Blog  / Iskustva naših kupaca

Aleksandra V. je postavila pitanje:
Kada treba montirati zimske gume?

K:  Od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je pravilnikom koji je stupio na snagu 1. novembra 2012. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

Miloš M. je postavio pitanje:
Da li je Winteraguma za sve sezone?

K:   NE! Ta guma je od strane proizvođača deklarisana kao ZIMSKA guma sa karakteristikama koje odgovaraju zimskim uslovima vožnje.

Nenad N. je postavio pitanje:
Zašto pumpati gume azotom?

K:  Auto gume su porozne i vremenom gube pritisak. Molekuli azota su veći od molekula kiseonika pa zato sporije ističu iz gume. Gume napumpane komprimovanim vazduhom izgube 0.1 bar ili više za manje od mesec dana, a gume napumpane azotom izgube 0.1 bar za skoro pola godine, zbog čega se propisani pritisak u gumama održava znatno duže.

Slobodan K. je postavio pitanje:
Gde mogu besplatno testirati akumulator?

K: Besplatnu proveruakumulatora možete izvršiti u Kemoimpex servisnim centrima

Jovica J. je postavio pitanje:
Šta znače nove nalepnice na gumama i kako se rangiraju gume ?

K:  Novi EU zakon nalaže da će sve gume prodate u Evropi nositi posebnu etiketu koja ocenjuje performanse guma.Na prvi pogled, EU će rangirati gume po potrošnji goriva, sposobnosti kočenja na mokrim putevima i spoljašnjem nivou buke. Zato od 1.novembra 2012, imamo novi način da uporedimo gume prilikom kupovine.

Aleksandar J. je postavio pitanje:
Da li je moguće staviti drugu dimenziju od one koju je propisao proizvodjač vozila, hteo bih da podignem automobil, stavio bih viši profil gume ?

K: U principu je moguće, ali treba paziti da odstupanje zamenske gume od originalne ne pređe + ili - 3%. Na primer, ukoliko dimenziju 215/50 R16 hoćete da zamenite dimenzijom 205/55 R16. Odstupanje odnosno razlika u prečniku iznosi nekih 1,66%, odnosno prečnik zamenske gume je veći za 1.05 cm i vozilo će imati veću visinu u odnosu na put za 0,52cm. U svakom slučaju pre svake odluke treba konsultovati specijaliste za gume ili kalkulator dimenzije guma.