Sve što bi trebalo da znate o lancima za sneg

1. novembra stupio je na snagu pravilnik Zakona o saobraćaju, prema kome je upotreba zimske auto-opreme obavezna sve do 1. aprila. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima navodi da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Osim zimskih guma, važan deo zimske opreme predstavljaju i lanci za sneg.

 

Šta sve spada u zimsku opremu

Pored standardne obavezne zimske opreme, u koju se ubrajaju rezervni točak, prenosni aparat za gašenje početnih požara, sigurnosni trougao, komplet prve pomoći veličine „B“, zatim svetloodbojni prsluk i uže/poluga za vuču, tokom zimske sezone obavezni deo opreme su i zimski pneumatici i lanci za sneg.

Zimske gume su svakako najvažniji deo zimske opreme, u koja ubrajamo četiri zimska pneumatika dubine gazećeg sloja koja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Pored zimskih guma, vozači su u obavezi da u prtljažniku imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prijanjanja koje, ako je to neophodno, postavljaju na najmanje dva, u tom slučaju pogonska točka.

 

Kada je obavezno montirati lance za sneg

Kada su u pitanju lanci za sneg, tj. drugi uređaji za povećanje trakcije vozila, njihova upotreba je obavezna na deonicama puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, ali uređaje za povećanje trakcije vozači mogu postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Takođe, tokom pomenutog perioda, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku čak i van naseljenog mesta.

 

Koje su kazne za neposedovanje zimske opreme

Neposedovanje propisane zimske opreme tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju Vam saobraćajna policija može naplatiti iznosi između šest i 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice.

Policajac ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje ima zimske pneumatike i prateću opremu, ako se ona ne koristi na adekvatan, propisan način.

Takođe, važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik tog vozila je u obavezi da plati svu nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu, što može iznositi čak i više miliona dinara.

U slučaju neposedovanja ili neispravne upotrebe lanaca za sneg, kazna iznosi 3000 dinara.

 

5 saveta za bezbedniju vožnju sa lancima za sneg

  • Pri kupovini lanaca za sneg proverite da li njihova veličina odgovara dimenzijama Vaših pneumatika. Lanci za sneg trebalo bi da budu prilagođeni dimenzijama Vaših guma, jer preveliki ili premali lanci mogu ugroziti Vašu bezbednost i oštetiti vozilo.
  • Lance za sneg postavite na pogonske točkove (prednje, zadnje ili sva 4 u zavisnosti od pogonskih osovina na automobilu). Veoma je važno da nikada ne postavljajte lance samo na jedan pneumatik.
  • Ispratite uputstvo za postavljanje lanaca do detalja, uključujući i proveru toga da li se lanci nalaze preko cele gazeće površine pneumatika ili samo sa spoljne strane, kao i to da li su dobro učvršćeni.
  • Nakon postavljanja lanaca krenite polako i pažljivo kako biste primetili potencijalno lupanje ili uočili ako je lanac spao.
  • Lanci pomažu u povećavanju trakcije i sprečavaju zaglavljivanje u snegu. Međutim, mnogi vozači se brzo priviknu na laku vožnju koji im omogućavaju lanci i povećavaju gas, što može dovesti do nezgode. Stoga, vozite polako i oprezno kada imate namontirane lance za sneg.

 

Da li postoji alternativa lancima za sneg?

Lanci za sneg su najčešći i najpouzdaniji izbor vozača u želji da povećaju trakciju guma na površinama prekrivenim snegom. Međutim, na tržištu se poslednjih godina pojavljuje sve više kompozitnih materijala visoke izdržljivosti, poput sprejeva, „čarapa za gume“, plastičnih vezica, simulacije gusenica, itd. Svi oni povećavaju trakciju pneumatika i samim tim predstavljaju alternative za lance za sneg.

Ipak, lanci za sneg imaju najdužu tradicijju, a takođe su adekvatni propisima Zakona o saobraćaju, za razliku od recimo spreja, čiju upotrebu bi bilo teško dokazati u slučaju potencijalne saobraćajne kontrole.

 

Zašto je važno da posedujete lance za sneg?

Lanci za sneg obavezan su deo zimske opreme za vozila u Srbiji. Međutim, kako nisu neophodni za vožnju u naselju, većina vozača ih ni ne poseduje, već ih pozajmljuje pred putovanje u planinske krajeve. Pozajmljivanje lanaca za sneg, ili bilo koje opreme, nije preporučljvo, jer lanci mogu biti neadekvatnih dimenzija, istrošeni, itd.

Preporuka je da, tokom zimskog perioda, uvek sa sobom imate lance odgovarajućih dimenzija, visokog kvaliteta i adekvatne debljine. Jedino uz pravilnu upotrebu zimske opreme možete osigurati bezbedno i sigurno putovanje Vašim saputnicima kao i ostalim učesnicima u saobraćaju.

Ako ove zime planirate put u planinske predele, obezbedite svu neophodnu opremu za udoban put i neometan rad Vašeg vozila i uživajte.
 

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.