Auto servis: 4 neophodne stavke za bezbedno zimsko putovanje

Bliži se sezona zimovanja. Kako biste uživali u svim čarima koje sa sobom nosi praznična atmosfera, imperativ je da adekvatno pripremite svog četvorotočkaša za putovanje u zimskim uslovima. I sami znate da vremenske neprilike znaju da zadaju vozačima noćne more.

Verujemo da će temperature biti u minusu, stoga vam preporučujemo da se spremite kako vam putovanje ne bi postalo loše iskustvo. Mnogi vozači u zimskoj sezoni pređu puno kilometara, što zahteva dobru pripremu za tako daleki put. Zato smo pripremili za vas nekoliko saveta kako da svoj automobil prilagodite zimskim uslovima i učinite ga pouzdanim jer nikako ne želite da vam uslovi kojima vaše vozilo nije doraslo upropaste odmor.

Istina, leti je vožnja rasterećenija jer nema vremenskih nepogoda koje otežavaju uslove vožnje (sneg, kiša, vetar, led), ali sve što treba da uradite zimi jeste da spakujete svu neophodnu opremu za automobile i posetiti auto servis kako biste sebi i svojim saputnicima omogućili ugodnu i bezbednu vožnju.

Niko ne voli neprijatne situacije koje se mogu desiti na putu. Neki delovi automobila više utiču na njegovu bezbednost, zbog čega njihov rad treba redovno pratiti i kontrolisati. Kako biste izbegli sve nepredviđene okolnosti, pogledajte koje su to neophodne stavke za bezbedno zimsko putovanje.

1. Sinonim sigurnog putovanja u zimskim uslovima su, naravno, zimske gume. Bez njih nije bezbedno ići na put zimi.

Kada se one koriste? Po zakonskoj regulativi, zimske gume su neophodan pratilac na svakom zimskom putovanju od 1. novembra do 1. aprila, a pogotovo sa padom temperature ispod 7 stepeni.

Nikako vam ne savetujemo da zimi koristite letnje gume jer će one znatno usporavati vozilo po snegu. Zimske gume imaju dublje šare, koje su specijalizovane za vožnju u najekstremnijim zimskim uslovima. Minimalna dubina šare zimskog pneumatika je 4 mm na svim točkovima.

Dobra vest je da ne morate svake zime da kupujete nove zimske gume. Naprotiv, one se mogu postavljati više sezona zaredom, uz, podrazumeva se, proveru njihovog kvaliteta.

Pravilno napumpane gume učiniće vaše putovanje udobnim. Usled naglog opadanja temperature, smanjuje se i pritisak vazduha u gumama. Zbog toga je neophodno pred put proveriti i pritisak u njima. Najbolje ćete proceniti stanje vaših guma od kvalifikovanih lica u našem servisu.

Ne zaboravite da proverite kakva je rezervna guma. Njeno stanje treba redovno kontrolisati jer ako je dugo samo stajala u gepeku, može izgubiti osnovna svojstva i postati nekvalitetna.

Lanci za sneg biće vam potrebni ukoliko ste na deonicama puta gde je predviđena obavezna zimska oprema, obično van naseljenih mesta, u planinskim područjima. Neophodno je da znate kako da ih montirate, ali i da imate lance koji odgovaraju veličini vaših pneumatika. Pre polaska na put isprobajte njihovo montiranje kako biste bili spremni ako vam zaista zatrebaju.

Ukoliko vaš četvorotočkaš zahteva pomagalo za povećanje prianjanja tokom vožnje van naselja, istražite sve što treba da znate o čarapama za sneg.

Ne treba preterano isticati da agresivna vožnja, nagla ubrzanja i kočenja dovode do bržeg trošenja guma. Zato je uvek bolje voziti odmereno.

2. Brisači - ne moramo ni da ističemo značaj koji ovi delovi za automobil imaju za bezbednu i sigurnu vožnju. Oni nas štite od nepovoljnih vremenskih uslova tako što nam obezbeđuju vidljivost. Zato je njihov ispravan rad ključan za sigurno putovanje.

Napomenućemo da jedan brisač nije dovoljan ako želite da vaša vožnja protekne bezbrižno, zbog čega treba da obezbedite i prednju i zadnju stranu vašeg vozila.

Kiša i sneg zahtevaju duži rad brisača, ali ne bi trebalo da ih koristite ako su vam stakla zaleđena jer će led oštetiti metlice. Stoga, razmotrite kupovinu strugača leda i četke za sneg.

3. Tečnost za stakla je neophodna stavka koja će vam pomoći da usled bljuzgavice očistite stakla i obezbedite sebi neophodnu vidljivost. Da bi putovanje proteklo bezbedno, izuzetno je važan ispravan sistem za pranje vertobranskog i zadnjeg stakla.

4. Kočnice - Zimi, usled otežanih uslova vožnje, potrebno je da imate enormnu kontrolu nad svojim vozilom. Zato su bezbedne kočnice u samom vrhu kada je sigurna vožnja u pitanju.

Kvalitetne kočnice bez ijedne mane su neophodne u zimskim uslovima vožnje. Zbog toga, na vreme ih zamenite ili popravite, ukoliko je to potrebno. Uvek je preventivna provera način da obezbedite sigurnu vožnju u zimskim uslovima. Ako čujete škripu prilikom kočenja ili primetite da je papučica labava, to je siguran znak da mehaničar treba da proveri njenu ispravnost.

Uz naše proizvode i usluge, klizav, mokar i vlažan put ne moraju da vam budu prepreka za uživanje na zimskom putovanju. Podsetićemo vas i da loš akumulator u sadejstvu sa niskom temperaturom može izazvati velike neprijatnosti u hladnim zimskim jutrima. Zato na vreme proverite stanje svog akumulatora kako bi vam serviseri rekli da li je potrebna zamena ili kupovina novog. U servisu uradite detaljan pregled, kako biste uočili eventualne nedostatke, popravili sve što je potrebno i zamenili dotrajale delove.

Ne zaboravite da redovno pravite pauze i okrepite se za odmoran nastavak puta. Takođe, držite primereno odstojanje sa drugim vozilima. Sigurnost i bezbednost vozača i ostalih putnika su na prvom mestu!

Mi vam želimo ugodnu i sigurnu vožnju!

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.