Opšta pitanja

Opšta pitanja

Kada zameniti gumu?

Iako je zakonski minimum u EU 1.6 mm, testovi pokazuju da je guma sa dubinom šare 3mm daleko sigurnija. Prema tome, zamenite gume kada dubina šare padne ispod 3mm. Vodite računa o zakonskom minimumu, jer možete platiti kaznu, a u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuće društvo može da odbije da plati štetu. Gubitak svojstava gume usled istrošenosti, posebno je izražen na kiši i snegu. Sa istrošenim gumama na snegu ste u velikoj opasnosti.

Koliko vremena treba da se zamene gume?

     Za zamenu četiri gume potrebno je 20-30 minuta.

Koliko često treba proveravati pritisak u gumama?

Proveravajte pritisak vazduha u gumama najmanje jednom mesečno i pre odlaska na duže putovanje. Obavezno proverite i rezervni točak.

Zašto treba proveravati pritisak u gumama?

Pritisak u gumama može uticati na sigurnost u vožnji. Vožnja s premalo/previše napumpanim gumama smanjuje nivo izdržljivosti guma i dovodi do njihovih oštećenja. Premala/previše napumpanost guma dovodi do slabijeg držanja vozila na putu, do veće opasnosti od akvaplaninga, do povećanja zaustavnog puta vozila i do povećane potrošnje goriva. Dakle, premalo/previše napumpane gume se preterano zagrevaju, troše više goriva, brže se habaju, smanjen im je vek trajanja, slabije prijanjaju na tlo i drže u krivinama.

 

Kada se proverava pritisak u gumama?

Pritisak proveravajte na hladno (nakon što se gume nisu vozile u protekla 2 sata ili nakon što je sa gumama pređeno manje od 3 km pri maloj brzini vožnje). Ako pritisak proveravate dok su gume zagrejane, dodajte 0,3 bara na vrednost pritiska koju preporučuje proizvođač automobila. Ponovno proverite vrednost na hladno.

Koji je pravi pritisak u gumama za vaše vozilo?

Ispravan pritisak za vozilo obično se nalazi u priručniku vozila, odnosno ta informacija, takođe, može biti navedena u unutrašnjosti vozila (na vratima vozača ili sa unutrašnje strane na vratancima rezervoara goriva). U većini slučajeva, navedene su dve različite vrednosti pritiska: za normalne uslove vožnje i za opterećeno vozilo (nekim dodatnim teretom, putnici i/ili prtljag).

Zašto proizvođači guma ne daju garanciju na broj pređenih kilometara?

Koliko će guma trajati zavisi od velikog broja faktora, koji nisu pod kontrolom proizvođača, a neki od tih faktora su: oštećenje koje se dogodilo na putu (npr. posekotina, bubrezi, oštećenja od udara, ili bušenje), nepropisna montaža, nepravilna upotreba, loše održavanje, stil vožnje, previsok ili prenizak pritisak u gumama, neravnomerno trošenje guma prouzrokovano mehaničkim nedostacima vozila, gume nisu balansirane, trap nije centriran, saobraćajne nezgode, izloženost vremenskim uslovima itd. U samom garantnom listu, koji dolazi uz gume, navedena je lista slučajeva slična ovoj u kojima se garancija ne priznaje. Proizvođači, uglavnom, imaju ljude koji su ovlašćeni i stručni za rešavanje reklamacija. Obavezno sačuvajte račun i garantni list.

Šta znače nove nalepnice na gumama?

Novi EU zakon nalaže da će sve gume prodate u Evropi nositi posebnu etiketu koja ocenjuje performanse guma.

 

Kako se rangiraju gume na nalepnicama?

Na prvi pogled, EU će rangirati gume po potrošnji goriva, sposobnosti kočenja na mokrim putevima i spoljašnjem nivou buke. Zato od 1.novembra 2012, imamo novi način da uporedimo gume prilikom kupovine.

 

Ko procenjuje gume i kako?

Novi zakon o etiketiranju guma ima 3 cilja: da se poboljša bezbednost na putevima, da se smanji potrošnja goriva, a samim tim i efekat staklene bašte, kao i da smanji nivo buke u saobraćaju. Širom Evrope, svaki proizvođač ili uvoznik ima odgovornost da klasira svoje gume u skladu sa strogim sistemom testiranja. Ova samo-sertifikacija ima za cilj da obezbedi konzistentno, pouzdano ocenjivanje da bi mi kao potrošači mogli da budemo u stanju da pouzdano uporedimo različite gume i brendove. Svaka evropska zemlja članica se obavezala na poštovanje sistema testiranja.

