Auto servis

Kako proveriti klima uređaj u automobilu?

Prvi savet koji Vam možemo dati je da proverite klima uređaj u Vašem automobilu na vreme. Nemojte čekati letnje vrućine da biste to učinili, nego je isprobajte na proleće. To će Vam dati dovoljno vremena da otklonite eventualne nedostatke. Uključite klimu pritiskom na dugme A/C, isprobajte da li dovoljno hladi, da li ventilator duva na svim brzinama.

Šta je važno za pravilno funkcionisanje klima uređaja u vozilu?

Za pravilno funkcionisanje klima uređaja u vozilu, najvažnija je redovna zamena filtera klime (ovaj filter se često naziva i filterom kabine, odnosno polenskim filterom). Redovna zamena filtera bitna je i zbog toga što se u sistemu klima uređaja skupljaju bakterije. Proizvođač svakog vozila je predvideo servisni interval zamene filtera klime. On obično iznosi 10-15.000 km. Da biste saznali koji je interval zamene polenskog filtera predviđen za Vaše vozilo, pogledajte servisnu knjižicu, ili konsultujte ovlašćeni servis. Kada zamenite filter, obavezno očistite i kućište u kom se on nalazi od lišća, insekata i ostalih nečistoća.

Kada treba dopuniti gas u klima uređaju?

Ako je klima uključena, ali slabo hladi, najverovatnije je u pitanju nedovoljna količina gasa. Vremenom mogu nastati mikro oštećenja na cevima i spojevima odakle gas može vremenom cureti. Nedostatak gasa se najčešće manifestuje na način što se kompresor startuje, ali vazduh koji izlazi iz ventilacionih otvora nije hladan. U slučajevima kada u sistemima nedostaje velika količina gasa kompresor se neće ni uključiti. Ako je ovo slučaj u Vašem vozilu, morate posetiti specijalizovan servis za auto klime, kako biste dopunili gas u auto klimi. Pri tom, neophodno je proveriti da li postoji mesto gde gas curi i problem otkloniti. Normalno je da se gas u klima uređaju mora dopuniti posle četiri godine od dana proizvodnje automobila, pa ponovo na svake 2-3 godine.

Kako dezinfikovati klima uređaj?

Ako se neprijatni mirisi iz klime ipak pojave, neophodno je da dezinfikujete sistem. Na tržištu postoji veliki broj preparata za tu namenu. Najčešći su oni koji su u obliku spreja i u obliku pene. Budite pažljivi kod oba tipa i obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. Zbog prevelike količine upotrebljenog sredstva može doći do porasta vlage u sistemu, pa se dešavalo čak i da se ošteti elektronika u vozilu! Ako mirisi ne nestanu i posle upotrebe sredstva, morate posetiti servis za auto klimu. U slučaju da se javi bilo kakva promena u radu klima uređaja u Vašem automobilu (npr. čudni zvuci), nemojte je zanemarivati. Što pre posetite servis. Barica vode ispod automobila dok je uključen klima uređaj nije problem. To je sasvim normalna pojava. Kondenzovana vlaga se pomoću cevi odvodi sa isparivača.

Gde mogu besplatno testirati akumulator?

Besplatna provera akumulatora se vrši u Kemoimpex servisnim centrima. Ugradnja kod nas kupljenog akumulatora je takodje besplatna.

Gde mogu kupiti Castrol ulje u Novom Sadu?

Castrol i ostala motorna ulja renomiranih proizvođača možete kupiti u svim centrima Kemoimpex-a.

Gde mogu uraditi proveru stanja trapa i elemenata ogibljenja?

U svim servisnim centrima Kemoimpex-a provera ispravnosti trapa i elemenata ogibljenja je BESPLATNA tokom cele godine. Takodje, provera vitalnih sklopova automobila je potpuno besplatna.

Na koje vreme je potrebno menjati antifriz?

Poznato je da je najbolje da antifriz cele godine bude u sistemu za hlađenje, jer ima nižu tačku smrzavanja odnosno višu tačku ključanja što omogućava radne temparature motora i preko 100 stepeni. Zbog ovoga je preporučeno da se antifriz menja svake 2-3 godine. U prodaji se mogu naći 2 vrste antifrza sa oznakama G11 za starije sisteme hlađenja i G12 za vozila sa aluminijumskim hladnjacima. Obe vrste antifriza su koncentrovane i razblažuju se u razmeri 1:1. Prilikom razblaživanja obavezno koristiti destilovanu vodu kako biste sprečili pojavu kamenca u sistemu hlađenja.