Zašto ne bi trebalo da koristite M+S gume tokom leta?

Zakonski propis o obaveznoj upotrebi letnjih pneumatika stupio je na snagu 1. aprila. Zimske gume bi trebalo da su već adekvatno uskladištene, a vozači bi već sada trebalo da razmišljaju o tome kako da pripreme svoj automobil za predstojeću sezonu. Duga putovanja po vrelom asfaltu, vožnja po nepristupačnim terenima, ili jednostavno, izloženost pneumatika visokim temperaturama tokom celog dana, bilo u vožnji ili na parkingu, su samo neke od situacija sa kojima ćete se susresti tokom narednih meseci.

Iako uslovi za vožnju tokom leta nisu ništa lakši od zimskih, vozači neretko zanemaruju upozorenja profesionalaca po pitanju preporučenih pneumatika za letnju sezonu. Tu se posebno izdvaja pitanje M+S guma, koje su opštenarodno prihvaćene kao gume za sve sezone, i kao takve, neretko provedu i čitavu godinu na automobilima mnogih vozača.

U današnjem tekstu razrešavamo misteriju da li su M+S pneumatici namenjeni za upotrebu tokom svih godišnjih doba, analiziramo karakteristike M+S, letnjih i guma za sve sezone, i definišemo zašto je kupovina letnjih guma bolji izbor za performanse i bezbednost Vašeg automobila u poređenju sa upotrebom M+S guma.

 

Šta su M+S gume?

M+S gume su, prema Evropskoj komisiji za bezbednost u saobraćaju, zimski pneumatici koji su specijalno razvijeni kako bi imali poboljšane performanse pri vožnji u blatu i čvrstom ili otopljenom snegu.

 

Karakteristike M+S pneumatika

Pneumatici koji poseduju simbol "M+S" imaju specifični dizajn sa karakterističnim blokovima lamela, tankih proreza na gaznoj površini gume, međusobno udaljenih više nego kod letnjih pneumatika. Ovakav raspored lamela pomaže u poboljšavanju trakcije pri ubrzanju i povećava sigurnost pri kočenju.

Osim dizajna šara, M+S pneumatici su napravljeni od znatno mekše smeše gume u odnosu na letnje pneumatike i pneumatike za sva godišnja doba. Mekši sastav gume obezbeđuje da M+S pneumatik bolje prijanja uz podlogu, sprečava proklizavanje i smanjuje učvršćavanje gume prilikom niskih temperatura.

Iako je dizajn i sastav ovih guma više adekvatan upotrebi tokom zimskih meseci, vozači često naizmenično koriste termine M+S i gume za sve sezone. Da li su M+S pneumatici ustvari gume za sve sezone? Pa, ne.

 

M+S vs all-season - Šta su gume za sve sezone?

Gume za sve sezone su pneumatici koji se mogu koristiti u umerenim vremenskim uslovima tokom čitave godine. One najčešće poseduju oznake all-season, 4 season, A/S, 4S ili Universal. Ipak, jedna guma, pa čak i najbolja all-season guma na tržištu, ne može pružiti podjednako dobre performanse u letnjim i zimskim uslovima.

 

Stoga ni ne čudi činjenica da se all-season pneumatici danas sve teže nalaze u prodaji, a veliki broj proizvođača odlučuje da izbaci ovaj tip pneumatika iz svoje ponude. Razlog tome jeste komplikovan i zahtevan proces proizvodnje ovakvih guma koje moraju ispunjavati visoke standarde bezbednosti, udobnosti i štedljivosti tokom cele godine.

 

Kako je došlo do zabune između M+S i all-season guma?

Pojedine zimske gume nose oznaku M+S - čime su one i dalje namenjene samo zimi, ali su zadovoljile standarde vožnje po blatu i u snežnim uslovima. Ukoliko guma pored oznake "M+S" poseduje i simbol planine sa tri vrha i snežne pahulje (pored ili unutar planine), ona je prošla testiranje za vožnju u teškim zimskim uslovima.

Sa druge strane, neke gume za sve sezone imaju oznaku M+S, ali to opet znači da ove gume pružaju poboljšane karakteristike u blatnjavim uslovima i na čvrstom ili otopljenom snegu.

Zakonski, M+S gume su dozvoljene zimi, međutim, kako one nisu tipične zimske gume, ne postoji zvanična zabrana za njihovu upotrebu tokom leta. Iako mesta za interpretaciju ima jer propisi nisu jasno definisali pravilnu upotrebu M+S guma, vozači bi svakako trebalo da obezbede sebi i svojim saputnicima maksimalnu bezbednost i komfor tokom vožnje tako što će odabrati pneumatike čiji je sastav i dizajn kreiran upravo za letnje uslove.

 

Zašto su letnje gume najbolji izbor za leto?

Letnji pneumatici sastoje se od specijalne smeše gume koja pruža odlično prijanjanje i upravljanje vozilom, kako na suvom tako i na mokrom kolovozu, u toplim vremenskim uslovima. Takođe, letnje gume imaju umanjen otpor kotrljanja i stoga obezbeđuju manju potrošnju goriva i stvaraju manje buke na putu.

Dizajn šare gaznog sloja na letnjoj gumi je jednostavniji od zimske gume, sa manje žlebova za izbacivanje vode, čime se maksimizuje kontaktna površina gume sa kolovozom. Ovakva šara obezbeđuje superiornu vuču i kočenje tokom sušnih letnjih meseci.

 

Upotreba M+S guma leti - presuda

Kao što smo već zaključili, M+S gume su ili zimske gume ili gume za sve sezone - dizajnirane i razvijene tako da daju unapređene rezultate na kolovozu prekrivenim blatom ili utabanim/otopljenim snegom. Svakako, blato i sneg nisu tipične letnje vremenske prilike, što znači da ovaj tip guma nije namenjen uslovima tokom letnje sezone.

S druge strane, mekši sastav gume i kompleksniji dizajn šara M+S pneumatika nisu adekvatne karakteristike za potrebe letnje sezone, jer visoke temperature "tope" gume, čime one brže "oćelave", ne prijanjanju dobro podlozi i loše koče.

Iako korišćenjem ovih guma tokom leta direktno ne kršite zakon, M+S pneumatici nisu gume za sve sezone, a samim tim, niti bezbedni za vožnju, niti će Vam doneti uštedu - ne pružate svom automobilu maksimalne performanse i udobnost tokom vožnje, a gume ćete istrošiti brže nego što bi to bio slučaj sa dva para (letnjih i zimskih) guma.

Stoga, ako želite maksimalne performanse i udobnost tokom vožnje, ove sezone se odlučite za kupovinu kvalitetnih letnjih guma čiji je dizajn i sastav namenjen vremenskim uslovima koji nam predstoje.

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.