Kako izmeriti potrošnju goriva?

Kada se Vaše gume kotrljaju, javlja se stepen otpora koji ima uticaj na potrošnju goriva. Drugim rečima, otpor kotrljanja je energija koju Vaše gume gube posle bilo koje pređene razdaljine. Ako Vaše gume imaju NIZAK otpor kotrljanja, pružiće Vam VEĆU uštedu goriva.

Test: guma se testira na površini koja se okreće pod normalnim uslovima da bi se videla prosečna potrošnja. Test simulira vožnju 80km/h sa teretom koji je ekvivalent 80% indeksa opterećenja gume.

Kako se testira kočenje gume na mokrom kolovozu?

Ovaj test se radi vozilom, pri normalnim uslovima utvrđenim zakonom: temperatura, stanje površine puta, dubina vode i brzina.

Uslovi testiranja, prema evropskoj kategorizaciji su:

- Zimske gume testirane između 2C i 20C

- Letnje gume testirane između 5C i 35C

- Dubina vode između 0.5 i 1.5 mm

- Kočenje se obavlja na 4 gume sa ABS-om između 80 i 20 km/h

Kako se meri spoljna buka gume?

Za spoljnu buku gume, performanse gume se mere u decibelima (db).

Test: Mikrofon se nalazi na ivici staze za merenje nivoa zvuka, kada test vozilo prolazi brzinom 80 km/h.

Koji su faktori važni prilikom odabira guma, a nema ih na etiketi?

Etiketiranje je dobar početak, ali druga 3 faktora performansi su podjednako važna za vas:

Trajnost guma: trajnija guma košta manje na duge staze. Prava guma Vam može dati više od godinu dana dodatne vožnje, u poređenju sa drugom gumom.

Prijanjanje na putu u krivinama: 25% nesreća se dešava u krivinama.

Suvi put: 70% nesreća se dešava na suvim putevima.

Koliki je rok trajanja guma i šta se smatra novom gumom? Posle koliko vremena guma gubi svoje karakteristike, ako se ne upotrebljava?

Vek trajanja gume je različit i njegovo precizno određivanje nije tačno moguće. Na njega utiče mnogo faktora, počev od pravilne montaže i balansiranja guma, preko redovne kontrole pritiska u njima, pa uslova eksploatacije i skladištenja, vremenskih prilika itd. Zato je veoma važno redovno pratiti pritiske u gumama, ali i neke neuobičajene pojave poput vibracija, buke, vuče vozila u stranu i slično. Gume starije od pet godina preporučljivo je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno, najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto. Ako su, pak, gume stare deset i više godina, treba ih zameniti, jer čak i da gazeći sloj nije značajnije istrošen ili oštećen, guma gubi svoja dobra elastična svojstva, postaje krta i veoma loše prijanja na podlogu.

Da li treba pružiti šansu i drugim, manje poznatim proizvođačima, ili se treba ograničiti na poznate marke (Michelin, GoodYear, Dunlop i sl.)?

Na našem tržištu, zbog loše ekonomske situacije, najzastupljeniji je tzv. "low badget" segment, ali ima i prodaje "premium" marki. Gume treba birati u skladu sa performansama vozila, vodeći računa o brzinskim i indeksima opterećenja, koji su takođe naznačeni na boku gume. Istovremeno, treba naglasiti da veliki proizvođači, uglavnom, imaju svoje vodeće brendove, ali i one iz druge i treće linije, koji su po pravilu jeftiniji, a to znači da cena prati kvalitet i performanse. Tako su kod Michelin-a u drugoj liniji BF Goodrich, a u trećoj Tigar, isto tako i Bridgestone ima u drugoj liniji Lassa Tyres (oficijalni sponzor fudbalskog kluba Barcelona - osvajača Lige Šampiona za 2015. godinu), koji su trenutno u velikoj ekspanziji prodaje širom Evrope i drugih kontinenata.

Da li da montiram gumu koja je bila na rezervnom točku?

