Vulkanizerske usluge

Zašto treba balansirati gume?

Ako se balansiranje ne uradi na vreme gume se troše brže i neravnomernije, stradaju ležajevi, amortizeri i druge komponente sistema oslanjanja. Svaki put kada se gume montiraju na točak i kad se ponovo stavljaju nakon popravke moraju se balansirati. Najbolje je izvršiti balansiranje sva četiri točka zato što automobil može da trese i ako su prednji točkovi balansirani, a zadnji nisu. Debalans zadnjih točkova se može prenositi i osetiti čak i na volanu ili na celom vozilu.

Zašto pumpati gume azotom?

Auto gume su porozne i vremenom gube pritisak. Molekuli azota su veći od molekula kiseonika pa zato sporije ističu iz gume. Gume napumpane komprimovanim vazduhom izgube 0.1 bar ili više za manje od mesec dana, a gume napumpane azotom izgube 0.1 bar za skoro pola godine, zbog čega se propisani pritisak u gumama održava znatno duže.

Koje su prednosti pumpanja guma azotom?

Prednosti su sledeće: propisan pritisak u gumama se održava duže vreme, gume se manje greju, vek trajanja gume je 25% duži, potrošnja goriva manja, upravljivost bolja, vožnja udobnija i bezbednija.

Zašto treba menjati tubeles ventil prilikom zamene guma?

Jedan od uzroka gubitka pritiska u gumama je i tubeles ventil (guma izgubi pritisak na ventilu i dok se vozilo zaustavi felna ošteti gumu), odnosno njegovo mehaničko stradanje (kidanje ili pucanje) i podložnost stradanja ventila praćena atmosferskim promenama (kiša,sunce,sneg). Ovo su neki od razloga za zamenu tubeles ventila.

Kada treba menjati tubeles ventil?

Da bi se izbegli veći troškovi (kupovina nove gume) preporučuje se zamena tubeles ventila svaki put kada se menja guma.

Koja je razlika između balansiranja guma  i centriranja (reglaže) trapa?

Često se mešaju pojmovi balansiranje točkova i centriranje trapa, a radi se o dve potpuno različite stvari: Podešavanje paralelnosti točkova, ili centriranja trapa, sastoji se od podešavanja uglova točkova kako bi oni povratili upravnost u odnosu na tlo i paralelnost među sobom. S druge strane, balansiranje točkova omogućava okretanje točkova bez uzrokovanja vibracija vozila pri određenim brzinama.

Da li se preporučuje montaža unutrašnje gume u TUBELESS gumu?

Ne preporučuje se.

Da li se Run flat ili ZP gume mogu popraviti?

Mogu se popraviti samo jednom. Popravljanje mora obaviti profesinalac poštujući pravila popravke.

Koja oštećenja na gumi se ne mogu popraviti?

Vidljiv ili deformisan žičani obruč, razlepljena guma ili slojevi gume, nabiranje gume ili slojeva gume, oštećenja korozivnim ili zamašćenim predmetima, izlomljenost ili izgrebanost unutrašnjeg dela gume usled vožnje pri niskom pritisku.

Šta je oštećeno kada se vidi ''jaje'' na gumi?

Takva deformacija je posledica kidanja jednog ili više ''kordova'' (eng. Cord-kanap, nit, vlakno) u platnenom omotaču prouzrokovano u kontaktu sa stranim objektom. Trotoar, ivičnjak, rupa...Ili preštipanjem boka gume izmedju objekta i naplatka.

Šta je uzrok habanja gume po sredini gazećeg sloja?

Mogući uzrok je previše napumpana guma.

Šta je uzrok paralelnog habanja tj. habanja po bokovima?

Mogući uzroci su nepravilno centriranje prednjih ili zadnjih točkova ili niži pritisak gume od propisanog.

Gde mogu uraditi demontažu/montažu i balans moto točka?

U svim servisnim centrima Agrohim&Kemoimpex vršimo demontiranje, montiranje i balansiranje moto točkova, ako su prethodno skinuti sa motocikla.

Šta je to Francusko balansiranje ?

Takozvano Francusko balansiranje podrazumeva balansiranje točkova koji nemaju centralnu rupu. Karakteristično je za neka Peugeot i Citroen vozila (zato ga i zovu francusko). Vlasnici neretko imaju problem sa balansiranjem ovih točkova jer nisu sve vulkanizerske radnje opremljenje ovim uređajem. Svi servisi u sistemu Agrohim&Kemoimpex imaju ove uređaje koji se redovno kalibrišu i na kojima možete brzo i kvalitetno izbalansrati Vaše točkove.

