Univerzalne gume - za ili protiv

Univerzalne gume ili gume za sve sezone (all season tyres), iz ugla prosečnog vozača, čine se idealnim rešenjem. Ne mora da troši vreme i novac na pojedinačne setove zimskih i letnjih pneumatika. Univerzalne gume su kompromis između jednih i drugih. Ali, da li je vaša bezbednost i bezbednost vaših najmilijih stvar kompromisa?

U ovom tekstu odgovaramo na pitanja šta su univerzalne gume i koje su njihove prednosti i mane kako biste konačno bili sigurni koji je najbolji izbor za vas.

Šta su univerzalne gume?

Univerzalne gume se mogu opisati kao hibridni pneumatici, jer su nastale kao izvesna mešavina karakteristika zimskih i letnjih pneumatika. Počele su da se proizvode 70-ih godina u Americi od strane kompanije Goodyear Tire, sa idejom da oslobode vozače obaveze zamene sezonskih pneumatika.

Univerzalne gume zamišljene su tako da donekle objedine potrebe adekvatne vožnje pri širokom sprektru vremenskih uslova, te ih neki zovu i „all season“ gume (gume za sve sezone). One su zapravo kompromisno rešenje između zimskih i letnjih guma, što se vidi i po njihovim karakteristikama - kao i zimske, imaju visok procenat silike, što im povećava performanse na niskim temperaturama, dok im je šara negde između letnje i zimske gume.

Naime, letnje gume se prave od čvršće gume od one koja se koristi za zimske, te imaju širi gazeći sloj. Za kreiranje zimskih pneumatika se koristi mekša guma koja nije toliko osetljiva na hladnoću. Ovo je neophodno zbog činjenice da elastični materijal omogućava bolje prianjanje na snežnim ili zaleđenim putevima. Uz to, zimski točkovi imaju dublje šare od letnjih kako bi sprečili potencijalni akvaplaning.

Za pneumatike za sva godišnja doba koristi se guma srednje gustine i tvrdoće. Šara je dublja nego na letnjim, ali je manje dubine nego na zimskim gumama.

All season gume se lako prepoznaju, po oznaci M + S (mud, blato; snow, sneg) i planinskim vrhovima sa pahuljicom u sredini planine.

Prednosti univerzanlih guma

Mnogi vozači se odlučuju za all season gume zbog pogodnosti koje omogućavaju.

Pre svega, reč je o uštedi novca jer ne moraju da kupuju setove letnjih i zimskih pneumatika. Osim toga, mnogim vozačima je udobnije da jednom godišnje stave jedan set guma i ne misle više o njima. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da u ovom slučaju ne morate brinuti o skladištenju guma.

Međutim, pitanje koje sebi zaista treba da postavite jeste da li želite potpunu sigurnost sa gumama koje sadrže 100 % karakteristika za aktuelne vremenske prilike ili želite da se vozite na pneumaticima koji vam pružaju samo izvestan procenat odlika za određenu sezonu?

Odgovorite na ovo pitanje uzimajući u obzir činjenicu da su gume jedini deo automobila koji ima direktan kontakt sa putem i da su jedan od najvažnijih bezbednosnih činilaca.

Tako nas priča o univerzalnim gumama dovodi do njihovih nedostataka.

Nedostaci univerzalnih guma

Većina vozača uzima u obzir vremenske uslove u kojima vozi kada se opredeljuje za univerzalne gume. Tako donose zaključke da su univerzalni pneumatici dobar izbor ako ne voze u uslovima ekstemnih zima.

Ovaj argument više nema težinu. Klimatske prilike su se promenile i živimo u realnosti u kojoj se, na jednom području, vreme drastično promeni u gotovo dva dana. I svedoci smo činjenice da se mikroklima (klima jednog mesta) dosta izmenila poslednjih godina, iako je decenijama važila jedna ista.

Stoga je veoma važno da realno sagledate nedostatke univerzalnih pneumatika. Neki od njih su sledeći:

  • Univerzalne gume se koriste tokom cele godine, te su zbog toga podložne habanju. A u slučaju ekstremnih vrućina ili mraza, moraće da se menjaju svakih 6-7 meseci.
  • Ako se ispostavi da je leto prevruće, kombinovana guma je sklona topljenju. Ako je ekstremna zima - smrzava se i gubi svojstva.
  • Kombinovane gume nisu dizajnirane za agresivnu vožnju i upotrebu van puta. Brzo se istroše.
  • Ako želite da se oslobodite prljavštine, sezonske gume sa malim šarama su neefikasne za to. Samo potpuno nova i neistrošena guma će se nositi sa ovim izazovom.
  • U ekstremnim vremenskim uslovima, kontrola nad njima gotovo da nije moguća. U slučaju poledice ili jakog snega postoji velika opasnost od oštećenja na putu.
  • Automobil ne može da pokaže svoj puni potencijal. Bez obzira na njegove fantastične karakteristike, ako nemate gume koje to podržavaju, nećete osetiti velike benefite.

Stručnjaci posebno ističu obaveznu upotrebu zimskih pneumatika tokom ekstremnih zimskih uslova i u tom slučaju se korišćenje univerzalnih guma ni ne razmatra. Poledica ili duboki snežni pokrivač zahtevaju točkove sa karakteristima koje su isključivo namenjene zimskim vremenskim prilikama.

I na kraju, da li su univerzalne gume dobro rešenje za vas? Ovo možete sagledati i kroz primer vaše obuće. Jedne patike možete nositi tokom cele godine, po snegu ili na letnjim temperaturama. One će svakako vršiti svoju ulogu, omogućavajući vam kretanje sa jedne na drugu tačku.

Međutim, da li će biti udobne na plus 40 i bezbedne na minus pet stepeni? Da li ćete se prehladiti zimi? Da li će se pohabati nošenjem tokom cele godine? Svakako.

Isto važi i za univerzalne gume. Stoga, ne prepuštajte svoju bezbednost pneumaticima koji su tek kompromis između onoga što vam je potrebno.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.