Upotreba takve gume nije preporučljiva jer je u najvećem broju slučaja ona starija od 5 godina, pa samim tim guma nema više ona svojstva kao kada je izašla iz proizvodnje. Silika koja gumu čini mekanom, tj. osigurava da guma čvrsto leži na asfaltu je kod takve gume isparila vremenom i gumu ostavila tvrdom, a samim tim guma odnosno točak nema dobar dodir sa podlogom, te se performanse vožnje u mnogome umanjuju. Takvu gumu je najbolje koristiti samo kao rezervnu tj. privremeno rešenje do popravke ili zamene gume novom.

Šta je DOT gume?

DOT označava nedelju i godinu proizvodnje gume. Npr. 1015- deseta nedelja 2015.godine.

Kako se označava indeks brzine na gumi?

Označava se slovnom oznakom posle indeksa težine, slovima od N do Y.

Indeks

km/h

Indeks

km/h

N

150

H

210

Q

160

V

240

R

170

W

270

S

180

Y

300

T

190

ZR

preko 240

U

200

 

Kako se označava indeks nosivosti gume ili indeks opterećenja?

Označava se dvocifrenim ili trocifrenim brojem pre oznake za brzinu:

Indeks

Nosivost [kg]

Indeks

Nosivost [kg]

71

345

91

615

72

355

92

630

73

365

93

650

74

375

94

670

75

387

95

690

76

400

96

710

77

412

97

730

78

425

98

750

79

437

99

775

80

450

100

800

81

462

101

825

82

475

102

850

83

487

103

875

84

500

104

900

85

515

105

925

86

530

106

950

87

545

107

975

88

560

108

1000

89

580

109

1030

90

600

110

1060

Šta je RUN ON FLAT ili ZP guma?

Samonoseća guma sa pojačanim bočnim površinama, koja nosi težinu vozila u slučaju gubitka pritiska.

Kako izabrati prve gume?

Izbor guma mora biti u skladu sa originalnom opremom vozila kako definiše proizvođač automobila. Naši stručnjaci za gume mogu Vam predložiti optimalno rešenje poštujući pritom važeće zakonske propise.

Koliki je vek trajanja guma?

Životni vek guma je promenljiv i teško se može predvideti. Svojstvo gume se menja tokom vremena. Ove promene zavise od niza faktora, kao što su: klimatski uslovi, uslovi skladištenja i eksploatacije (opterećenje, brzina, radni pritisak, održavanje...)

Kako izbeći gužve u sezoni promene guma?

Najbolji način za to je rezervacija termina putem interneta:

http://www.agrohimkemoimpex.com/Agrohim-KemoImpex/211/Zakazite-servis-i-promenu-guma.shtml

Gde mogu kupiti obaveznu opremu za vozilo?

U svim maloprodajnim centrima Agrohim&Kemoimpex možete kupiti svu obaveznu opremu za automobil.

Da li je moguće staviti drugu dimenziju od one koju je propisao proizvođač vozila?

U principu je moguće, ali treba paziti da odstupanje zamenske gume od originalne ne pređe + ili - 3%. Na primer, ukoliko dimenziju 215/50 R16 hoćete da zamenite dimenzijom 205/55 R16 odstupanje, odnosno razlika u prečniku iznosi nekih 1,66%, odnosno prečnik zamenske gume je veći za 1.05 cm i vozilo će imati veću visinu u odnosu na put za 0,52cm. U svakom slučaju pre svake odluke treba konsultovati specijaliste za gume ili kalkulator dimenzije guma.

Kako stil vožnje utiče na životni vek trajanja guma?

Mirna vožnja, bez naglih kočenja, ubrzavanja i skretanja svakako čuva gume. Agresivnom vožnjom ćete pored oštećenja guma, imati i veću potrošnju goriva. Kada nailazite na prepreku, u vidu ivičnjaka ili ležećeg policajca, prilagodite brzinu i što nežnije pređite preko prepreke. Takođe, trudite se da na putu izbegavate rupe i ne vozite prebrzo.

Šta znači "E"oznaka na gumama?

"E" oznaka znači da guma poseduje odgovarajući E sertifikat (homologaciju) i da zadovoljava propise Evropske unije o deklarisanju kvaliteta auto gume. Ova oznaka se sastoji od slova „E“ ili „e“ i broja koji je uokviren krugom ili kvadratom, nakon čega sledi još jedan broj pod kojim je sertifikat zaveden. Uokvireni broj je šifra zemlje koja je izdala E sertifikat i nema veze sa kvalitetom gume. Oznaka za Srbiju je E10.

