Felne

Da li je potrebno aluminijumske felne zameniti čeličnim u zimskoj sezoni?

Preporučljivo je da imamo dva kompleta točkova, jedan za letnji period sa letnjim gumama, a drugi za zimski sa zimskim. I dok letnje gume uglavnom imaju niži profil, za njih su adekvatniji veće felne, obično aluminijumske, savet je da se za zimu koiste čelične felne, manjih dimenzija, a gume većeg profila. Tako će se najbolje sprečiti oštećenje i felne i gume. Naravno,posedovati ova dva kompleta je u startu skuplje, ali i praktičnije. Rizik od oštećenja usled nepovoljnog delovanja soli i drugih hemijskih preparata, rizle i kamenja, udarnih rupa i ostalog, na skuplje aluminijumske felne je veći. Drugim rečima, čelične felne lakše podnose zimske uslove i eventualna oštećenja se mnogo jednostavnije otklanjaju i u krajnjem slučaju jeftinije su za zamenu. 

Šta je oznaka ET na felnama?

ET je ofset odnosno rastojanje između mesta montaže na glavčini na zadnjem delu felne i centralne linije točka. Ofset se meri u milimetrima i može biti pozitivan, nula i negativan.

Sigurnosni zavrtnji (šrafovi, matice) za felne. Da ili Ne?

Sigurnosni zavrtnji za felne su sve prisutniji već u fabričkim rešenjima kod novih vozila. Ukoliko imate lepe aluminijumske felne i želite da ih sačuvate ovo je najbolje i najjednostavnije rešenje. Reč je zapravo u zavrtnjima koji se ne mogu odvrnuti standardnim ključem jer imaju drugačiju glavu. Cene kompleta koji sadrži četri šrafa ili matice sa specijalnim ključem košta u proseku od 1.500,00 do 2.500,00 din i mogu se nabaviti u našim prodajnim objektima.

Šta ako izgubim ključ za sigurnosni zavrtanj ili isti pukne?

Veoma je važno da vodite računa o tome gde u vozilu čuvate ključ za sigurnosni šraf ili maticu, jer ukoliko isti izgubite predstoji Vam ni malo jednostavan zahvat bušenje sigurnosnih zavrtnjeva. U zavisnosti od tvrdoće materijala od kojeg su napravljeni sigurnosni zavrtnji, skidanje nekada može potrajati i satima. Isto to važi i u slučaju da Vam iz nekog razloga glava zavrtnja provrti, što zbog lošeg materijal izrade, kao i zbog pretezanja sigurnosnih zavrtnjeva. Naši majstori dobro znaju da se pritezanje sigurnosnog zavrtnja vrši isključivo ključem, a doteže moment ključem.

Da li lanci za sneg oštećuju aluminijmske felne?

Na tržištu postoje različiti tipovi lanaca za sneg. Pored ostalih, postoje i lanci koji imaju gumirane ili plastične zaštite, specijalno namenjene da sačuvaju aluminijumske felne od grebanja.