Ključni faktori za izbor guma za elekrična vozila

Električna vozila zahtevaju drugačije gume od onih koji koriste gorivo kao pogon. Kako bi osigurali svoju bezbednost i udobnost vožnje u električnom automobilu, trebalo bi da odaberete specijalizovane gume koje imaju drugačije karakteristike od konvencionalnih.

U nastavku teksta obrazložićemo po čemu se izbor guma za električna vozila razlikuje od izbora guma koja koriste gorivo kao pogon, a potom i na šta treba obratiti pažnju pri izboru pneumatika za električna vozila.

 

Zašto elektična vozila zahtevaju specijalizovane gume

Električni automobili nose teret teških baterija koje opterećuju i habaju gume. Drugi faktor koji doprinosi neophodnosti upotrebe specijalizovanih guma za električna vozila je činjenica da gume za ovaj tip vozila treba da budu tiše - motor električnih vozila je nečujan, te gume treba da budu izuzetno tihe.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih električni automobili zahtevaju posebne gume.

 

Otpor kotrljanja

Otpor kotrljanja je kritičan faktor za električna vozila. Električna vozila se oslanjaju isključivo na baterije za napajanje, a smanjenje otpora kotrljanja je od suštinskog značaja za maksimiziranje efikasnosti i dometa. Gume sa malim otporom kotrljanja su dizajnirane da minimiziraju energiju potrebnu za kotrljanje, što pomaže da se produži domet vožnje električnih vozila.

 

Distribucija težine

Električna vozila često imaju drugačiju raspodelu težine u poređenju sa ICE vozilima zbog, kao što smo naveli, postavljanja teških baterija. Ovo može uticati na habanje guma i karakteristike upravljanja. Gume za električna vozila moraju da budu projektovane da efikasno nose ovu raspodelu težine.

 

Obrtni moment

Elektromotori isporučuju trenutni obrtni moment, što može dovesti do većeg opterećenja guma tokom ubrzanja. Pneumatici za električna vozila stoga treba da budu dizajnirani da podnesu ovaj dodatni obrtni moment kako bi se obezbedila dobra vuča i stabilnost.

 

Regenerativno kočenje

Mnoga električna vozila koriste regenerativno kočenje, što može izazvati dodatno habanje i zagrevanje guma. Gume za električna vozila treba da efikasno odgovore na jedinstvene zahteve ovog sistema regenerativnog kočenja.

 

Zvuk i vibracije

Električna vozila su često tiša od ICE automobila, što znači da buka guma može biti uočljivija. Neki vlasnici električnih vozila daju prednost gumama koje smanjuju buku na putu kako bi poboljšali tišinu u kabini i udobnost vožnje.

 

Razmatranja dometa

Maksimiziranje dometa vozila na električni pogon je glavni prioritet za mnoge vlasnike ovih automobila. Izbor guma, posebno pneumatika sa malim otporom kotrljanja, igra značajniju ulogu u ukupnoj efikasnosti i dometu elektičnih vozila u poređenju sa vozilima sa ICE.

 

Održavanje

Elektična vozila često zahtevaju manje održavanja od ICE vozila, ali održavanje guma je i dalje neophodno. Pravilno pumpanje guma je ključno za efikasnost električnih vozila, a neka imaju sisteme za praćenje pritiska u gumama koji pomažu u tome.

 

Uticaj na životnu sredinu

Električna vozila se često biraju zbog svojih ekoloških prednosti, a neki vlasnici električnih vozila mogu dati prednost gumama koje su ekološki prihvatljivije, kao što su one napravljene od održivih materijala ili sa smanjenom emisijom ugljenika tokom proizvodnje.

 

Propisi i bezbednost

Propisi koji se odnose na pneumatike i bezbednost vozila primenjuju se i na elektična i na vozila sa ICE. Uverite se da gume koje izaberete ispunjavaju sve bezbednosne i regulatorne standarde.

 

Faktori za izbor guma za električna vozila

Gume za električno vozilo značajno utiču na performanse, efikasnost i domet vozila. Kada birate gume za EV, uzmite u obzir sledeće ključne faktore:

 

Otpor kotrljanja

Električna vozila treba voziti sa gumama sa malim otporom kotrljanja. Ove gume smanjuju količinu energije potrebne za kretanje vozila, što može proširiti domet EV-a i poboljšati njegovu efikasnost. Stoga, potražite gume sa niskim ocenama otpora kotrljanja.

 

Veličina i tip gume

Veličina i tip gume treba da odgovaraju specifičnim potrebama vašeg EV-a. Uzmite u obzir faktore kao što su težina vozila, nosivost i nameravana upotreba (npr. vožnja po gradu, krstarenje autoputem ili van puta). Konsultujte uputstvo za upotrebu vašeg vozila ili preporuke proizvođača za odgovarajuću veličinu i tip pneumatika.

 

Dizajn gazećeg sloja

Dizajn gazećeg sloja utiče na prianjanje, rukovanje i buku na putu. Za EV, generalno su neophodne gume sa dobrim prianjanjem i vučom, posebno u mokrim uslovima. Gume za sva godišnja doba su popularan izbor za mnoga EV jer pružaju ravnotežu između prianjanja, efikasnosti i udobnosti.

 

Indeks opterećenja i ocena brzine

Uverite se da gume koje odaberete imaju odgovarajući indeks nosivosti i brzinu koji odgovaraju težini vašeg vozila i mogućnostima najveće brzine. Ove ocene su obično navedene u uputstvu za vozilo.

 

Pritisak u gumama

Održavanje ispravnog pritiska u gumama je od suštinskog značaja za efikasnost i bezbednost EV. Redovno proveravajte preporučeni pritisak u gumama vašeg vozila i održavajte pneumatike naduvanim na odgovarajući nivo.

 

Nivoi buke

Uzmite u obzir nivoe buke guma, posebno ako cenite tihu vožnju. Neka EV su dizajnirana da budu izuzetno tiha, a bučne gume mogu umanjiti to iskustvo.

 

Životni vek pneumatika

Iako je važno dati prednost efikasnosti, uzmite u obzir i očekivani životni vek guma. Kvalitetne gume u početku mogu koštati više, ali vam mogu uštedeti novac na duge staze ako traju duže.

 

Brend i model

Renomirani brendovi guma često imaju iskustvo u proizvodnji visokokvalitetnih i pouzdanih guma. Pregledajte istraživanja i konsultujte stručnjake ili druge vlasnike električnih vozila za preporuke o određenim modelima guma koji su se dobro pokazali na električnim vozilima.

 

Uzimajući u obzir sve ove faktore pri izboru guma za električna vozila, donećete ispravnu odluku i značajno poboljšati performanse vašeg elektičnog vozila.

Preporučene gume za vaše potrebe

Kvalitet/cena
Novo
Preporučujemo
145/65 R15 72T
Viša
D
B
70
Garancija 4 godine
Cena sa PDV-om
7.861,00 RSD / KOM
145/65 R15 72T
Viša
D
C
72
Garancija 4 godine
Cena sa PDV-om
9.259,00 RSD / KOM
Stari dot 2013
Lager 1 KOM
145/70 R13 71T
Viša
F
E
69
Cena sa PDV-om
2.532,00 RSD / KOM
145/80 R13 75T
Srednja
G
C
72
Garancija 4 godine
Cena sa PDV-om
3.539,00 RSD / KOM

KemoImpex koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.