Šta su to protektirane gume?

One su dobar izbor kada nemate dovoljno novca za nove gume, a nisu Vam opcija ni polovne gume, jer ne znate šta dobijate za njihovu cenu. Niža cena protektiranih guma posledica je zbog načina izrade i velike uštede na materijalima. Protektiranje guma je proces kojim se iskorišćene gume “oživljavaju” zamenom istrošenog ili oštećenog gazećeg sloja novim. To je ekološki proces kojim se aktivno smanjuje ukupan broj guma u upotrebi, čime se štede prirodni resursi i smanjuje se emisija ugljen-dioksida, ali i veličina auto-otpada.

Koje su klase gume?

Jedno od najčeših pitanja kupaca jeste: "Da li na gumama postoji oznaka o klasi?" A često pitanje sa kojim se susrećemo pri svakodnevnom radu je i koliki je procenat plastike u gumi? U oba slučaja kupci misle na oznaku E, pa se tako za gume iz GoodYear-ove grupacije, koje najčešće nose oznaku E13, misli da su 13-a klasa odnosno da imaju 13% plastike u sebi. Ni jedno od ovih mišljenja nije tačno. Oznaka E označava regiju gde je guma homologovana, odnosno gde je proverena pre puštanja u masovnu proizvodnju i prodaju. GoodYear-ov istraživački centar nalazi se u Luxemburgu tako da se većina guma proizvedenih u koncernu (GoodYear, Sava, Debica...) homologuje tamo i nosi oznaku E13.

Dakle, na gumama nema oznake za kvalitet, klasu i procenat plastike. Pojam klase se vezuje za Srbiju u doba embarga, kada su domaći proizvođači u nedostatku adekvatnih sirovina morali da improvizuju, pa su iz tog razloga i klasifikovali robu.

Da li je starost guma važna, odnosno može li nova guma biti prestara?

Najčešće postavljano pitanje s kojim se susrećemo pri svakodnevnom radu, vezano je za starost novih guma koje prodajemo i ugrađujemo. Dakle, da li je starost guma važna?

Odgovor je DA!

Starost guma je veoma važna, ali ne u tolikoj meri da bi se guma koja je stara 1-2 godine i ako je lagerovana na idealan način (u suvom i tamnom skladištu, poput našeg) već smatrala starom i neupotrebljivom.

Sve vodeće svetske asocijacije koje se bave tematikom vezanom za proizvodnju i korištenje auto guma su se izjasnile u vezi sa ovim.

Tako, britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume (The British Rubber Manufacturers Association - BRMA) preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korišćene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zameniti. Dakle, po britanskim propisima krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja je 6 godina i kao takve se mogu prodavati.

Udruženje japanskih proizvođača auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association - JATMA) preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume posle 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene pre više od 10 godina trebalo zameniti novim.

Savez Nemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Nemačke navode da su gume nove ako su stare do 5 godina. Ono što je zanimljivo je da se u svim tim dokumentima ne navodi da gume nakon isteka predviđenog roka za prodaju treba povući iz prodaje, odnosno da su neupotrebljive.

Na šta se odnosi garancija koju dobijemo uz gumu?

Za svaku gumu kupljenu u Agrohim&Kemoimpex d.o.o. dužni smo uz račun da Vam izdamo i garantni list. Garancija traje od 25 do 36 meseci u zavisnosti za kog proizvođača ste se opredelili i odnosi se na fabričke greške.

Dakle, ne obuhvata fizičko oštećenje, tj. gume koje su probijene oštrim predmetom, odnosno “bubrege” koji nastaju usled udarca o trotoar, rupu, tramvajske šine i sl. Često su kupci u nedoumici, odnosno smatraju se prevarenim kad im zahtev za reklamaciju bude odbijen jer je guma fizički oštećena.

