Sve što treba da znate o zimskim gumama

Sve što treba da znate o zimskim gumama

Zakon o obaveznim zimskim gumama na vozilima u Srbiji stupio je na snagu pre nešto više od mesec dana. Ipak, povoljni vremenski uslovi ohrabrili su mnoge vozače da odlože montiranje zimskih pneumatika koji su, prema propisima, neophodni samo onda kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Suvo vreme ipak ne bi smelo da zavara vozače, jer niske temperature tokom zimskog perioda takođe mogu napraviti velike probleme ako vozilo nema odgovarajuće sezonske gume. Zašto i kada treba preći na zimske gume, kako ih prepoznati i kog proizvođača odabrati, kao i odgovore na mnoga druga pitanja o zimskim pneumaticama, saznajte u nastavku teksta.

Zbog čega treba koristiti zimske gume?

Suprotno uvreženom mišljenju da su zimske gume korisne samo na snegom ili ledom prekrivenom kolovozu, istina je daleko drugačija. Guma od koje se prave zimski pneumatici poseduje mekšu kompozituru čime pneumatici ne gube na elastičnosti, čak i pri veoma niskim temperaturama. Na primer, na temperaturi oko 7°C, i nižim, M+S i letnje gume gube fleksibilnost i počinju da se stvrdnjavaju, čime se smanjuje njihova sposobnost prijajanja za put, povećava se verovatnoća proklizavanja, i značajno produžava zaustavni put. S druge strane, kvalitetne zimske gume zadržavaju svoja elastična svojstva čak i na temperaturama do -30°C.

Specifične šare, koje su kod zimskih guma dublje i u znatno većem broju, bolje „hvataju“ neravnine snega i leda čime se povećava trakcija čime se omogućava bezbednije kočenje i sprečava pojava akvaplaninga, tj. stvaranja tankog sloja vode koji nastaje otapanjem snega usled toplote guma, a koji često dovodi do proklizavanja tokom vožnje. Zbog manje širine, zimski pneumatici seku kroz sneg, umesto da se kreću po njemu, čime se takođe stvaraju bezbedniji uslovi za vožnju.

Kako prepoznati zimske gume?

U očima zakona u Srbiji, ali i prema mišljenju mnogih vozača, gume sa oznakom M+S (blato i sneg) odgovarajuća su zamena regularnim zimskim pneumaticima. Ipak, to ne znači da svi M+S pneumatici i jesu zimski. Prema regulativi Evropske Unije o bezbednosti saobraćaja iz 2012. godine prave zimske gume poseduju simbol planine sa tri vrha unutar koje se nalazi snežna paljuha. Ovaj simbol označava visok indeks prijajanja na snegu, i predstavlja jedinu garanciju da je pneumatik zaista zimski i namenjen zimskim uslovima vožnje.

Drugi, doduše manje pouzdan, način identifikovanja zimskih pneumatika jeste pregled šablona šara na gumi. Naime, zimske gume imaju veću dubinu šare, kao i gušću koncentraciju dodatnih linija i kanala koje omogućavaju lakše prijajanje gume u uslovima snega ili poledice.

Kada treba montirati zimske gume?

Zakon u Srbiji definiše da je upotreba zimskih pneumatika obavezna u periodu između 1. novembra i 1. aprila u slučaju zadržavanja snega, leda, ili poledice na kolovozu tokom tog perioda. Ipak, zimske gume nude bezbedniju i lakšu vožnju zimi čak i u suvim vremenskim uslovima, jer niže temperature dovode do stišnjavanja gume od koje su napravljeni letnji i M+S pneumatici. Zbog toga, zimske gume treba montirati onda kada prosečna dnevna temperatura padne ispod 7°C, bez obzira na povoljne vremenske uslove.

Da li je u redu montirati samo dve zimske gume?

Kako bi što manje opteretili kućni budžet, mnogi pribegavaju postavljanju samo dve zimske gume na svoja vozila. Takva praksa je ustvari velika greška, jer montiranje zimskih pneumatika samo na prednju osovinu može dovesti do proklizavanja zadnjeg dela automobila pri kočenju, pa čak i običnom skretanju. S druge strane, postavljanje dve zadnje zimske gume na vozilu sa pogonom na zadnjim točkovima, takođe može biti veoma opasno, jer prednji točkovi mogu proklizati i prestati da reaguju na komande volana.

Ko su proizvođači najboljih zimskih guma?

S velikim izborom dolazi i velika neodlučnost. Na tržištu postoji mnogo proizvođača zimskih guma, koji nude pneumatike različitih cena i kvaliteta, a koje uglavnom dolaze obrnuto proporcionalno. Ipak, ulaganje u kvalitetne i pouzdane zimske gume je dugotrajna investicija, stoga vredi dati koji dinar više kako dogodine ne biste ponovo išli u kupovinu pneumatika za zimu. A što je još važnije, bezbednost Vas i ostalih učesnika u saobraćaju nema cenu.

Visokim kvalitetom i performansama svojih zimskih guma mogu da se pohvale neki od najvećih svetskih proizvođača guma, kao što su  Pirelli, Bridgestone, Hankook, Michelin, ali i mnoštvo manjih proizvođača poput Lassa-e i Laufenn-a, nude postojane zimske pneumatike po pristupačnim cenama, i u budzet klasi Kingstar, Triangle, Riken nude korektan kvalitet i performanse za naše uslove.

Zakažite zamenu guma u nekom od naših servisnih centara i neka vaša vožnja bude sigurna i bezbedna.