3 saveta za bezbedno putovanje na zimovanje

Vreme novogodišnjih praznika i zimskog raspusta se bliži i pravi je trenutak planirati putovanje u neku “zimsku idilu”, skijalište ili destinaciju koja izgleda lepo na fotografijama, a niste do sada posetili. Svima prija kratak predah od svakodnevne buke, gužve, uobičajene rutine.

Zbog toga je s vremena na vreme dobra stvar počastiti sebe malim izlaskom iz svakodnevnog i prepustiti se magiji praznika, koji sa sobom nose radost darivanja, druženja, smeha i dobrog raspoloženja.

Bilo da je u pitanju bliža ili dalja destinacija, ako ste planirali vožnju do željenog mesta za odmor, treba dobro da planirate i pripremite se za bezbedno putovanje. Predložićemo vam nekoliko stvari o kojima treba da razmislite već prilikom pakovanja pred putovanje, a posebno preporučiti tri saveta koji će vaše zimovanje učiniti još bezbednijim.

Zimska oprema je obavezna u vožnji

Bez obzira koliko daleko planirate da putujete, od 1. novembra je obavezna upotreba zimske opreme. Pre svega, ovde mislimo na zimske gume koje su dizajnirane i prilagođene zimskim uslovima vožnje. Možete ih prepoznati prilikom kupovine po simbolu planine sa tri vrha i snežnim pahuljama (zvanični naziv je 3PMSF).

Dubina šare i pritisak u pneumaticima mogu igrati značajnu ulogu prilikom vožnje u ekstremnim uslovima, kao što je vožnja po snegu, poledici i ledu, zato obratite pažnju pre polaska na put.

Ove gume su mekše i tako bolje reaguju na poledicu ili sneg po putu, budući da lakše prianjaju, pružajući mogućnost lakšeg i bržeg zaustavljanja vozila prilikom kočenja.

Osim toga, ukoliko uslovi puta traže, pripremite i lance za sneg, koji se montiraju na pogonske točkove, u odgovarajućim dimenzijama koje odgovaraju vašim gumama.

Novina su čarape za sneg, koje osim zimskih pneumatika, pomažu prilikom većeg prianjanja tokom vožnje van naselja. U ponudi imamo različite modele i veličine, koje se ponašaju bolje od klasičnih lanaca za sneg ili zimskih guma u različitim uslovima vožnje. Vaše vozilo se kreće bezbedno u svim otežanim uslovima vožnje po putu.

Čarape za sneg pomažu prilikom prianjanja na putu po klizavom putu. Ipak, bez obzira što je napravljena da traje godinama, ova čarapa se može oštetiti ili znatno skratiti vek trajanja ako dođe u dodir sa asfaltom, tucanikom ili makadamskim putem - zbog čega je naša preporuka da je skinete dok dođete do asfalta, kako bi joj produžili rok upotrebe.

Slično lancima za sneg, čarape se mogu staviti na pogonske točkove, ne utiču na elektronsku podršku za upravljanje vozilima (ESP, ASC, +T, ASR, ABS) te se mogu prati i na taj način trajati dugo. Naša preporuka je da ne prelazite 40km/h prilikom vožnje sa čarapama na gumama, budući da su svakako ekstremni uslovi po kojima vozite.

Najvažnije je da izaberete proizvod koji odgovara vašem vozilu. Ukoliko ga koristite po preporukama proizvođača, očekuje vas dugi niz godina korišćenja čarapa za vožnju po snegu i poledici.

Priprema automobila pred put

Ako vam se možda čini da su za polazak na zimovanje dovoljni ski oprema i kozmetika za ličnu higijenu, vašu odluku može pokolebati loše stanje vašeg automobila. Ne prepuštajte ništa slučaju i na zimovanje krenite potpuno pripremljeni.

Priprema vozila podrazumeva da svoj automobil odvezete na sve preglede kako bi se proverilo njegovo stanje. Osim obavezne opreme, naša preporuka je i da nabavite uređaj za navigaciju ili mapu, za slučaj da putujete na destinaciju koju ne poznajete.

Neke od stvari koje treba da proverite pre polaska na put:

  • Tečnost za stakla - posebno obratite pažnju da kupujete tečnost koja radi u minusnom režimu, odnosno ne zaleđuje se kad temperatura preće ispod nule. Pranje vetrobranskog i zadnjeg stakla u uslovima padavina i bljuzgavice na putu, mogu značajno olakšati putovanje.
  • Tečnost za hlađenje: vaše putovanje može postati prava noćna mora ukoliko zanemarite temperaturu za hlađenje, koje ukoliko nije održavano izazove havariju na automobilu.
  • Metlice za brisače moraju biti ispravne, posebno ako vaše putovanje podrazumeva rad brisača duži vremenski period po kiši, susnežici ili snegu.
  • Ventilacioni sistem u kabini automobila je značajan kako bi izbegli zamagljenje stakala unutar vozila, koji otežava vidljivost automobila i vožnju na dugim relacijama. Izbegnite ovu situaciju, proverite sistem pre polaska na put.

Prva pomoć

Dragocena i pre svega obavezna stvar u vašem automobilu je svakako komplet prve pomoći. Ne mora da vam zatreba na putu ka destinaciji koju ste izabrali za vaše zimovanje, ali spada u obaveznu auto opremu koju morate imati. Osim kompleta prve pomoći, ova oprema podrazumeva:

  • Obeležavajući prsluk,
  • Eurotrougao
  • Elastično uže za vuču (preporučujemo od 1,5m, 2,5t)
  • Sajla za vuču čelična 3t

Sve delove obavezne opreme možete pronaći u našoj internet prodavnici, te ukoliko je nešto od toga dotrajalo ili prosto želite da zamenite, možete konsultovati našu stranicu. Posebno nam je važno da naglasimo kako komplet prve pomoći proizvođača Galenika zadovoljava standarde Evropske unije i poseduje dozvolu za stavljanje u promet.

Uz poštovanje visokih kriterijuma kontrole, svi elementi kompleta prve pomoći su u skladu sa Zakonom o bezbednosti u saobraćaju. Spakovana u zgodno dizajniranu torbicu koja poštuje evropske trendove, a ne zauzima puno mesta, te imate dovoljno prostora za zimsku opremu.

Da li ste se spakovali?

Sigurni smo da priprema pred put nosi sa sobom određenu količinu stresa i planiranja, ali zbog toga je naša preporuka da potpuno rasterećeno obavite sve provere ispravnosti vašeg vozila.

Postoji mnogo stvari koje su značajne kada se planira putovanje, posebno ukoliko je u pitanju neko skijalište ili planina, međutim - predložili smo vam tri saveta koji mogu značajno doprineti kvalitetu vašeg putovanja na željenu destinaciju. Srećan put!

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.