Činjenica je da mi kao prodavci ne garantujemo za ispravnost gume. Garanciju daju kompanije GoodYear (za GoodYear, Dunlop, Fuldu, Debicu i Savu), odnosno Michelin za gume iz svog proizvodnog programa (Michelin, BF Goodrich, Kleber i Tigar) i mi kao prodavci, da bi opravdali reklamaciju moramo priložiti gumu koja zaista ima fabričku grešku da bi za nju dobili nadoknadu. Istina je da se fabričke greške dešavaju, ali zaista retko.

Kako produžiti vek trajanja gume?

Pravilan pritisak je veoma bitan za ravnomerno trošenje guma. Ako je pritisak ispod propisanog smanjuje se trajnost gume i do 60%, i više se troši spoljni deo gazeće površine. Pritisak iznad propisanog smanjuje trajnost guma do 20% i tu dolazi do ubrzanog trošenja srednjeg dela gazeće površine. Na trajnost, takođe utiče i stil vožnje. Mirna vožnja, bez naglih kočenja, agresivnog kretanja i oštrog skretanja produžuje trajnost guma.

Šta je ''Akvaplaning''?

Akvaplaning je pojava koja se dešava prilikom vožnje na mokrom putu kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu ispod gume, stvara se tanak sloj vode između gume i podloge i dolazi do proklizavanja vozila.

Šta znače oznake XL ili RF na gumama?

XL (Extra Load) ili RF (ReInforced) su oznake za specijalno ojačane gume, koje mogu nositi veća opterećenja nego obične gume istih dimenzija, ali zahtevaju veći pritisak. Ove oznake se nalaze na bočnoj strani gume.

Da li je vožnja sa niskoprofilnim gumama manje udobna?

Kod postavljanja niskoprofilnih guma sa manjim bočnim zidovima treba imati u vidu da tu obično dolazi do tvrđe vožnje. Osećaju se sve nepravilnosti na putu, što može uticati i na kočenje, performanse motora, potrošnju goriva itd.

Kako pritisak u gumama utiče na upravljanje vozilom?

  • Slab pritisak guma na prednjoj osovini u većini slučajeva prouzrokuje tendenciju da vozilo skrene manje oštrije od željenog skretanja.
  • Slab pritisak guma na zadnjoj osovini u većini slučajeva prouzrokuje tendenciju da vozilo skrene više oštrije od željenog skretanja.

Koliko je lanaca potrebno za moj automobil?

Postoje 3 slučaja:

  • Kod automobila sa pogonom na prednjim točkovima - potreban je 1 par lanaca za sneg, koji montiramo na prednje točkove
  • Kod automobila sa pogonom na zadnjim točkovima - postoje dve mogućnosti:

2.1. Bezbednija i skuplja opcija je da montirate lance na svim točkovima

2.2. Jeftinija i manje bezbedna opcija je da montirate lance samo na zadnjim (pogonskim) točkovima. Ovo omogućava vozilu da se kreće, ali je smanjeno prijanjanje prednjih točkova, što Vas može dovesti u neprijatnu situaciju kod upravljanja.

  • Kod automobila sa pogonom na svim točkovima, takođe postoje 2 slučaja:

3.1. Stalni pogon na svim točkovima - potrebno je montirati lance na svim točkovima

3.2. Kod vozila sa mogućnošću uključivanja pogona na svim točkovima:

3.2.1. Umereni uslovi: Uključite pogon na 2 točka i montirajte 1 par lanaca. Ako vozilo ostane zaglavljeno u snegu, uključite pogon na svim točkovima, ali ga isključite čim se vozilo oslobodi.

3.2.2. Ekstremni uslovi: Uključite pogon na svim točkovima i montirajte 2 para lanaca.

Da li gume na vozilu mora da budu iste?

Pravilo je da na jednoj osovini moraju biti gume istog proizvođača, iste dijagonalne šare. Ne moraju sve četiri gume biti od istog proizvođača, ali one koje se nalaze na istoj osovini moraju biti od istog proizvođača i iste šare.

Gde montirati nove gume, na zadnjoj ili prednjoj osovini?

Bez obzira da li je vozilo sa prednjom ili zadnjom vučom, preporučuje se montiranje minimalno ishabanih zadnjih guma da bi se osiguralo bolje prijanjanje na putu, naročito u težim situacijama. Manji rizik okretanja automobila na ledenoj površini, bolja kontrola u teškim situacijama npr. iznenadno kočenje, naglo skretanje. Što manje ishabane zadnje gume = optimalna bezbednost.