Da li je čepovanje gume sigurno?

Čepovanje je brz i jeftin način popravke gume. Ne zahteva mnogo napora, guma se ne skida sa felne. Siguran je 100% naravno ukoliko nije oštećena armatura gume. U tom slučaju se rupa koja je zatvorena čepom može proširiti i zahteva se popravka flekom i to takozvanom hladnom vulkanizacijom koja je najsigurniji način vulkanizacije gume.

Šta je to topla vulkanizacija?

Popravka gume na ovaj način je sigurnija od samog čepovanja. Guma se skida sa felne, sa unutrašnje strane se obradi mesto za fleku, namaže se lepak, i guma ide pod peglu. Jedini problem kod ovog metoda vulkanizacije gume je mogućnost da se sama guma previše drži pod peglom i na taj način se menja unutrašnja struktura gume. Odnosno guma može da postane tvda i krta.

Šta je to hladna vulkanizacija?

Daleko najpouzdaniji metod vulkanizacije gume. Sam metod je sličan kao i kod tople vulkanizacije samo što se u ovom slučaju fleka za gumu pričvršćuje cementnim lepkom. Ovom se ostvaruje izuzetno začepljenje. Pri tom tretirano mesto na gumi zadržava sva svoja svojstva.

Šta je rotacija guma i  zbog čega se radi?

Rotacija guma je premeštanje guma s jedne na drugu osovinu s namerom da se postigne ravnomerno trošenje guma. Kod vozila sa prednjom vučom, zbog nejednake dubine šare prednjih u odnosu na zadnje gume, lošije je kočenje i upravljivost, posebno na mokrom putu. Ako gume ne rotirate redovno, moraćete da menjate obe prednje gume odjednom tako da ćete sve vreme imati gume s različitom dubinom šare. Proizvođači u priručniku preporučuju pravilo po kome treba vršiti rotaciju i na koliko kilometara to treba učiniti. U tome postoje velike razlike između proizvođača guma (npr. GoodYear - 7000km, Bridgestone - 5000-8000km, Michelin - 7000-10 000km, Fulda - 10 000-15 000km) tako da je najbolje poslušati preporuku proizvođača iz priručnika.

Koji je pravilan postupak kod zamene gume na putu?

Ako Vam se desi da Vam pukne guma u toku vožnje, prvo što treba da uradite je da što sporije parkirate vozilo pored ili uz ivicu puta, vodeći računa da podloga bude ravna. Morate uvek da imate u kolima odgovarajući ključ, dizalicu, lampu i trougao. Pošto ste sklonili vozilo na sigurno, ugasite motor, upalite stop svetla i povucite ručnu kočnicu. Trougao stavite iza kola na rastojanju od najmanje 50m. Putnici treba da izađu i sklone se s puta. Proverite da li je rezervna guma naduvana, izvadite točak iz gepeka i odvrnite šrafove na točku za pola kruga. Pronađite mesto predviđeno za postavljanje dizalice i tu je postavite. To mesto je obično blizu točka koji menjate ali nemojte to raditi napamet jer auto može pasti i oštetiti se. Kada ste vozilo dovoljno podigli, ali pre nego što se guma odvojila od podloge, stavite rezervni točak ispod kola. To je mera predostrožnosti u slučaju da auto sklizne sa dizalice. Nastavite sa podizanjem sve dok se točkovi potpuno ne odvoje od podloge, odvrnite šrafove dva po dva u dijagonalnim parovima i sklonite ih u džep, kapu, čašu…da ih ne biste izgubili. Pažljivo skinite točak, jer je težak i prljav i stavite ga ispod auta. Auto može lako da sklizne sa dizalice i na idealno ravnoj podlozi. Nikad se ne podvlačite pod kola kada ih drži samo dizalica. Stavite rezervnu gumu i zavrnite prstima matice u dijagonalnim parovima (prvo jedan, a zatim drugi koji je dijagonalno na drugoj strani točka). Spustite vozilo dok ne dodirne put, ključem lagano zategnite matice, uklonite izduvanu gumu ispod kola, završite spuštanje i zategnite matice do kraja. Sklonite alat i probušenu gumu u gepek.