvarovi esencijalnih sistema automobila samo su neki od rizika korišćenja neadekvatnih zamenskih guma. Osim što Vas ovi problemi na kraju dana mogu koštati više nego da odmah zamenite sve gume, oni mogu predstavljati i veliki rizik po Vas i ostale učesnike u saobraćaju.

Kvalitetne gume jedan su od najvažnijih delova automobila, a bezbednost i sigurnost učesnika u saobraćaju nema cenu. Stoga, izaberite pametno, pouzdano i dugoročno rešenje za Vaše vozilo.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.